Възможно ли е да сме фини, но да не изпитваме глад? Това е един от въпросите, на които отговаря диетологът Огнян Симеонов. Той упражнява професията си от 20 години и е помогнал на много хора през това време да се отърват от проблемите си и да се научат, че храненето е в основата на здравето. Огнян Симеонов е завършил Националната спортна академия в София, след което и диетология в атинския университет „Хорохопи”. Привърженик е на балансираното хранене и е известен с нестандартния си метод за отслабване, при който яденето е задължително, и то по 5 пъти на ден. Той е веган, но не натрапва системата си на хранене на своите клиенти. Диетологът дава примери от кариерата си, препоръчва филми, които обясняват що е то хранене и съветва как и какво да ядем, за да сме в перфектна форма и здрави.

Снимка: Огнян Симеонов, личен архив

Как да не гладуваме, но да сме слаби?
Винаги, когато искаме да сме фини, трябва да се храним пълноценно и равномерно – по 5 пъти на ден (закуска, обяд и вечеря, и две междинни закуски – следобед и преди сън). Така ще се чувстваме елегантни и най-вече здрави. В едно хранене трябва да има протеини, въглехидрати и мазнини, така че съотношението им да задоволява изискването на организма от витамини и минерали. Важно е и да пием достатъчно вода.

Какво означава да пием достатъчно вода?
Минимум литър и половина вода на ден трябва да се пие през летния сезон. Ако някой иска да отслабне бързо, без никакви диети, най-правилната формула е килограмите на човек се разделят на 20 и полученият резултат е количеството вода, което трябва да се изпие на ден.

Напоследък се появи твърдение, че прекаленото количество вода, „отмива” солта в организма, и затова не е добре да се прекалява с нея – така ли е?
Такова нещо няма! Най-хубаво е, когато някой иска да подобри здравето си бързо, да намери източник на водородна вода – тази, която току-що извира от извора. Или да си купи кана за водородна вода. Водородната вода стотици пъти по-бързо възстановява здравето и лекува почти всички форми на болести. Искам да подчертая, че един литър и половина водородна вода се равнява на антиоксидантните свойства на количество от 700 банана, 500 ябълки и 40 моркова. Така че, когато човек има достъп до водородна вода, тя винаги осигурява здраве.


Какъв е ефектът от пиенето на фрешове и натурални сокове?
Разликата между двете е огромна. Едното си го правим в домашни условия, а другото го купуваме в кутия, която съдържа 70% вода, 30% някакъв концентрат и много, много захар. Ако на опаковката пише, че не съдържа захар, то има глюкозо-фруктозен сироп, който също вреди на организма. Затова, ако искаме да направим нещо хубаво за тялото си, трябва да се научим да ядем плодовете цели. Ако искаме те да са под формата на сок, тогава е добре да си направим смути. Желаните плодове ги слагаме в блендера и в пасатора с малко вода и те стават като гъста боза. Така изяждаме всичко полезно от плода, а не отделяме целулозата от плода или месестата му част.



Колко пъти на ден е полезно да се пие смути?
Колкото желаем... няма ограничения. Въпросът е, ако спазваме хранителен режим, с който искаме да отслабнем, прекаляването със смути не е най-доброто решение, тъй като е въглехидрат. А когато тези въглехидрати не са съчетани с протеини и мазнини, не се получава необходимия ефект. Но, ако в това смути сложим и белен коноп, чийто килограм струва около 20 лева, както и малко ядки – кашу, например, получаваме смес, в която има и въглехидрати, и протеини, и мазнини. Това действа отслабващо и зарежда с много енергия. Човек често страда от отпадналост, което се дължи на липсващия витамин В12. При 99% от населението той липсва, защото не може да се набавя чрез храната. В повечето храни от животински произход витамин В12 е около 0,2%. Само в черния дроб е около 90%. Най-подходящо за човек е да приема В12 под формата на хидроксокобаламин. В книгата на Сали Пачолок - „А дали не е В12”, са разкрити всички тайни и заблуди за витамин Б-12. Има и филм: Sally Pacholok

Какви ядки е добре да се ядат, под каква форма и по колко на ден?
Най-хубаво е ядките да се приемат в суров вид, а още по-добре е предварително да се накисват във вода, защото така се активират. Всяка ядка има различно време – от 4 до 6 часа, през което трябва да престои във вода. Тогава ядката е най-добре да се яде, тъй като е най-полезна за организма. Като са накиснати, ядките, независимо дали са от лешник, кашу и каквито и да са, стават много по-вкусни.

Може ли да се развие зависимост към сладките неща?
Разбира се, това дори научно е доказано. Шоколадите са пълни със захар, но ако човек опита какаови ядки, ще се разочарова от вкуса им, защото са много горчиви. А отговорът на това как от горчива ядка може да се направи сладък шоколад, е прост – с много захар. Затова се препоръчва мед, който е естествен източник на сладко, растението стевия, както и още 4-5 други растения.


Нали уж черният шоколад е полезен?
Ако е над 75% е така, защото наистина съдържа изключително малко количество захар. Но въпреки това той пак леко сладни, което не идва от естествения му източник на какао, а от добавената захар или от някакво сладко растение. Ако е от растение, това е полезно. Но захарта не е най-добрият източник на калории в организма.

Защо е хубаво да се ядат кълнове?
Кълновете може би са най-съвършената храна. Кълнът дава изключителна сила на растението, съответно и на нас – хората. Ако имаме собствена фермичка, в която си правим кълнове, е хубаво да има вентилатори в нея. Това е необходимо, защото в домашни условия те често мухлясват и развиват плесени, което е вредно. Препоръката ми е кълновете правилно да се отглеждат и редовно да се изплакват с вода, стига да не ни мързи да си ги приготвяме. Същото важи и за хляба, който е полезен да се приготви с квас, сода, но без мая. А брашното е добре да е от лимец или от нещо друго, но да е без други добавени екстри в него. Безглутеновите брашна са добра алтернатива.

В такъв случай от хляб не би трябвало да се пълнее?
Проблемът при хляба е, че над 90% от пшеницата е генномодифицирана или е хибридна и влияе зле на здравето на човек. Има много хубава книга на българския пазар – „Пшеницата – маскираният убиец”, от д-р Уилям Дейвис, който я пише на базата на дългогодишния си опит. Тя показва и доказва, че пшеницата не влияе добре на организма. Но не пшеницата от едно време, а тази, която е модифицирана, за да дава по-големи количества и доходи на декар. Затова е полезно, ако използваме стари сортове и взимаме хляб с квас, който унищожава глутена и фитиновата киселина, които са вредни за здравето. Така че всичко, което е с квас и ферментирало, е полезно. Дори в плодовете има и витамин В12. Ако иска човек да е здрав, да се наслаждава и на слънцето, който е важен фактор. Но то трябва да се избягва между 12 часа и 17, когато е много силно. За да се наситим на витамин В, е хубаво да събираме слънчеви лъчи преди обед.

Пълнее ли се от алкохола и какво съветвате тези, които не могат без него?
Алкохолът е изключително калоричен, особено сладките питиета – ликьорите. Но, ако алкохолът е съчетан с правилното мезе, не е проблем да се пие по чаша-две на ден. Тук дозата прави отровата. Две чаши вино на вечер са допустими за една дама. Надвиши ли над 3 чаши, вече не е добре. 100 грама твърд алкохол може да се приема, станат ли повече, не е полезно. Да не забравяме, че 100 г алкохол се равняват на калориите на 1 кг шопска салата или 3 салати, които ще си поръчаме в заведение.

Какво ще кажете за бирата, която много се пие през лятото?
И бирата, както всеки алкохол, е калорична. Важно е да знаем как да я пием. 100 г твърд алкохол се равняват на 1 бира или 350 г вино. Комбинация от една бира с риба и салата е прекрасен вариант за съчетаване на протеини, въглехидрати и мазнини. Пържената риба не е подходяща, защото при нея се съдържа голямо количество мазнина. Но вече има уреди, които пържат само с една чаена или супена лъжица олио, така че може да ги ползваме, без да се притесняваме за мазнината.



