Д-р Петя Андреева завършва медицина (1997 г.) и специализация по акушерство и гинекология (2002 г.) в София. Стартира своята професионална реализация в Универстетска АГ болница "Майчин дом", София. Още от началото на своята АГ специализация д-р Андреева се обучава и работи в областта на асистираните репродуктивни техники под ръководството на доайена на репродуктивната медицина в България доц. Атанас Щерев. Д-р Андреева е провела редица курсове и специализации в тази насока. През 2005 г. кандидатства и печели грант от Matsumae International Foundation, Япония, за провеждане на научно-изследователски проект за Doppler изследване на имплантационния потенциал на пациенти, провеждащи IVF. В началото на 2007 г. д-р Андреева стартира този проект в Hyogo College of Medicine Ob/Gyn Department, IVF unit, Nishinomiya, Hyogo, JAPAN., като в рамките на престоя си в Япония провежда и обучение в областта на инфертилитета и асистираните репродуктивни техники в Hyogo College of Medicine, IVF unit и в IVF Namba Clinic, Center for Reproductive Medicine and Infertility, Osaka. През 2013 г. преминава курс по фетална медицина в London в King’s College of Medicine & FMF, под ръководството на Prof. K. Nicolaides. Д-р Андреева е автор на редица публикации и презентации в български и международни специализирани списания и научни форуми.

Благодарим й за времето, което тя отдели, за да ни разходи из тайнството на своята професия. Как преминава денят на един акушер-гинеколог, за щастието да даряваш живот и за една кампания в услуга на хората с репродуктивни проблеми, си говорим с д-р Андреева:

За Кампанията, която приключи само преди броени дни (но чието начало отново престои), вижте в прикачения файл по-долу >>

Д-р Андреева, защо се съгласихте да участвате в кампанията "Любовта е действие", създадена в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми?
Звънкият смях на бебе у дома е най-голямата радост за една жена и двойка и ние сме щастливи, че като специалисти по репродуктивна медицина можем да помогнем на доверилите ни се пациенти да изпълнят тази съкровена човешка мечта за дете. Негативните демографски тенденции в последните две десетилетия в България обаче поставят клиниките по асистирана репродукция в България в положение не само да създават радост за двойките с репродуктивни проблеми, а да са част от битката за запазването на "демографското здраве" на българската нация. Кампанията "Любовта е действие" съдържа сериозен социален елемент - чрез нея и организаторите от ИнВитроБГ, и ние, специалистите по репродуктивна медицина, се надяваме, че ще можем да помогнем на двойки, които безвъзмездно ще могат да извършат процедури във водещите клиники по асистирана репродукция в България. В допълнение обаче тази публична кампания ще спомогне за повишаване на обществената чувствителност към проблемите на безплодието и ще увеличи информираността на обществото за възможните пътища на лечение за постигане на бременност. Ние от Медицински комплекс "Д-р Щерев" с радост се включваме в кампанията с една ин витро/ICSI процедура със замразяване на ембриони в случай, че има получени повече от необходимите за трансфер качествени ембриони и двойката желае останалите такива да се замразят. При реализиране на бременност при лекуваната двойка Медицински комплекс "Д-р Щерев" ще дари допълнително пакет "Проследяване на бременност – оптимален". Поздравяваме организаторите от Ин витро България за тази кампания и се надяваме, че чрез нашата обща инициатива ще помогнем през тази година още няколко българчета да поемат своята първа глътка въздух и да донесат мечтаната радост за своите бъдещи родители!

Какви са наблюденията ви – нараства ли броят на семействата, търсещи вашата подкрепа?
През последните години нараства броят на двойките с репродуктивни проблеми. Чрез различни инициативи, подобни на кампанията "Любовта е действие", се постига не само по-добро популяризиране на центровете по асистирана репродукция, но и един задочен диалог с пациентите. Колкото по-информирано е едно общество, толкова по-решими стават неговите проблеми. Забелязва се преодоляване на мисленето да се търсят причините предимно у жените. Разрешаването на репродуктивните проблеми при двойките включва изследването и участието в процеса и на двамата партньори. За щастие мъжете осъзнават тази си роля и вече не са така пасивни. Ще забележите по коридорите на Медицински комплекс "Д-р Щерев" двойки, които хванати ръка за ръка вървят към разрешаването на проблема. Хората, осъзнаващи, че проблемът със забременяването и износването на плода е решим, стават все повече. Затова се стремим да предоставяме грижи и медицински практики, които да оправдаят надеждата на хората. Резултатите са видими. Наложи се да разширим родилното си отделение (смее се).

Как преминава денят на един специалист като вас, работещ в ин витро център?
Всеки ден идвам на работа с приятното предизвикателство да помогна за създаването на нов живот. Чувствам се удовлетворена от работата си, колкото и натоварена да е понякога тя. Винаги осъзнавам какво огромно доверие са ми гласували пациентите. Денят ми започва с горещо и силно кафе и завършва с мисълта за отговорността, която нося. Иначе всеки специалист е преди всичко човек. Аз самата съм майка. Когато не работя с пациентите си, се стремя да прекарам всяка свободна минута с близките си хора. Но като истински професионалист инвестирам част от времето си, следейки последните тенденции в медицината.

