.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Мария Кюри - великият учен

2110925541.jpg
Мария Кюри
Първата жена с Нобелова награда и пърият учен с две Нобелови награди

Изключителната Мария Кюри е първата жена, преподавала в Сорбоната, първата жена с Нобелова награда и пърият учен с две Нобелови награди. Тя е родена на 7 ноември 1867 г. във Варшава, Полша.

Любовта към физиката наследява от баща си, който е бил учител по физика. В периода 1891-94 г. изучава химия и физика в Сорбоната, където тя среща Пиер Кюри. Тяхната историята е станала почти легенда. Съпрузите с отдаденост към  науката, стават пионерите в изучаване на радиоактивността, всъщност терминът „радиоактивност” е въведен именно от Мария.

Без никаква лаборатория за 4 години двамата съпрузи преработили тонове руда уран и отделили няколко грама от новия елемент радий. По-късно бил открит и полоний на името на родината на Мария Склодовска – Полша. През 1903 г. Мария и Пиер Кюри заедно с Анри Бекерел получават Нобелова награда по физика, а след 7 години Мария е удостоена с наградата и по химия.

През първата световна война Мария обучава лекарите да работят с първите рентгенови апарати. Работейки с радиоактивни изотопи, двамата не взимали предпазни мерки, Мария дори носела като таллисман на врата си ампула с радий. В края на краищата огромните дози радиоактивно облъчване се отразило но нейното здраве и тя умира през 1934 година от левкемия.

100-те жени, които промениха светаМария Кюри е жената с най-голямо влияние върху световната история

От брака си с Пиер Кюри имат две дъщери. Ирен Жолио-Кюри (1897—1956) – по-голямата им дъщеря също е носител на Нобелова награда за химия през 1935 г. Ев Кюри (1904—2007) - малката им дъщеря е била журналистка и писателка.

6 жени с името Мария, оставили следа в историята"Аз пристигнах... Аз съм Мария - жената/ на всички мъже и на мъртвите даже"
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?