Лизи Веласкес е необикновена млада жена на 24 години. Тя страда от рядък синдром, причиняващ ускорено стареене и загуба на мазнини от лицето и тялото. За заболяването не се знае почти нищо, освен че от него страдат още двама души в целия свят,  освен Лизи. В резултат на същата аномалия тя загубва зрението си на дясното око и тежи едва 26 килограма. За да поддържа живота си, Веласкес е принудена да се храни почти на всеки 15 минути през целия ден.

Както може би се досещате, животът й никак не е бил и не е лек. Още след раждането й, лекарите изразяват скептицизъм относно по-нататъшното й физическо и психическо развитие. Въпреки това родителите й я отглеждат с много любов и всеотдайни грижи. В детската градина Лизи е обикновено слабо момиченце, което не се е отличавало особено много от останалите деца. Проблемите настъпват, когато тя започва училище. Едва тогава тя осъзнава, че е различна от другите, ставайки център на присмех и подигравки от страна на съучениците си. Въпреки вярата й, че отношението на хората към нея ще се промени, тя тепърва започва да се сблъсква с негативизма и неоправданата злоба на по-голяма част от обществото.

Това, което Веласкес ще преживее обаче, не само че няма да я обезсърчи и наруши душевното й равновесие, а напротив – ще повдигне духа й и ще я направи по-силна от всякога. Когато Лизи е на 19 години, тя случайно попада на видео с нейни снимки в YouTube, озаглавено "Най-грозната жена в света" и видяно от над 4 млн. души. Тя е шокирана от злостните коментари под него, от обидите и подигравките по неин адрес. Това е моментът, в който младата жена претърпява катарзис и си обещава да надрасне омразата и да напише книга. Днес, 5 години по-късно, Лизи Веласкек е дипломиран лектор с две книги зад гърба си ("Be Beautiful Be You" и "Lizzie Beautiful") и трета, чиято премиера предстои след 3 седмици.

В последната си публична реч преди един месец – част от световната поредица от конференции, посветени на творческите иновации в областта на културата, науката и изкуството - TEDx, тя по невероятен начин предифинира представата и понятието за красота. Разказва какво е необходимо и как трябва да постъпва човек, за да превърне негативите в позитиви, а омразата – в любов. И че духовната красота е достатъчна, за да направи един човек прекрасен и възхитителен в очите на околните. И всичко това тя поднася с много страст и темперамент, съчетани с голяма доза очарователно чувство за хумор. Цялото й слово впечатлява с демонстрираната от една изстрадала душа непоклатима увереност в могъществото и безграничните възможности на човешкия дух.

Посланието на Веласкес е, че "Ако всеки, който е поставен на изпитания, се възползва от тях и успее да ги превърне в своя мотивация, винаги ще побеждава!"