От края на миналата седмица по кината се прожектира поредният високобюджетен хит по комиксите на „Марвъл“. „Вечните“ превзе световния бокс офис с приходи от 160 млн. долара за първия си уикенд. Филмът разказва за група безсмъртни супергерои, но най-интересният супергерой е някой, когото не виждаме на екрана – режисьорката Клоуи Джао, която е една от най-забележителните дами в света на киното.

Коя е Клоуи Джао и как само за 6 години успя да превземе Холивуд?

Снимка: Getty Images

Клоуи е родена в Китай в семейството на богат предприемач през 1982 г. Когато е на 15 години семейството ѝ я записва да учи в престижен британски колеж, въпреки че момичето все още не владее добре английския език.

Младата жена иска да се занимава професионално с кино и през 2015 г. мечтата ѝ се сбъдва. Клоуи Джао режисира първия си пълнометражен филм „Песните, на които брат ми ме научи“, който ѝ носи номинация на фестивала в Кан.

Снимка: Getty Images

Следващият ѝ филм пък ѝ носи и самата награда. Това е уестърнът „Ездачът“ от 2017 г.

Най-голяма слава Клоуи Джао постига с третия си филм „Земя на номади“, който миналата година стана най-обсъжданият филм. Нискобюджетната лента, в която почти всички актьори са непрофесионални и играят себе си, получи три награди „Оскар“, сред които за главна женска роля, за филм на годината и за режисура. Клоуи Джао стана едва втората жена, която получава престижната награда.

От независимото кино към световните блокбъстъри

Сега обаче предстои най-голямото изпитание за 39-годишната режисьорка – как ще се приеме филмът ѝ „Вечните“. Клоуи Джао вече е част от една от най-големите киновселени в света и има задачата да върне зрителите, подплашени от коронавируса, в киносалоните.

За създателите на филма никога не е стояло на въпрос кой ще режисира „Вечните“. Единственият вариант винаги е била Клоуи Джао.

„Истината е, че никога не бихме рискували с проекта, ако не беше тя“, сподели продуцентът Кевин Фейдж. „Намерихме режисьор, който е по равно кино визионер и почитател на жанра. Тя знае повече от всички нас, когато става дума за „Междузвездни войни“ и комиксите на „Марвъл“. И ми се струва, че този филм показва всички лица на Клоуи.“

Снимка: Getty Images

Но как някой успява да премине от нискобюджетни филми към мегахит с изключителен звезден състав? Всъщност изглежда не толкова трудно.

„Не мисля, че е толкова различно“, сподели Клоуи Джао пред списание „Пийпъл“ тази седмица. „Това се дължи най-вече на търпението и разбирането на екипа. Понякога се опитвам да пренаписвам ролите, както правя, когато работя с непрофесионални актьори. Не винаги е успешно, но се опитваме и винаги е много възнаграждаващо.“

Снимка: Getty Images

Във вечните участват някои от най-популярните имена в Холивуд – Анджелина Джоли, Салма Хайек, както и Ричард Мадън и Кит Харингтън, които са най-известни с хитовия сериал „Игра на тронове“.

Едно от нещата, които Клоуи си е поставила за цел, е да разбие клишетата на жанра. Всички досегашни филми на „Марвъл“ завършват с епична битка, в която добрите побеждават (с изключение на един), но този път финалът е по-различен и по-емоционален. И режисьорката се надява, че това е само началото на една нова вълна от супергеройски филми.

Снимка: Getty Images

„След известно време всеки жанр навлиза в период на ревизия и аз вярвам, че ние навигираме този процес в момента“, каза тя в интервюто си. „Това е малко плашещо, защото студиото поема известен риск. Много по-лесно е всичко да е черно и бяло.“

Почитателите на филмите на „Марвъл“ и тези на Клоуи Джао (които до този момент бяха две коренно различни групи) могат да видят филма в кината и да преценят дали режисьорката е успяла да остави своя отпечатък, без да отнема характерния дух на супергеройските филми, който направи „Отмъстителите: Краят“ филмът с най-много приходи за всички времена.

Може да прочетете историите на още жени, които жънат успехи в сфери на киното, считани доскоро за „мъжки клуб“: