.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Д-р Йосиф Димитров: Към проблемно зачеване трябва да се подхожда индивидуално

Антония Михайлова | преди 4 години
д-р Йосиф Димитров
Д-р Йосиф Димитров, акушер-гинеколог, създател на Ин витро АГ медицински център "Димитров", Снимка: Личен архив
Едно интервю за дейността на кампанията, подпомагаща двойките с репродуктивни проблеми, за диагнозата "стерилитет”, за причините, борбата с него и още…

Неотдавна ви запознахме с наскоро стартиралата за втора поредна година Кампания "Любовта е действие", насочена към финансирането на семейства с репродуктивни проблеми. За дейността на кампанията, за диагнозата "стерилитет", за причините и борбата с него, си говорим с д-р Йосиф Димитров – акушер-гинеколог, главен асистент в Университетска АГ болница "Майчин дом" в клиниката по "Фетална медицина" и създател на Ин витро АГ медицински център "Димитров"  (един от участващите в кампанията ин витро центрове).

Д-р Йосиф Димитров е член на екипа, реализирал първото успешно инвитро оплождане в България през 1987 г. Завършил е медицина в Санкт Петербург, Русия.

Д-р Димитров, за втора поредна година активно подкрепяте благотворителната кампания "Любовта е действие", като дарявате една безплатна инвитро процедура. Какво ви мотивира да участвате?

Занимавам сe с репродуктивна медицина от 1986 г. насам, а ин витро центърът, който ръководя, догодина ще навърши 20 години от създаването си. Това е предостатъчно време да съм наясно с мащабите на този проблем. Въпреки че у нас вече има не един и два центъра за репродуктивна медицина, информацията не е достатъчно и една такава благодтворителна и масирана кампания е добре дошла. Усилията да бъдат подпомагани тези хора не бива да спират, защото нацията ни се топи и това не е тайна за никого. Когато ни се обадиха организаторите от Ин витро България, без да се колебаем приехме поканата. Надявам се, че ще помогнем да се роди още едно истински желано бебче.  Редно е да добавя, че нашият център се опитва и със собствени сили да провежда кампании в помощ на хората с проблемно зачеване.

Какви са вашите кампании?

На първо място ще спомена, че всяка последна неделя на месеца провеждаме безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми. Интересът към тях е голям и тъй като пациентките са не само от столицата, взехме решение да разширим обхвата им. На първо време такива безплатни консултации ще направим за жените от Благоевград и областта. Те ще се провеждат всяка първа събота на месеца в благоевградската поликлиника в кабинет 212. Имаме желание да дарим своя труд на млади двойки с фертилни проблеми, защото си даваме сметка, че често тези хора нямат финансов ресурс, а годините минават, процедурите на одобрение са бавни, което може да се окаже фатално за двойката.

По последни данни женският и мъжкият стерилитет държат равни позиции сред двойките с репродуктивни проблеми и това бе поводът да направим тази година седмица на мъжкото репродуктивно здраве. Редовно правим и месец на онкопрофилактиката. Включихме в безплатните прегледи ехомамография – ултразвуково изследване на млечните жлези с високочестотна линеарна сонда, което е напълно безвредно. 4D ултразвуковият апарат, на който се правят прегледите, е от последно поколение и е с много високи диагностични възможности. Направихме и месец на щитовидната жлеза отново с безплатни прегледи.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?