На световното през 1986 г. Марадона извежда Аржентина до световната купа (на финала 3-2 срещу ФРГ). През същата година печели Златна топка за най-добър футболист на световното първенство. Един от най-запомнящите се мачове на Марадона, а и в историята на футбола, е четвъртфиналът срещу Англия. В този мач Марадона отбелязва 2 гола, единият от които с ръка. Главният съдия Али Бин Насер признава гола след консултация със страничния съдия Богдан Дочев. След мача Марадона произнася знаменитата фраза: "Ако е имало ръка, това е била ръката на Бога". Оттогава наричат този гол "Божията ръка". Малко по-късно в същия мач след грандиозен спринт през цялото игрище, финтирайки шест английски играчи, отбелязва гол, който ФИФА определя като "Гол на века".

Диего Армандо Марадона е роден на 30 октомври 1960 г. в Ланус, близо до Буенос Айрес, като пето от осем деца в семейството на Диего Марадона и Далма Салвадоре Франко. Прадядо му по майчина линия Матео Кариолич е роден в Корчула, днес в Хърватска. Показва футболни таланти рано и на осемгодишна възраст той се присъединява към "Лукчетата" (на испански: Los Cebollitas), отбор момчета, които печелят 136 последователни мача и националния шампионат. Марадона прави дебюта си в мъжкия отбор "Хуниорс" като играе 166 мача, в които вкарва 111 гола. Само четири месеца по-късно влиза в националния отбор, като става най-младия дебютант в историята на аржентинския национален отбор срещу Унгария.

Диего Марадона и Лионел Меси са двамата най-добри аржентински футболисти на всички времена. Марадона играе в седем различни отбора на клубно ниво, като най-дълго време той се състезава за Наполи - седем години и печели два пъти Серия А и по веднъж Купата на Италия, Суперкупата на Италия и Купата на УЕФА. Марадона изиграва 346 мача със седемте клуба и се разписва 161 пъти.

Има две дъщери Далма и Джанина от брака си с Клаудия Вияфане, с която се развежда през 2004 г., въпреки че я определя като любовта на живота си. Има и син Диего Синагра, футболист в Италия.