В момента Елена Петрова е най-женственото присъствие в телевизионното, а и в общественото пространство въобще – лице и глас е на женския сайт на bTV – LadyZone.bg, а отскоро и на женския телевизионен канал от медийното семейството - bTV Lady, който ще стартира на 28 януари. Продължава да се снима за „Стъклен дом” , да играе в театъра, да изпълнява най-важната роля в живота –  тази на майка. За всичко това с актрисата разговаряха колеги от „Седмичен труд”. Предлагаме ви интересни извадки от интервюто с нея:


Защо тъкмо теб избраха за bTV Lady?
Като начало, бих искала да благодаря на bTV, че отново се довери на мен и ме покани за лице на bTV Lady. Разбира се, лице на този канал могат да бъдат много други дами. Предполагам, че мотивът аз да бъда негово лице и глас е излъчването ми като жена и актриса, както и с начина, по който използвам гласа си, когато озвучавам рекламите на канала.  Освен това медията е направила проучване и то показва, че и женската, и мъжката аудитория вярват на това, което правя и когато презентирам нещо или се заемам с някаква кауза, съм много убедителна.

 

С какви теми ще привлечете зрителките?
Ще започнем с две изключително успешни и силни предавания. Едното е на Нейт Бъркъс, експерт дизайнер, автор на бестселъри и редовен сътрудник на „Шоуто на Опра Уинфри”. Той  дава съвети за дома, за промените в него, за освежаването на обстановката, за подредбата - все неща за домашния уют. Второто токшоу е на Д-р Оз, работил също много години с Опра Уинфри, а после създал шоу, превърнало се в изключителен феномен в САЩ. То дава съвети за здравето и красотата, за религията, за модата - всякакви теми, интересни за жените. Скоро след старта ще започне и българско токшоу с много гости и важна за жените тематика. Когато се запознах с програмата на bTV Lady, оприличих канала на телевизионен мол - всичко любопитно за нас е събрано тук.

 

А докато жените не откъсват очи от екрана, какво ще правят мъжете им?
Изобщо не изключваме мъжката аудитория, защото именно през очите на мъжа една жена може да се види като принцеса, като лейди, като дама, майка, домакиня... Мои познати и колеги вече ме питат заинтригувани какво толкова ще има по този женски канал. Светът на жената продължава да е любопитен и загадъчен за мъжете. Пък и живеем във век, когато е все по-видима функцията на жената като обединител не само на семейството, а и на обществото. Има все повече дами на лидерски позиции, все повече жени, които не се страхуват да взимат решения.

Снимка:bTV

Говориш малко като феминистка...
Не, по-скоро бих искала да провокирам позаспалите инстинкти на мъжа. Защото мъжете малко абдикираха от своите отговорности, от водещата си роля. Аз лично винаги предпочитам да следвам мъжа, а не да го водя. Надявам се да погъделичкаме мъжкото самочувствие, а и да се разкрием пред мъжа, да го допуснем в нашия свят, без да се чувства там воайор или да нарушим мъжкото му его. В женския канал мъжът ще може да разбере с колко неща една жена е принудена да се справя. И, надявам се, ще започне повече да ни цени за това. А тези, които са готови да се развиват като личности, ще могат да получат добри и полезни уроци - как да направят покана за романтична вечеря, как да признаят чувствата си, да подарят цветя на своята дама, да изберат подарък...

 

Продължаваш снимките за "Стъклен дом", играеш на три театрални сцени, ще имаш ангажименти в bTV Lady, вкъщи те чакат две деца.  Колко време посвещаваш на тях в този натоварен график?
Всяка свободна минута съм с тях, изключително всеотдайна майка съм. Аз съм семпъл човек. Вкъщи обичам да танцуваме с децата, правим си детска дискотека, каним техни приятелчета... Готвя, и то вече доста добре. Правя им палачинки, супички обичат. Харесва ми всичко да е много подредено, въпреки че заради децата има една приятна разхвърляност у дома. Изобщо, предпочитам да стоя вкъщи, чувствам се спокойно, балансирано там. Живея в много затворен свят и в личния ми кръг има малко хора.

 

Децата ти показват ли артистични дарби?
Дъщеря ми е много логична, мислеща, преценяваща, каквато аз не съм, може би повече прилича на баща си или на нея си. Доста силен характер е, което много ми харесва. Има хъс, за нея животът е състезание още отсега и има ли надпревара - тя е там, в играта е. Синът ми е много артистичен - в него се припознавам. Голям комедиант е, но може да бъде и много сериозен. Обича да имитира, да се маскира и преправя, открива света и го обяснява с фантазия. Мисля, че това ще продължи и занапред. Възпитанието, което родителите налагат на своите деца, е много важно, но съм убедена,  че ДНК-то, гените, които са взели от нас, имат много силна роля и заложеното там не можеш да спреш.

 

Ти си една от най-красивите жени на екрана. Но красавиците най-много се страхуват от напредъка на годините, от появата на първите бръчки и бели коси...
- При мен те още не са много осезаеми и видими, затова засега нямам подобни вълнения, но предполагам, тепърва предстоят. Не си говоря обаче много често с огледалото. Все пак вече има доста варианти за отлагане на старостта и всеки има право да избере, каквото реши, за своето тяло и душа. Личното ми мнение е, че определени манипулации - дали ще са татуировки, силиконови интервенции или друго, понякога се превръщат в някаква агресия към собственото тяло. Като че ли показваме, че имаме нужда да властваме над него, че то зависи от нас. Опасни са такива изстъпления особено за нас, актьорите, които работим с емоции. За да ги изразя отвътре навън, лицето ми трябва да има своята биография, да може да разкаже своята собствена история, а не тази на пластичния хирург, както се беше изразила Джулия Робъртс. Гледала съм шоуто, в което Никол Кидман - една прелестна актриса и изключително красива жена, плачеше, разказвайки за изключително лошата намеса на пластичните хирурзи върху нейното лице. Престаравайки се, те го бяха изпънали до порцелановост и го бяха оставили без мимика.

 

Участието ти в „Стъклен дом” даде ли нова посока на живота ти, на работата ти?
- Да, промени ме, защото това е друга, голяма актьорска школа. Снимаме на принципа на кино, но работим с невероятна скорост. Това учи на много добра дисциплина и тренинг. След този сериал каквото и да захвана да снимам, ще плувам много добре. От друга страна популярността, получена чрез тв екрана, се намеси неочаквано истерично в живота ми. Разбрах, че някои медии искат да изкарат всички популярни хора в политиката, спорта, изкуството долнопробни, корумпирани, некадърни, постигнали по нечестен начин резултатите си. Те обаче не създават лош вкус, а принизяват вкуса на зрителите или читателите си.