.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Чък Паланюк ~ Ти не си твоята работа. Ти не си парите, които имаш в банката. Ти не си колата, която караш

Евгений Милов | преди 4 седмици
Чък Паланюк
Снимка: Getty Images
10 избрани цитата от култовия роман "Боен клуб"

Култовият американски писател Чарлз Майкъл "Чък" Паланюк е роден на 21 февруари 1962 г. Безспорно най-популярният му роман е "Боен клуб", по който режисьорът Дейвид Финчър прави филм с участието на Брад Пит, Едуард Нортън и Хелена Бонъм Картър през 1999 г. 

Основният мотив в романа е безсмисленият консуматорски начин на живот, заради който главният герой развива раздвоение на личността, отказвайки да го приеме. Така в него се събужда Тайлър Дърдън - дързък анархист, който е непримирим към обществените порядки. Тайлър основава митичния Боен клуб, където мъже, осъзнали безсмислието в живота си, използват битките като радикална психотерапия. Докато бойният клуб не започва да се превръща мащабна анархистка организация за разрушаване на съвременната цивилизация...

Чък Паланюк
Снимка: Getty Images

Отбелязваме рождения ден на Чък Паланюк с избрани цитати от култовия "Боен клуб".

"Поколение след поколение хората работят омразната си работа, само за да могат да си купят нещо, от което нямат нужда."

"Едва когато загубиш всичко, си свободен да правиш каквото искаш."

"Не си специален. Не си красива и уникална снежинка. Ти си същата разлагаща се органична материя, както всичко останало. Ние всички сме част от една и съща купчина тор."

"Това е твоят живот и той свършва с всяка следваща минута."

"Купуваш си мебели. Казваш си, че това е последното канапе, от което някога ще се нуждаеш в живота си. Купуваш си канапето и за следващите няколко години, независимо какво се обърка в живота ти, поне ще си доволен, че си оправил проблема с канапето. Тогава идва и точният комплект чинии. После перфектното легло. Завесите. Килимът. След това се оказваш в капана на прекрасното си гнездо, а нещата, които преди притежаваше, сега притежават теб."

"Ти не си твоята работа. Ти не си парите, които имаш в банката. Ти не си колата, която караш. Ти не си съдържанието на портфейла си. Ти не си проклетият си костюм. Ти си всепокорният всемирен боклук."

"Виждам най-силните и умните мъже, които някога са живели. Виждам целият този потенциал. И го виждам прахосан. Дявол да го вземе, цяло поколение бензинаджии. Сервитьори. Роби с бели яки. Рекламите ни накараха да гоним коли и дрехи. Работим служби, които мразим, за да купуваме боклуци, които не ни трябват. Ние сме поколението Х на историята. Без цел и без място."

"Има много неща, които не искаме да знаем за хората, които обичаме."

"Презервативът е стъклената пантофка на нашето поколение. Нахлузваш си един, когато срещнеш непознат. Танцуваш цяла нощ. После го изхвърляш. Презерватива имам предвид. Не непознатия."

"Кое е по-лошо: Адът или нищото?"

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Статии за четене или видео за гледане?