лекар

Юни месец е и едва ли има някой, който да не е помислил за почивка под слънцето. Колкото и да обичаме обаче неговите ласки, трябва да ги приемаме предпазливо. За най-добри съвети по темата потърсихме мнението на специалист. Доктор Елмира Павлова, дерматолог в Националния онкологичен медицински център, отговаря на нашите въпроси.

 

Д-р Павлова, вече е лято и в някои дни слънчевите лъчи са доста силни. Нужно ли е да защитаваме кожата си, ако не сме на плажа, а в града?
Необходима е защита на кожата както на морския бряг, така и в планината, а също и в градски условия, защото UVA и UVB лъчите преминават през облаците, през стъклата на нашите коли, прозорците и др. UVB лъчите причиняват 50 до 100 генни мутации в секунда, когато кожата е изложена на силно слънце. Имунната система веднага ги "коригира". В градски условия е необходимо да се използват фотозащитни средства: кремове, флуиди, лосиони и др., според типа кожа.

Преди да отидем на плаж и да изложим цялото си тяло на слънцето, често почерняваме на ръкави, презрамки или крачоли. Как да изравним тена си след това?
Необходимо е да използваме слънцезащитен продукт с подходящ за съответния фототип кожа слънцезащитен фактор SPF, отразяващ предимно защитата от UVB лъчите. Да не допускаме неравномерното изгаряне. Задължително е и продуктът да защитава от UVA лъчите и да се нанася 15-20 минути преди излагане на слънце. Повечето продукти съдържат химични филтри и е необходимо време, за да се образува защитен филм.

Има ли продукти, които бихме могли да ползваме, за да почернеем по-бързо  – хапчета, ускорители за тен или друго?
Да, могат да се използват автобронзанти, таблетки, съдържащи бетакаротени и др., но не са за препоръчване. Образуването на тен е свързано с натрупването на пигмента меланин в кожата, което е естествен защитен процес при излагането и на слънце.

Какво да правим, ако прекалим със слънцето, кожата се зачерви и има болка?
След излагане на слънце, може да има различна реакция на кожата, в зависимост от фототипа, времето на експозиция и прилагането на фотозащитни продукти. Ако се наблюдава само зачервяване /еритема/ на кожата, могат да се използват например продукти, съдържащи пантенол. Ако освен еритема има и були /мехури/ се налага лечение от дерматолог. Не трябва да се достига до това състояние, защото кожата " помни" и след години поради кумулативния ефект се развива рак на кожата. Натрупването на "некоригирани" мутации в клетките може да доведе до развитие на немеланомен рак на кожата в по-късна възраст.

Слънцето помага да се заличи акнето, пъпките и други кожни проблеми, но след това те се появяват отново с пълна сила. Как да се грижим з кожата, за да остане все така хубава?
Трябва да се нанасят достатъчно количество фотозащитни продукти, като те са съобразени както с кожния фототип, така и с дерматологичните проблеми: акне, мазна кожа, суха кожа, розацея и др. 90% от симптомите на преждевременно стареене на кожата /например загуба на еластичност, поява на пигментни петна и бръчки/ се дължат на хроничното облъчване с UV лъчи.

Какви грижи трябва да помагаме за нежната детска кожа на плажа?
Децата се нуждаят от слънцезащита всеки ден, особено през пролетта и лятото, защото тяхната имунна система още е незряла /все още е в процес на развитие/. До 2-годишна възраст децата трябва да използват фотозащита с физични екрани, които не съдържат химични филтри. През този период е желателно децата да не се излагат на пряка слънчева светлина.

Помага ли морската вода на кожата ни или не и с какво?
Морската вода води до допълнително изсушаване на кожата, затова е необходимо измиване след морска баня със "сладка "вода и нанасяне на хидратиращи лосиони, емулсии или крем-гелове.