Напоследък непрекъснато бълват всякакви диети – възможно ли е всички те да са универсални?
Да не използваме думата „диета”, а да я преведем правилно, което означава - хранителен режим. Повечето хора възприемат, че като са на диета, са лишени от храна. Ако сме на хранителен режим, който съдържа 5 хранения на ден, каквото и да ядем, можем да отслабнем. Дори да минем на шоколад, пак ще отслабнем. Важно е да се храним правилно и да не прекаляваме с калориите. Най-правилният режим за мен е съчетаването на протеини, въглехидрати и мазнини, което е балансираното хранене. Например хората, които обичат месо, взимат едно шишче около 100 г, салата от 400-500 г, същото количество варени или печени зеленчуци и така приемат към килограм храна на основно ядене. За тези, за които това количество е много, могат да го намалят наполовина. Така организмът усвоява по правилен начин храната, като се освобождават излишните телесни мазнини от него.

Вярно ли е, че гладуването отключва още по-голям апетит и води дори до булимия?
Това е и вярно, когато се прави по неправилен начин, и не е вярно. Има няколко форми на гладуване – сухо гладуване, което е без храна и вода, и мокро – само на вода. Ако човек иска да се докосне до истинската същност на лечебните свойства на гладуването, не съм противник. Но, за жалост, в повечето случаи хората го правят, за да отслабнат. Книгата на д-р Сергей Филонов „Лечение на организма със сбствени сили” е една от най-добрите за лечебно гладуване. В нея е обяснен принципът на гладуването, както и е показано, че чрез него могат да се излекуват дори хора с онкологични заболявания. Когато то се прави в домашни условия без лекарски контрол, действително може да се достигне до тежки емоционални и психически проблеми, дори до анорексия и булимия. Искам да разберат всички хора, че не се отслабва чрез гладуване. Резултатите обикновено са кратки и се получава йо-йо ефект. Добър ефект може да се постигне, но гладуването трябва да се проследява от компетентен специалист или пък човек да е много подготвен, за да се подложи на него.

Какво се изисква при задържането на килограмите, след като сме отслабнали?
Много хора се подвеждат и питат, след като са гладували, как да поддържат теглото си, съответно да продължат ли да не ядат. Отговорът ми е Не! Хранителният режим дава резултат, при който се слабее равномерно между 8-10% на месец. Или 100-килограмов човек може да свали между 8-10 кг първия месец, а дама, която е 60 кг, може да свали между 4-6 кг за това време. Когато човек се убеди в резултата, не мисля, че ще се върне към стария си начин на хранене – да яде пасти, торти, да пие сокове и ликьори, а ще се съобрази с принципа на храненето, който е хем да е сит, хем да не пълнее. Така се изгражда интелигентна система на хранене, която можем да предадем на децата и близките си. Ще дам пресен пример с 18-годишно момиче, което, когато дойде за първи път, се оказа, че от година и месец, няма цикъл. Показателно е, че то е лишило организма си от много хранителни съставки, на база, на което се е появил проблема й. Казах й какви добавки и витамини да взима, като рибено масло, витамин D, да добавя към салатата си ядки или зехтин, или маслини. Сега, седмица по-късно, момичето призна, че цикъла й е дошъл. Само няколко дни е променено храненето й, не се е страхувала да приема мазнини и допълнителни калории. Дори е отслабнала малко. Ето – защо трябва да слабеем неправилно, като може да е правилно?

Защо сте избрал да сте веган и добре ли е да следваме този начин на хранене?
Всеки човек, който е постил, вижда здравословно как му се отразява това. Има филм, който препоръчвам – „Баси и Здравословното” (What the Health). В него лекарите отговарят на много въпроси на хората, като обясняват до какво води начина на хранене. Както и, че за всяка болка има природно лекарство. За съжаление, природните лекарства, които най-много помагат, са незаконни, според правителствата и затова са забранени. Отнася се най-вече за конопа, който може да спаси света от болести и страдания. Също така могат да се произведат над 50 хиляди артикула от него, без да замърсяват околната среда.