Александър Сертев започва да усвоява фотографското изкуство на 14 годишна възраст в студиото на баща си Стоян Сертев, известен български камерен музикант и майстор-фотограф на репродукции на изобразителното изкуство, архитектурни проекти, оперни и театрални постановки.

Сертев завършва Художествената академия в София в ателиетата на Илия Бешков и Веселин Стайков. След дипломирането си работи в областта на илюстрацията и приложната графика, но неговата вродена сила винаги е била фотографията. Вроден талант, който с времето Александър непринудено развива. Фотографията като отлично спомагателно средство му помага да разширява своя поглед към света – преди и сега.

През пролетта на 1963 година, 26 годишният Александър Сертев придружава баща си на едно турне на квартет Аврамов в Париж, където остава повече от три месеца. На времето баща му преценил, че за сина му е по-ценно да види света, отколкото да му носи “ненужни” подаръци.

Днес, той представя над 40 фотографии от това пътуване. Изложба изпълнена с романтична носталгия към изминалите времена, когато Париж е бил един от най-красивите градове на Европа. Те са заснети с камера Лайка III C, формат 24/36 мм върху филм Agfa Isopan F.

Срещнах ме се с Александър Сертев, разберете повече за неговото пребиваване в Париж,

LadyZONE.bg: Как ви се стори Париж при първия ви престой?

Александър Сертев: “Аз попаднах в един друг свят. Париж ми се стори “черен”, но красив. Това мое пътуване бе първият ми поглед за света отвъд желязната завеса. Градът бе мръсен, за разлика от София, която бе чиста, но атмосферата, хората, всичко в Париж изглеждаше красиво.”

LadyZONE.bg: След това ходил ли сте отново в Париж?

Александър Сертев: “Да, три пъти – през 1973 г., през 1984 г. и 2002 г. За съжаление след всяко едно посещение се разочаровах от това, което виждах. Градът се видоизменяше, хората сякаш не бяха същите.”

LadyZONE.bg: Организирайки настоящата изложба, бяхте ли изкушен да осъвремените заснетите от вас кадри, придавайки им “цвят”?

Александър Сертев: “За една от предишните ми изложби направих този експеримент, но резултатът не ме задоволи. Въпреки че навремето фотографията бе черно-бяла поради липса на друго, тя и до ден днешен е красива такава каквато е.”

LadyZONE.bg: Разкажете ни повече за фотоапарата Leica, с който сте снимал.

Александър Сертев: “Той принадлежеше на баща ми. През обектива му “откривахме” света. Пазя го и до ден днешен.”

LadyZONE.bg: Какво мислите за “модерната фотография” с мобилен телефон?

Александър Сертев: “Нямам такъв апарат и не снимам по този начин. Осъзнавам технологичния напредък, но за мен това не е фотогафия.”

LadyZONE.bg: Как бихте определил професията си?

Александър Сертев: “Свободна. Цял живот, с малки изключения, съм работил на свободна практика. През всичките тези 52 години труд, натрупах много опит, сблъсквал съм се с най-различни хубави и не толкова приятни ситуации, но никога не съм се отказвал. Дерзаех, проектирах и успявах да “продавам” своите идеи. Дори след като предложението ми е било прието, съм проследявал процесът на реализация от самото начало до неговия финал. Понякога творбите ми са били преработвани, но това не ме е спирало да ги считам за свои и да се старая така, че финалният резултат да бъде безупречен. Това е животът. Това е работата.”

LadyZONE.bg: Какво ви носи фотографията?

Александър Сертев: “Предизвикателства. По онова време нямаше днешните съвременни технологии. Да снимаш бе “Божа работа” - апаратите работеха с филмови ленти, снимките се проявяваха едва когато лентата свърши, в случай, че тя има дефекти, съответните кадри са завинаги изгубени. Аз съм зодия овен и обичам своята работа. Не се спирам пред нищо, вкъщи имам стая изпълнена с осъществени и отхвърлени проекти през годините, независимо от трудностите и отказите, аз никога не се предавам. Борбеният ми дух и желанието ми да създавам ме поддържат жив.”

LadyZONE.bg: Какво е вашето послание към младите, чието желание e да се развиват в сферата на фотографията?

Александър Сертев: “Да не бързат. Времената са такива, че се менят ежедневно. Днес, младите бързат да успеят, прескачайки основни моменти от своето лично и професионално развитие. За един професионалист е от особено значение да изживее основните моменти на своята себереализация. Това състезание с времето не води до нищо хубаво – единствено до риска на пропиляни мечти и неосъществени желания."

Разговорът с Александър Сертев се осъществи в галерия SYNTHESIS, сред вдъхновяващите му фотографии. Сертев е невероятен човек, умел фотограф и рядко срещан естет. Изложбата е отворена за посещение до 10 април. Ако сте късметлии ще имате възможността да се срещнете с него и да се докоснете до творческия му свят.