Сопраното Надя Колева от Софийската опера и балет е пяла на редица сцени в България, Испания, Австрия и Германия. От 2007 година участва в детските спектакли от програмата   "Отиваме на опера”. Изнася и камерни концерти пред деца в неравностойно положение в София и страната.

Какво са за Вас постите?

Постът за мен е един духовен метод за разрешаване на определени проблеми, за пречистване, за по-близка връзка с Бога. Неслучайно всички светии са се отдавали на пост и молитва. И Христос е бил в пустинята на пост. Ние се опитваме да постим не в пустинята, а в света, което всъщност е нещо много трудно.

Постът не е диета, не е начин да свалим килограми, макар че се случва и това, естествено. Постът преди всичко е наистина метод, чрез който ние изчистваме освен телата и съзнанието си. Постът ни прави по-изчистени, че ние сме повече от тяло, ние сме Душа. Това е смисълът на човешкото развитие на земята – еволюцията. Еволюцията е много по-лесна, когато човек знае, че е повече от тяло, че той е Душа и остави Душата да води. В противен случай без да искаме нарушаваме много Божествени закони.

Постът е нещо, което помага и на телата, на клетките да се изчистят, но той е преди всичко пост в духовно отношение. Неслучайно по време на поста много хора се въздържат от секс, дори и семейства, което става по взаимно съгласие. Добре е да се въздържаме най-вече от неща, които замърсяват сърцето и ума ни. Да постим в чувствата и мислите си. И всъщност това е най-трудната страна на поста.

С каква мотивация започнахте да постите?

Мотивацията за мен е духовна. Тя е в това, че аз нямам нужда да ям убито животно, за да преживявам. Когато човек започне да пости, ще се учуди колко малко трябва на тялото, за да се нахрани. Първият ми пост беше най-вдъхновен. Най-важно е човек да е подготвен духовно, че ще пости. Като цяло постът е едно решение вътре в себе си. И когато ти си вдъхновен, както аз бях по време на първия си пост, то не се усеща. Например, когато имаш дискомфорт, защото си на работа и няма какво да ядеш, започва да ти се вие свят, но минава бързо някак си по-лесно, когато си вдъхновен. А когато го правиш само от външната страна: "Сега ще сваля килограми. Това не трябва да ям, онова не трябва да ям”, е много трудно. Много хора не са успявали, поради тази причина.

При поста отвътре навън стават нещата. Не е важно какво влиза в устата, а какво излиза от нея. Когато ти си се скарал с някого, ти си го нарушил поста толкова много, все едно си изял няколко пържоли. Това е истината. За мен молитвата е много важно средство за получавена на сила, за да се издържи един пост. Много е важно. Аз го правя винаги, когато седна на масата. Да благословим храната и да благодарим на Бога с "Отче наш” с молитва, кой както се сети и тогава да се храним. Който го прави, получава много повече енергия и сила от храната, отколкото когато я приема само като салата, картофи, боб. 

Постна рецепта за хайвер от грис на Надя Колева

Постен хайвер 1 ч.ч. грис се слага в 4 ч.ч. вряща и леко подсолена вода. След като се свари се оставя да изстине и се настъргва на дребно ренде 1 глава лук. Прибавя се 1 ч.ч. олио и с миксера се хомогенизира. Може да се съхранява в хладилника 2-3 дни и да се намазва на филийки за закуска или се завива в листа от китайско зеле.