.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Чарлз Дарвин ~ Невежеството по-често ражда увереност, отколкото знание

Евгений Милов | преди 26 седмици
Чарлз Дарвин
Снимка: Getty Images
Днес се навършват 137 години от смъртта на големият учен и естествоизпитател

На 19 април 1882 г. в Англия света напуска големият английски учен и естествоизпитател Чарлз Дарвин, който пръв дава идеята за еволюцията на всички видове в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор.

В книгата си "Произход на видовете" (1859 г.) Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата, като впоследствие изследва еволюцията на човека и половия отбор в "Произходът на човека и половия отбор". 

Днес се навършват 137 години от смъртта на Чарлз Дарвин, а ние го почитаме с вечните му цитати и мисли.

Чарлз Дарвин
Снимка: Getty Images

"Най-висшият възможен етап в моралната култура е, когато осъзнаваме, че трябва да контролираме мислите си."

"Истината е, че в света има твърде много нещастие. Трудно ми е да убедя себе си, че един благодетелен и всемогъщ Бог е създал насекомите с ясната умисъл, че техните ларви ще се хранят с жива плът или, че котките си играят с мишките, които ще изядат... 

От друга страна ми е трудно да се чувствам удовлетворен, като изкажа твърдението, че тази забележителна вселена и най-вече природата на човека, са плод на груба сила. Склонен съм да гледам на всичко като на следствие от точно определени закони, а детайлите, добри или лоши, са работата на нещо, което можем да наречем случайност."

"Невежеството по-често ражда увереност, отколкото знание."

Чарлз Дарвин
Снимка: Getty Images

"Човекът, с всичките си благородни качества… все още носи в телесната си рамка неизличимия печат на своя по-низш произход."

"Нарекох този принцип, според който всяко незначително изменение се запазва, ако е от полза, с термина "естествен подбор."

"Оцеляват не най-силните, а тези, които се приспособяват към промените."

"Човек, който си позволява да загуби дори един час от времето си, не е открил колко ценен е животът."

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?