Майе Мъск е световноизвестен топ модел, установил се в Южна Африка. Със сигурност познавате лицето й от рекламните кампании за "Clinique" и "Revlon", както и от видеоклипа "Haunted" на Бионсе. Майе Мъск привлича отново вниманието върху себе си, след като влезе в ролята на рекламно лице на Virgin America.
В момента тя живее в Лос Анджелис, където е близо до сина си – световноизвестният предприемач Илон Мъск, основател на първата компания за частни космически полети SpaceX и производител на луксозните електромобили "Tesla Motors", и до дъщеря си Тоска – холивудски продуцент.
Когато е едва на 22 години Майе вярва, че е достигнала върха. Днес мнението й е коренно различно. 

#Работата е много повече от това да печелиш пари
Аз никога не съм искала да спирам да работя. Не го правя, за да плащам наем или да се за прехраната си. Никога не съм гледала на професията си по този начин. Аз истински я обичам и до ден днешен. Днес имам чувството, че започвам всичко отначало. Не вярвате, че жена на 67 години може да се чувства по този начин? Не? Ето я пред вас!

#Младостта не винаги е по-добрата алтернатива
За първи път на модния подиум излязох, когато бях на 15 години. Спомням си, че тогава се запознах с известен модел на 30, която тогава възприех като съвременна богиня. Бях толкова щастлива да я видя на живо. След време аз се оказах на нейно място. Младите ми се възхищаваха, а аз наистина се чувствах горда, макар и с няколко десетилетия по-стара. Но не ми пукаше – имах три деца, за които трябваше да се грижа. На сцената съм се превъплъщавала и в ролята на майка, в тази на баба, но днес внуците ми казват, че не приличам на такава. Което ми дава и допълнителен стимул и енергия в работатата ми, която продължавам да върша с любов и устрем.

#Слабата фигура не винаги е добра идея!
Веднага след като се разведох (на 31 години), навлязох в катарзисен за мен период, когато отслабнах рязко. Слава богу, постепенно всичко си дойде на мястото, възвръщайки стопените килограми. 

#Не приемайте НЕ за отговор
Когато Илон беше на 17, а дъщеря ми на 15, те поискаха да се преместим в Канада, откъдето е и семейството ми. Аз казах "не", защото планирах да завърша докторатура в Йоханесбург, а навремето работех там като модел. И докато ние с Илон бяхме извън града, дъщеря ми бе продала дома и колата ми, както и гаража с цялото му обзавеждане. За да се финализира продажбата, разбира се, беше нужен единствено моят подпис. Е, подписах. Когато децата ти те молят за нещо, си готов на всичко, за да ги направиш щастливи. Така заминахме за Торонто и започнахме всичко от нулата.

#Живей опасно, но внимателно!
Родителите ми бяха канадци и много искаха да проучат останалата част на света. Смятаха, че Африка изглеждаше вълнуващо, въпреки че нямаше много информация за нея през 1950 г. Така те просто един ден заедно с четирите си деца поели пътя за Кептаун. Баща ми имаше "Cadillac" и самолет с един двигател. Те планирали да ни отведе до Йоханесбург, но когато прелетяхме над Претория, улиците бяха покрити с бугенвилии, а родителите ми никога не били виждали нещо толкова красиво през живота си – затова и решили да се приземят именно там. Мястото, на което тогава се приземихме, е и мястото, където израснах. Всеки юли ходехме в пустинята Калахари. Мотото на баща ми беше: "Живей опасно, но внимателно".

Родителите ми притежаваха изключителен приключенски дух. Израснала съм с едни от най-щастливите и прекрасни родители, с които някой би могъл да се похвали. Наистина, имах щастливо, много щастливо детство. Сега брат ми е невролог и неврофизиолог в Orange County. По-голямата ми сестра е починала, но беше учителка в Училището по икономика и фламенко танцьорка – пътуваше из цяла Европа, танцуваше в емблематичния Мулен Руж в Париж. Имам и сестра близначка, която наскоро се пенсионира и сега живее в Калгари. Виждаме се с нея всяка вечер.

#Не се страхувайте от сивите коси!
Когато наближавах 60-те, се разболях – време, когато ми се наложи и да се подстрижа, и да преустановя за известно време боядисването на косата си. Хората ми казваха: "Ти никога няма да работиш отново с тази къса и сива коса", но в крайна сметка тя излезе бяла, аз се харесах и всички се влюбиха в нея. Имам един билборд на Times Square за Target и друг в Madison Square Garden за Verizon и така кариерата ми по нищо не се промени. Започнах отново да получавам много покани и предложения от света на висшата мода. Затова, не се бойте от сивите коси.

#За да изглеждате млади, бъдете в крак с живота
Жените, които искат да изглеждат винаги добре и млади често са ме питали как постигам младежкото си излъчване. Много простичко – отговарям им: Само с един трик – променям се така че винаги да бъда в крак с модата. През 1960 г. на мода бяха изкуствените мигли, но сега тенденцията е в по-естествения им вид. Ако се опитате да се придържате към старите тенденции, рискувате наистина да изглеждате стар в очите на околните. Дори и сега, с моята бяла коса, се старая да се съобразявам с модните тенденции при късите прически. А и бялата ми коса на много хора им се струва боядисана, а всъщност не е така, и остават учудени. Придържам се към естествения си цвят, защото и той е твърде актуален в момента. Но съветът ми е, ако искате да поддържате сив или бял цвета на косата си, предпочитайте късата и тренди фризура. В противен случай рискувате да изглеждате старомодно.

#Знайте слабостите си
Да ви призная честно, моята слабост са сладкишите. И понеже си я познавам добре, когато се окаже, че в кухнята имам в повече от тези изкушения, винаги гледам да ги раздам на близки, познати и съседи, дори и на портиера. Оставя ли ги у дома, волята ми едва ли ще издържи на изкушението. Така е и с всичко останало. Знайте слабостите си и винаги, когато е необходимо, съумявайте да си поставяте граници навреме.

#Не му мислете много!
Знаете ли, винаги съм следвала примера на родителите си: Израснала съм в интелигентно, внимателно, нежно и щастливо семейство. Винаги, когато съм искала нещо да направя, не съм му мислила много-много. Просто съм се стараела да дам най-доброто от себе си, за да бъдат децата ми здрави и щастливи. Подкрепяла съм всяко едно тяхно желание, нов проект или мечта. Днес аз се гордея и с двамата. Това, което те са постигнали, са го постигнали, защото са вярвали в себе си и са следвали пътя на своите мечти, а не на нечии други. Посвещавах много от времето си на работата. И продължавам да го правя. Затова, смятам, че и децата ми са влюбени в своята. Днес те са силни, независими и уверени хора, с които истински се гордея.