- Ако ти си причината за края на света, какво би направила?
- Бих се опитала да го поправя – ще си лягам рано и ще си мия зъбите всеки ден.

Кадър от филма "Зверовете от дивия Юг"

Това е отговорът на едно малко момиченце-чудо, което се появи на екрана на компютъра ми една късна вечер и след това остана в ума ми като миловидно откровение. Защото е пример за истински и неподправен талант, който няма нужда от нищо друго, освен да остане верен на себе си. Казва се Кувенжане Уолис и ако трудното й за произнасяне име все още не ви говори много, скоро ще го запомните. Защото тя е най-младата актриса, номинирана за “Оскар” за главна женска роля в историята на раздаването им. И защото талантът й е толкова очевиден, че е просто невъзможно да остане незабелязан.

Хъшпъпи в "Зверовете от дивия Юг"

И наистина - не се случва твърде често едно малко момиченце да е способно да печели с такава лекота внезапна и гръмообразна симпатия по начина, по който го прави Кувенжани. И това вероятно е част от причините да е десетата поред чернокожа актриса, която се бори за статуетка в категорията “Най-добра женска роля” и да е първата номинирана, родена през 21 век.

Кадър от филма "Зверовете от дивия Юг"

Дори и при факта, че е само на 9 и е изиграла една-единствена роля – тази на Хъшпъпи в “Зверовете от дивия Юг”. Режисьорът Бен Зейтлин казва, че когато видял Кувенжани, веднага разбрал, че е намерил каквото търси. И дори променил леко сценария и образа на Хъшпъпи, за да отговаря по-добре на силния характер на Кувенжане. Малката се справя повече от прекрасно с ролята на момиченцето, което живее с умиращия си баща в не особено приятни условия. Тя изпълва целия филм с толкова мило, едновременно невинно, но интелигентно и силно присъствие, че би могла да разтопи и камък. Нейният разказ, детското й гласче зад кадър, както и нетипичната мъдрост в големите й очи, са част от най-важните причини филмът въобще да е толкова въздействащ и да ти влезе под кожата. Също като Кувенжине - почти магично и някак неусетно те превръща в свой фен. Никак не е странно, че ролята й на Хъшпъпи "за една нощ" я превърне в любимка на публиката, на критиците и на всеки, който гледа прекрасния й дебют. Избрана е за ролята измежду 3500 други деца, независимо от факта, че на кастинга е била на 5г. - с година по-малка от минималната разрешена. Както разказва самата тя –

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos
“Кастингът беше в библиотеката. Приятелка на мама й каза за него по телефона. Беше за момиченце на 6 годинки. Мама каза, че не мога да отида, защото съм на 5. Обаче отидохме и просто се правехме, че всичко е наред, че нямаме какво да крием. Промъкнахме се, защото бях само с годинка по-малка… Избраха ме, защото Хъшпъпи прави онова, което е правилно и е безстрашна и точно такава бях и аз на кастинга.”

В крайна сметка по време на снимките на филма Кувенжине е вече на 6г., а на 9 – в момента – ще се опита да спечели “Оскар”. Ако ви е любопитно, родена на 28 август 2003г. в Луизиана. Майка й е учителка, а баща й шофьор на камион. Втората част на името й – “жане” на суахили означава “фея”.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Силният начален старт вече й осигури следваща роля - във филм на Стив Маккуин, в който ще си партнира не с друг, а с Брад Пит. Името на лентата е “12 Years a Slave” и е по едноименния роман. Снимките му са насрочени за 2013г.. И сме убедени, че това е само началото.

Но преди това – дали магията на Кувенжине ще стигне за спечелването на 4-килограмовата престижна статуетка? Ще научим тази вечер, но така или иначе съм сигурна в едно - с награда или не, Кувенжине е истинско откритие. Намерете я за себе си и вие.

bTV Cinema ще излъчи на живо цялата церемония на тазгодишните награди "Оскар"!