.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Хосе Ортега и Гасет ~ Истинската любов е само опит да се разменят две самоти

Евгений Милов | преди 47 седмици
Хосе Ортега и Гасе
Хосе Ортега и Гасет със съпругата и сина си в испанското консулство в Хамбург през 1949 г. Снимка: Getty Images
Днес се навършват 63 години от смъртта на испанския философ

Големият испански философ, социолог и есеист Хосе Ортега и Гасет напуска света на 18 октомври 1955 г. в Мадрид на 72-годишна възраст. Наричат трудовете му "философия на живота", която "се състои от отдавна скрити начала в прагматичната метафизика, вдъхновявана от Уилям Джеймс, и с общ метод от реалистичната феноменология, имитираща Едмунд Хусерл, която служи както на протоекзистенциализма му (преди появата на Мартин Хайдегер) и реалистичния му историцизъм, който е сравняван с Вилхелм Дилтай и Бенедето Кроче". Днес се навършват 63 години от смъртта на испанския философ, а ние почитаме живота на Ортега и Гасет с израни мисли и цитати.

Хосе Ортега и Гасе
Хосе Ортега и Гасет със съпругата и сина си в испанското консулство в Хамбург през 1949 г. Снимка: Getty Images

"Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания."

"Истинската любов е само опит да се разменят две самоти."

"Мъжете могат да се разделят на три типа: такива, които се мислят за Дон Жуановци; такива, които смятат, че са били; и други, които вярват, че са могли да бъдат, но не са поискали. Последните са тези, които - с благородно намерение - са готови да атакуват Дон Жуан, а може би и да го анатемосат."

"Законът, който обуславя големите промени в живописта, е смущаващо прост. Първо се рисуват неща; после - усещания; накрая - идеи."

"Животът не търпи да бъде подменян нито от вярата-откровение, нито от чистия разум."

"Интелектуалецът е името на едно призвание. Талантът е името на една дарба."

"Човек е интелектуалец за себе си, въпреки себе си, против себе си, неизбежно."

"Изкуството няма право на съществуване, ако се ограничава само да възпроизвежда действителността, дублирайки я безсмислено. Неговата мисия е да създаде един въображаем хоризонт."

"Както окото разбира между колебанията на ефира, така душата на всеки отделен човек избира между истините; същото е с душата на всеки народ и на всяка епоха."

"Но истината е съвсем друга: живеем във време, в което чувстваме изумителни способности да осъществяваме, но не знаем какво точно. Владеем всичко, но не сме господари на самите себе си. Чувстваме се изгубени сред толкова голямо изобилие. Получава се така, че при наличието на повече средства, повече знания, повече техники отвсякога съвременният свят изглежда възможно най-нещастният, който някога е съществувал: той чисто и просто се движи без посока."

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?