Ива Екимова е... усмивка. Да, мога да кажа много други неща за нея - професионалист в сферата на пиара, майка, лъчезарна и спортна натура. Но усмивката й сякаш е първото нещо, с което свързвам това име. А да се усмихва топло и истински може само човек, който умее да подарява време на себе си и на околните. Защото да вложиш в себе си е най-добрата инвестиция. Но да подариш време и на другия - е избор на душата.

Ива Екимова е първият ни гост в мартенската тема "Подари си време". Къде го намира и как го използва - четете по-долу.

Времето като че ли е една от най-големите ни ценности. Успяваш ли да намираш време за себе си? Къде, как? Криеш ли си го, или го споделяш с някого?

В последните години и на прага на преломната 45-а годишнина в моя живот, си дадох сетка, че единственото, което можем да дадем на себе си и другите, е времето ни. Подаръци и други излишности забравяме, захвърляме или им се радваме за кратко, но времето, с което даряваме другите, е най-ценният дар! Да изслушаш, да утешиш или да се радваш с някого е наистина фантастично! 

Какво прави Ива Екимова във времето, което си подарява сама на себе си?
Какво ли не. Гледам любими сериали, чета книги, разхождам се. Каквото ми се прави към съответния момент.

Чашата вино има ли място в това време? Или може би нещо друго за релакс?
Винаги! 

Сутрешния ми ритуал неизменно и свързан с кафе, а вечерното свободно време прекравам в компанията на чаша розе.

За много хора „време за мен“ е равносилно на изгубено време. И ако не го прекарваш, подреждайки гардероба, готвейки мусака или учейки мандарин, е пропиляно. Къде е границата?
Дълго време смятах, че наистина, ако имаш свободно време или време за себе си, трябва непременно да правиш нещо. Както казваш - да подрежаш гардероба, да чистиш дома си или друго. Доста по-късно научих, че можеш просто да се наслаждаваш на тишината, на мислите си или на красивата гледка през прозореца.

И като казах гардероб... Ако надникнем в гардероба на Ива Екимова, какво ще видим? С какво си облечена във времето си само за теб? 

О, изобщо не ви трябва да надничате в гардероба ми! Сега се сещам, че наистина трябва да направя едно здравословно почистване. Знам, че дрехи и вещи, които не използваме в разстояние на една година, няма нужда да спъват енергията на дома ни.



А в дамската чанта?

Най-необходимото. Задължителният несесер с дамски неща, абсолютно неизменния органайзер, телефон, ключове, а от една година насам - дизефектант и маска. И всичко това перфектно подредено. Тайна, която не съм ви казвала, е, че нямам нито една чанта с черен хастар. Ужасявам се, когато погледна и в тъмнината не мога да открия каквото ми е необходимо.

Казват, че всяка жена има едни обувки, които никога не е слагала, защото са твърде неудобни, но пък са ужасно красиви. Намират ли ти се?

Намират ми се всякакви. Повечето са обувани веднъж.

Какво би казала на 18-годишната Ива – как да си прекарва времетo за нея, с какво да го изпълни, така че бъдещата Ива да е доволна?

Чудесен въпрос. Често си мисля за това напоследък. Дъщеря ми е на 18. Мисля, че 18-годишнта Ива се е справила доста добре, но ако тряваше сега да й дам един съвет, той нямаше да е за специалното време. Щях да я подсетя да бъде по-усърдна в ученето на езици. Иначе на 18 младите хора имат толкова енергия, че не се замислят за време, което да отделят за себе си. Или поне в нищоправене. Виждам го и при Дара. Постоянно й напомням да се щади и да си почива, когато се преумори. Графикът й направо ме ужасява, а не е като да не съм свикнала да работя на бързи обороти.

На 14 от първите си 30 снимки, на които си ти в Инстаграма си, си усмихната. В повечето случаи широко. Как би подредила по важност като женски оръжия – усмивка, фондьотен, коса?

О, усмивката е безапелационното ми оръжие oще от 17-годишна. Няма да цитирам теории за енергията, която дава усмивката. Това определено е запазената ми марка, дори когато не ми е много до усмивки! Косата е следващото ми по важност оръжие, а отскоро открих, че не е чак такава драма, ако изляза без фондьотен.

„Всичко, което ни пречи, е вътре в нас!“ – пишеш в един твой пост. Какво пречи на много жени да си подаряват време, да имат време за себе си?

Абсолютно!

Това не е просто някаква фраза или цитат. Изпитала съм на гърба си всичко, за което говоря в интервю или в социалните мрежи. А какво пречи на много жени да си подаряват време е въпрос на личен избор. Както и с всичко останало в живота. Създадeни сме със свободна воля и способността да взимаме решения. В нашите ръце е да отделяме време за себе си или да го инвестираме в знания, чистене, близките си и хобитата си. 

  • Антоанет Пепе: Уча децата си да се обичат и да бъдат смели
  • Симона Недева: Грим в синьо, розово и жълто ще е хит за пролетта (ВИДЕО)
  • Ани Халваджиян: Свобода без очаквания, без изисквания и хармония – това ми стига, това за мен е щастието!
  • Задай въпрос на гримьора Симона Недева на живо в Инстаграм
  • Славена Вътова: Вярвам, че човек възприема с такива очи, с каквито гледа
  • Задай въпрос на Славена Вътова на живо в Инстаграм
  • Вени Русинкова - момичето, което рисува върху плaт, стъкло и дърво и не крие занаята си
  • Антония Йорданова: Смисълът на редуцирания гардероб е в това да знаеш коя си
  • Задай въпрос на стилиста Антония Йорданова на живо в Инстаграм
  • Гримьорът и микроблейдинг артист Габриела Карчина: Добре изглеждащата жена е поддържаната жена