LadyZONE.bg: Кога се роди страстта Ви за модата?
Нора Шопова: „Буквално от само-себе си. Всяка съвременна жена има представа за актуалните тенденции, но след като започнах да се занимавам активно с мода (което не беше предвидено) всеки един детайл стана важен.

LadyZONE.bg: Как бихте дефинирала своя дебют в модната индустрия? Как бихте определила изминатия от вас път?
Нора Шопова: „Спонтанен, неочакван... Изминатият път определено бих го определила като успешен. Възможността, която ми бе предоставена от модна агенция „Ивет Фешън” и с подкрепата на любимите ми букери оказаха своето влияние при изграждането на моята кариера. От моя страна, с времето успях да развия потенциала си с постоянството и упоритост.

LadyZONE.bg: Какви са Вашите лични впечатления за модната индустрия?
Нора Шопова: „Модната индустрия не е това, което хората виждат. Тя е съвкупност от много продължителни процеси, характеризирани от усърден труд, постоянство, креативност, издръжливост... финалният продукт (това, което всички виждат) се получава в резултат на екипна, безкомпромисна работа.”

LadyZONE.bg: Какво мислите за наскоро гласувания закон във Франция, налагаш на модните агенции да работят с модели чието тегло е контролирано?
Нора Шопова: „Това е доста сериозен въпрос, над който мога да размишлявам с часове. Ще се опитам точно, кратко и ясно да обобщя гледната си точка. Париж е една от световните модни столици, където fashion иконите винаги са били точно тези прекалено кльощави момичета, високи по 180 см. Друг факт е, че повечето манекенки всъщност са се отличили точно поради това, че са естествено красиви, слаби и високи. Повярвайте ми – (почти) няма модел, който да се нуждае от рязка промяна в теглото или имиджа си в зората на кариерата си. Подкрепям идеята, че модната индустрия не трябва да пропагандира анорексията и нездравословно слабия външен вид, като пример за подрастващите момичета, но тук въпросът е залегнал на много по-дълбоко ниво, където външният вид е една причинно-следствена връзка!”

LadyZONE.bg: Каква сте искала да станете като дете?
Нора Шопова: „(Смях) Със сигурност не съм си и помисляла, че мога да стана като момичетата от списанията. Имах доста разностранни таланти и единственото, което и до ден днешен знам е, че изкуството ми е страст.”

LadyZONE.bg: Днес, можете ли да кажете, че сбъдвате своите мечти? Има ли такива, които са отвъд представите Ви?
Нора Шопова: „Всичките прекрасни възможности и пътувания, които осъществявам са отвъд представите, които съм имала за настоящето си в един минал момент. Изключително съм благодарна за всяко едно от тях. Бих казала, че сбъдвам мечтите на безброй млади момичета, но за мен това са по-скоро предизвикателства и изпитания на волята и разума. Те ме изграждат като личност, каляват психиката ми, помагат ми и ме научават на житейски уроци. За мен това е изкачване по една висока и стръмна стълба, която се надявам в един бъдещ момент да ми помогне да изпълня съкровените си желания.”

LadyZONE.bg: Как поддържаш своите фигура и естествена красота?
Нора Шопова: „Приемам този въпрос като комплимент - благодаря. Тук ще направя вметка към въпроса за нововъведения закон във Франция, според който аз съм на границата да се разделя с моделската професия. „Поддържам” е точният термин – фигурата ми от край време си е една и съща, кожата вече поема леки промени от тежката козметика по време на снимки, но аз се опитвам да съхранявам визията си, която от началото на кариерата ми насам почти не се е променила. Според мен ключът към това са здравословното хранене, активно движение и прием на повече течности, което е съвет, полезен не само за младите момичета, а и за всеки съвременен човек.”

LadyZONE.bg: Какво е чувството да бъдеш на корица на сп. VOGUE?
Нора Шопова: „Обзе ме безумно щастие, продиктувано главно от факта, че нямах представа, докато броят не излезе в тираж. Бях поласкана и благодарна за предоставената възможност.”

LadyZONE.bg: Дефинирайте успеха.
Нора Шопова: „В моя случай успехът е една палитра от цветове, представляващи природна даденост, предоставена възможност за развитие, грабнат шанс, постоянство и усилие. Забърквайки нюансите и рисувайки по платното, се получава едно произведение – пречупено през призмата на всеки човек по отделно, неочаквано да се получи точно по този начин, но факт!”

LadyZONE.bg: Какво е необходимо за да просперитет в сферата на модата?
Нора Шопова: „Трябва да бъде дадена възможност на лицето да се докаже.”

LadyZONE.bg: Какво би посъветвала младите момичета, които вървят по твоите стъпки и мечтаят един ден да достигнат твоето ниво?
Нора Шопова: „Главна роля играе семейството с неговата подкрепа, трезвото мислене и вярата, че могат да се справят с всяко едно изпитание. Също така оценката и търпението трябва да ни съпровождат по всяко време, с всяко следващо изкачено стъпало.”

LadyZONE.bg: От къде черпите информация за това, което се случва в модния микрокосмос?
Нора Шопова: „Ако става въпрос за модните тенденции – от първо лице. Самата професия никога не ме оставя неосведомена за новините и тенденциите. За суетата около известните личности нямам източник, защото чуждият живот по никакъв начин не ме интересува.”

LadyZONE.bg: Как бихте се определила като жена?
Нора Шопова: „Самото определение „жена” много ме ласкае. Майка ми е жена за пример – както предполагам и вашите, и тези на многобройните ви читателки. Определям се като твърде млада. Имам известен опит зад гърба си, но зная, че по-голямата част от житейските уроци тепърва предстоят. Надявам един ден да бъда истински достойна жена.”

LadyZONE.bg: Какъв е вашият стил? Какви дрехи харесвате да носите най-много?
Нора Шопова: „Следя модните тенденции, но не ги следвам. Имам собствен стил – леко екстравагантен. Залагам на комфорт, примесен с елегантност, тъмни гами (главно черно), малките детайли и аксесоарите.”

LadyZONE.bg: На какво са Ви научили трудностите?
Нора Шопова: „На най-важното (усмивка) - Никога да не се предавам!”

LadyZONE.bg: В коя страна се чувствате най-добре?
Нора Шопова: „Категорично в България.”

LadyZONE.bg: Какво е да си жена в България 2015?
Нора Шопова: „Каквото е било и през 2014.”

LadyZONE.bg: Какво е за вас успешната жена?
Нора Шопова: „Грижовна майка, всеотдайна съпруга, успешно реализирана в желаната от нея сфера. Жена, способна да превърне една къща в дом!”

LadyZONE.bg: Какво обичате да правите през свободното си време?
Нора Шопова: „Свободното ми време винаги е съобразено със семейството и приятелите ми, без които просто всичко губи смисъл . Обичам спорта, книгите, кучето си, смеха и шоколада!”

LadyZONE.bg: Според вас каква е съвременната жена?
Нора Шопова: „Независима!”