Кети  – името й е странно, както е странно и това, с което се занимава – пачуърк и куилтинг. Ако вече сте повдигнали въпросително веждичка, чудейки се какво е това, прочетете интервюто с нея, за да разберете повече за тези интересни дейности.


Но преди всичко - да се похвалим с подаръка, който тя ни направи - мека пачуърк възглавничка.
Ако някой ви каже, че няма нужда от подаръци, да знаете, че просто скромничи излишно, защото... всички обичат подаръци.


Това е един интересен начин логото на LadyZone.bg да бъде изписано. Вдъхновете се и вие и участвайте в нашата игра с награди.

Какви са тези страшни думички пачуърк и куилт? Какво означават?
Кети: Пачуъркът са събраните парченца, кръпките, които образуват горния слой на целия куилт. Куилт е, когато трите слоя – долен, вата и горен пачуърк бъдат зашити заедно в една покривка, шалте или друго. На български – работа с кръпки.

Как реши да се занимавш с това?
Сложният въпрос! Пачуъркът си е просто моето нещо. Преди да се занимавам сериозно с него, само съм се пробвала с шевната машина. Но обикновеното шиене не е за мен, не ми доставя такова удоволствие. Преди съм работила какво ли не. Това, което знам със сигурност, е, че бизнес обществото не е за мен – дрескод и преструвки… Някои колежки ме питаха това можеш ли да направиш, а другото. И така постепенно се захванах с пачуърк.

Кое беше първото пачуърк нещо, което направи?
Едно огромно шалте с размери 2 на 2 метра за спалнята. Рязах го с шаблони, с обикновена ножици, ползвах платове каквито ми попаднат. Шалтето и до ден-днешен се ползва. Всички ахнаха като го вдияха, а на мен ми изглеждаше супер лесно изработването му. Впоследствие се оказа, че съм направила много неща против правилата. В момента ние организираме курсове за пачуърк и куилт, за да могат хората да тръгнат от някакво ниво, а не да се лутат.

Какви приложими неща в ежедневието може да се направят с пачуърк и куилт?
Всичко – шалтета, покривки, панери за хляб, играчки, обеци, възглавници, играчки... Стига да имаш фантазия и усет за цветовете.



Трябва ли да си в добро настроение, за да направиш куилт?
Ако не си в настроение или пък човекът, който ти е поръчал нещо, те е гледал накриво, няма да се получи и ще разпаряш до полуда.

Куилтът не търпи лошо отношение!

В този бранш конкуренция няма. Дори да шиеш по една и съща кройка, винаги се получават различни неща.

Ако искам да се захвана с пачуърк, откъде да започна?
От рязането и с 9 квадратчета, зашити шахматно (вижте повече във видеото). Пачуъркът не е да шиеш дрехи. Хората, които са шили дрехи, имат чувство към детайлите, но има велики куилтъри, които никога през живота си не са шили нещо различно от пачуърк. При мен идват хора, които никога не са сядали на машина, и си тръгват с перфектни произведения. Пачуъркът е дейност, с която могат да се занимават хора, останали без работа, или си седят в къщи по друга причина. Продаваме много такива неща, които са ни изпратени от хора от цяла България – Пловдив, Варна, Габрово, София... 



Повече творческа мисъл или математика?
Ако беше математика, аз нямаше да участвам (смее се).

Кое ти е най-любимото нещо, което правиш с куилт?
Аз съм шалтешиец (шие шалтета) и коткошиец (играчки котки) отвсякъде.

Какво може да направиш по поръчка?
Всичко.

Добре, тогава какво не може или не искаш да направиш?
Вече не шия сакове от брезентов плат, не подгъвам пердета, не шиея палатки (дружен смях).