Какво мислите за съвременните технологии, които навлизат все повече в практиката на ин витро специалистите?
Медицината и високите технологии вървят ръка за ръка в съвременното общество. Благодарение на инвестициите, направени в Медицински комплекс "Д-р Щерев" през последните години, вече можем да предложим на пациентите грижи и медицински услуги по най-добрите световни образци. Образната диагностика. Не е случайно, че развиваме център за фетална и пренатална медицина. Именно благодарение на новата закупена техника за миниинвазивна лазерна терапия даваме шанс за живот на бебета, за които до скоро се смяташе, че няма шанс за благополучен край на бременността. С развитието на технологиите се развива самата медицина. През последните години се правят диагностика и лечение, немислими само до преди няколко години. Ако трябва да говоря по-специално в сферата на асистираните репродуктивни технологии,  то само през миналата година ин витро лаборатория на Медицински комплекс "Д-р Щерев" въведе последно поколение оборудване за прилагането на три нови методики за повишаване на успеваемостта при ин витро – ембриоскопия, spindle view и IMSI. Благодарение на различни нововъведения в клиничната, ембриологичната и биологичната практика, през последното десетилетие се повишава в пъти успеваемостта при диагнози като намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи, мъжки фактор и др. В резюме ин витро лечението на безплодие в България е отбелязало голямо развитие, поради което много от считаните за безнадеждни случаи преди, имат шанс за успешно зачеване днес.

Бихте ли разказали на читателите ни в какво по-точно се състои вашата работа по време на ин витро процедурата?
Всеки проблем има своята генеалогия. Необходимо е да направим нужните изследвания на партньорите и да установим от къде идват проблемите със зачеването. Това се прави на базата на отличната апаратура с която разполагаме. На базата на изследванията избираме най-подходящия метод за асистирана репродукция. Първо, стимулираме образуването на множество яйцеклетки в женския организъм. Добиването на по-голям брой яйцеклетки дава възможност в последващото лабораторно оплождане да се получат повече ембриони, което значително увеличава шансовете за забременяване. На по-късен етап с помощта на аспирационна игла, поставена на накрайника на ултразвуковия апарат, се преминава през вагината, като по този начин се осигурява достъп до яйчниците. Течността от фоликулите се аспирира и се предоставя на инвитро лабораторията, където се определя броя на добитите яйцеклетки. Процедурата продължава, докато се провери съдържанието на всички фоликули и от двата яйчника. Броят на фоликулите не кореспондира с броя на добитите яйцеклетки. Възможно е някои фоликули да не съдържат яйцеклетка. Съответно взимаме еякулат от партньора и оплождаме яйцеклетките. Яйцеклетките и получените след оплождането ембриони престояват няколко дни извън женския организъм при специални условия на съхранение. За да се осигури комфорт на ембрионите, този "престой" е при условия, максимално близки до тези в човешкия организъм. Това става чрез инкубатори, поддържащи телесна температура, определени нива на влажност и концентрация на СО2. Медицински комплекс "Д-р Щерев" разполага с модерна апаратура, позволяваща проследяване условията в инкубаторите в реално време и система за алармиране в случай на отклонения от строго определените показатели, които следим. Следва ембриотрансфер, което е същинското поставяне на ембриони в кухината на матката. Десет дни след ембриотрансфера се прави кръвен тест за бременност, отчитащ т.нар. бета ЧХГ. На 14-ия ден се прави уринарен тест за бременност. При положителен тест за бременност правим ултразвуков преглед около 20 дни след ембриотрансфера.

Кампанията стартира за втора поредна година. Смятате ли да продължите участието си в нея и занапред в бъдещето?
Доц. Щерев казва, че медицината е екипна работа. Той винаги насърчава колективизма и инициативността. Затова се надяваме инициативата да продължи. Ще се включим в последващи кампании, както и в други подобни инициативи. Те ни дават възможност да кажем на хората с репродуктивни проблеми: "Ние създаваме Радост!".

Има ли семейства, с които поддържате приятелски отношения и след голямото събитие?
Не искам да откроявам никое семейство персонално, защото всека успешна бременност и износване на плода за мен и моят екип са специални. Именно благодарността на хората, тяхното щастие и радост са най-голямата отплата за работата ми. С пациентите ставаме приятели. Те се връщат отново и отново при нас. Измислят всевъзможни начини да ни благодарят. Изпращат ни снимки на порасналите си деца. Случва се да се срещнем случайно пред педиатричния кабинет и имам възможността да се радвам на дечицата. Топлото отношение на пациентите е показателно. Участвала съм в създаването на живот. Получава се максимата "веднъж пациент, завинаги пациент". Тази особена връзка, която създаваме през трудните месеци е неописуема. Наскоро правихме снимки за календара на болницата за 2015 г. с участието на децата, родени благодарение на нашите грижи. Така запечатихме за бъдещето част от емоционалната връзка между екипите на болницата и щастливите семейства.

В каква посока виждате предстоящото развитие на Медицински комплекс "Д-р Щерев"?
Медицински комплекс "Д-р Щерев" се превърна във флагмана на асистираната репродукция в България. Стремежът ни е да оправдаем заложеното още в името ни послание – предлагаме комплексна грижа за бременните. Нашият център еволюира и се превърна от утвърдена клиника за асистирана репродукция в модерен център за семейно здраве, където предлагаме комплексна персонализирана грижа за пациентите. С разширяването на родилното ни отделение вече разполагаме с капацитет, надхвърлящ 1200 раждания на година. Политиката ни е да правим непрестанни иновации и да инвестираме не само в модерна техника, но и в квалификацията на нашите кадри.