.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Дорис Лесинг ~ Малко са жените, готови да защитават това, което наистина мислят, чувстват, знаят, пред мъжа, когото обичат

Евгений Милов | преди 3 седмици
Дорис Лесинг
Снимка: Getty Images
Днес се навършват 100 години от рождението на писателката, една от 14-те носителки на Нобелова награда за литература

От всичките 114 лауреати на Нобеловата награда за литература, само 14 са жени. На 22 октомври 1919 г. се ражда една от тях - британската писателка Дорис Лесинг, носителка на престижното отличие през 2007 г. Дорис Лесинг е и най-възрастният лауреат на Нобелова награда за литература, като е отличена на 88 години.

Дорис Лесинг е родена в Керманшах, Персия (днешен Иран), но е израснала в Южна Родезия (Зимбабве) - британска колония, в която семейството й заминава с надеждата да забогатее, когато е на 6-годишна възраст. Прекараните години в Африка са кошмарни за Лесинг, а нещастното детство в сред причините да започне да пише, разказвайки за културната пропаст в отношенията между колонизаторите и африканците. Напуска Черния континент през 1949 г. и заминава за Лондон, където започва живот на писателка - издава над 30 творби, а творчеството й е изключително многообразно.

Днес се навършват 100 години от рождението на Дорис Лесинг, а ние почитаме живота и литературното наследство на британската писателка с избрани цитати от "Лято преди залеза", "Петото дете" и други произведения.

Дорис Лесинг
Снимка: Getty Images

"Всеки роман разказва някаква история, но животът не е история, а по-скоро е безформена купчина случки."

"Жените са толкова страхливи, защото дълго време са били наполовина робини. Малко са жените, готови да защитават това, което наистина мислят, чувстват, знаят, пред мъжа, когото обичат."

"Всяка изминаваща минута е още един шанс всичко да се измени."

"Тя изобрази на лицето си вежлива усмивка, зад която - като зад хубав параван - можеше да мисли за нещо съвсем свое."

"Леглото е най-доброто място за четене, размишляване и безделие."

"Колкото и щателно двама души да се избират един друг, те никога не могат да бъдат всичко един за друг."

"И ето че неочаквано ставаш жена на средна възраст. Ти си анонимна. Никой не те забелязва. Изведнъж се сдобиваш с удивителна свобода - свободата на невидим човек."

"Мъжът никога нищо не иска от жената. Е, понякога иска всичко, но само за толкова време, колкото му е необходимо."

"Не ви ли се струва, че има нещо ужасно в това двама възрастни да прекарат целия си живот един до друг като сиамски близнаци?"

"Ти търсиш мъж, който да знае отговорите на всички проклети въпроси и да може да ти каже - прави това, прави онова. Но такова животно на този свят не съществува."

"Няма нищо ненормално в това, че майката не обича детето. Непрекъснато го виждам. За съжаление."

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?