Ако все още се чудите какъв празничен десерт да направите за Великден, но ви е омръзнало от козунаци, Диана Шингарова има свежо предложение. И докато чака изварата на скадкиша по стара ртуска рецепта да се сгъсти, ние я разпитваме за кулинарните й занимания, Великден и домашните маски за красота от кухнята.

Коя е Диана Шингарова, с какво си изкарва хляба и защо има афинитет към кулинарията?

Художник, майка и любител на всичко красиво в живота. През останалото време графичен дизайнер, кулинар и пишещ за храна човек, снимам доста, автор съм на кулинарна поредица “Изкуството на истинската храна” и от скоро автор и в собствения си сайт Gourmet Friday – където споделям кулинарните си архиви, житейски пътешествия и срещи с приятели. Страстта ми към кулинарията е някак съвсем естествена, като човек естет, който се стреми винаги да поднася нещата от живота красиво, съвсем естествено и по женски се разви и хоби готвенето ми. От търсене на нещо бързо, лесно и вкусно за приготвяне, през идеята за здравословното за мен и семейството ми, до по-изтънчени и сложни неща за приготвяне наречени с думата гурме.

Ще приготвиш ли нещо супер специално за този Великден?

Винаги боядисвам и декорирам яйца по различен и интересен начин. По традиция, винаги първото яйце е червено и оттам нататък техниките и въображението се развихрят. Децата винаги участват в този артистичен ритуал. Козунакът през последните години също е домашен. Научих се да замесвам хлябове, имам хубаво домашно брашно и яйца, така че правенето на козунак всъщност е доста лесно. Агнешко, дроб сърма и зелена салата са задължителни на празничната трапеза. Обичам традициите и смятам, че жената е тази, която трябва да пази и съхранява идеята за дом, семейство и празник.

Кое е любимото ти ястие за Великден – от детството и сега, и защо?

Великденските сладки по рецепта на баба ми с амонячна сода и мас, поръсени със захар. Този аромат на ванилия и посипаните бели платна със сладки, които чакаме да изстинат, са ярък спомен от детството.

Как да снимаме храна, за да изглежда тя апетитно и привлекателно?

За да снимате храна добре, на първо място е важно да имате отношение към нея. Търсете уюта на дневната светлина. Аз снимам простичко, без сложна фотографска техника, но с усещане за храната. Между другото, храната, която снимам, съм я сготвила аз и някак това ми помага да извадя по-лесно асоциации, усещане за място, текстури, цветове и вкусове.

Кое е любимото ти кухненско приспособление?

Кафе машината. Голям почитател съм на хубавото кафе по всеко време на денонощието.

Правиш ли си маски за ракрасяване от хранителни продукти?

Понякога да. Между другото, това е най-доброто средство за поддържане на свежа кожа. Една жена, на която много се възхищавам - на 75 г. с перфектна кожа и младежки дух, ми каза тайната на нейната младост, а тя беше: “Което е в чинията, ми е и на лицето”. И поясни - ако белиш краставица, натъркай кожата на лицето си с обелката. Не ти струва нищо, а резултатът е впечатляващ.

Ще споделиш празнична рецепта за Великден, специално за читателите на LadyZone?

Снимка: Диана Шингарова

Имам една любима рецепта на великденски десерт с извара. Знам, че рецептата е стара, руска.

Необходими продукти за 8 порции:

  • 800 г извара
  • 5 жълтъка
  • ванилия
  • 1 ч.ч. пудра захар
  • 200 г краве масло
  • 1 ч.ч. течна сметана

Разбъркайте жълтъците със захарта, добавете ванилията и сметаната. Гответе на слаб котлон до сгъстяване, като непрестанно разбърквате. След като се сгъсти, отстранете от котлона и добавете маслото. Разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Претрийте изварата през сито и добавете към изстиналата яйчена смес. Много подхождат сушени плодове, орехи и стафиди. Завийте във влажна марля, сложете във форма и затиснете с нещо тежко, за да отстраните излишната влага и да придадете форма на десерта. Оставете една нощ в хладилник. Обърнете върху красива чиния и украсете.

(Тази и още празнични рецепти ще откриете на www.gourmetfriday.com)

Кратък блиц

Боядисано яйце или козунак?

Боядисано в червено яйце.

Агнешка плешка или зелена салата?

Агнешко.

Шоколад или ябълка?

Шоколад.

Тесто по ноктите или гел лак?

Бих избрала лак, но реалността е по-скоро “тесто по ноктите”.