На 4 декември 1975 г. света напуска Хана Арент - немско-американски политолог, философ и мислител от еврейски произход. Арент оказва силно влияние върху съвременната философия с книгата си "Произход на тоталитаризма" (1951), в която разкрива механизмите на действие на тоталитарното управление, слагайки фашизма и комунизма под общ знаменател.

Корица на "Произход на тоталитаризма" от Хана Арендт
Снимка: Amazon

"Това е рецептата, по която съм живяла: Подготвяй се за най-лошото, очаквай най-доброто, приемай това, което дойде."

"За да бъде свободен в една епоха като нашата, човек би трябвало да е в позиция на власт. Това само по себе си ме прави амбициозна."

"Живите същества, хора и животни, не са само в света, те са от света, и именно затова те са предмети и обекти – възприемащи и възприемани в едно и също време."

"В условията на тирания е по-лесно да действаш, отколкото да мислиш."

"Икономическият растеж може един ден да се окаже по-скоро проклятие, отколкото благословия; и при никакви условия няма да може да доведе нито до свобода, нито да представлява доказателство за нейното съществуване." 

"Нещата, които трябва да научим, преди да можем да ги правим, ние ги учим като ги правим."

"Твърдим, че богатството и икономическото благосъстояние са плодовете на свободата, а би трябвало да сме първите, които знаят, че този вид на "щастие" е истинска благодат само в тази страна, но е незначителна благодат в сравнение с истинските политически свободи като свобода на словото и мисълта, на събранията и сдружаването, дори и при най-добрите условия."

"Властта и насилието са противоположности; където едната управлява абсолютно, другата отсъства."

"Твърдя, че гражданските неподчинения не са нищо друго освен най-нова форма на доброволно сдружение и по този начин те са напълно в унисон със старите традиции на страната."

"Културата се отнася до обектите и е феномен на света; забавлението се отнася до хората и е феномен на живота." 

"Където всички са виновни, никой не е; изповядването на колективна вина е най-добрата мярка срещу откриването на виновниците, а самата величина на престъплението е най-доброто извинение да не се прави нищо." 

"И най-радикалните революции ще се превърнат в консервативни в деня след революцията." 

"Любовта е "тежестта на душата", нейният закон за гравитацията, който довежда душата от движението до нейния покой."

"Нежеланието да се признае волята като отделна, автономна, умствена способност, най-накрая отстъпи след дълги векове християнска философия." 

"Тъжната истина е, че повечето зло се прави от хора, които не се замислят дали са добри или лоши." 

"Прошката е ключът към действието и свободата."

"Никое наказание никога не е притежавало достатъчно мощ, а да предотврати извършването на престъпления. Напротив, въпреки наказанието, последвало първата проява на някое престъпление, неговото повторение е много по-вероятно отколкото първоначалната му проява някога е била." 

"Няма опасни мисли. Мисленето само по себе си е опасно." 

"Обещанията са уникален човешки начин за разпореждане с бъдещето, правейки го предсказуемо и надеждно до степен, достъпна за човешките сили."

"Посветете себе си на доброто, което заслужавате и желание за себе си. Подарете си спокойствие. Вие заслужавате да бъдете щастливи. Вие заслужавате да се наслаждавате." 

"Не човекът, а хората обитават тази планета. Плурализмът е законът на тази земя."

"Революционерите не правят революции. Революционерите са тези, които знаят кога властта лежи на улицата и могат да я вземат."