Всички познаваме Богдана Трифонова от предаванията на bTV "Часът на мама" и "Денят е прекрасен". Сега Боги е радиоводеща на предаването "Стартер" по БГ Радио и освен това си има чисто ново приключение, в което се впуска - заедно с експертите от Fine Line, тя ще направи няколко здравословни стъпки към... любимите си дънки. Какво предизвикателство е предприела чаровната водеща, какви резултати е постигнала досега и защо според нея страхът от напълняване е сред най-големите женски страхове - четете!

Как си днес, Боги?
Чудесно!

Разкажи ни повече за приключението, в което се впускаш заедно с експертите от Fine Line?
То направо си е приключение! Предложението от Fine Line дойде в много подходящ момент за мен. Има такива периоди на нищослучване, в които много ти се иска да се опиташ да правиш стъпки, за да се случи нещо интересно с теб. Точно в такъв момент дойде предложение от тях да се включа в програмата им и да опитам да променя нещо за себе си. Първоначално не знаех за какво става дума и си казах, че мога да се справя и сама, въпреки, че с това човек се справя много трудно. Оказа се, че това е цялостна програма, която ти помага освен да се чувстваш добре физически, да се почувстваш по-добре изцяло. Много е приятно и по много приятен начин в момента съм влязла в нея. Храня се на специален режим, който много добре ми действа и ме кара да се чувствам по-заредена. Аз дето не обичам спорта, започна да ми се движи - имам необходимост да ходя пеша или да правя нещо друго, което да е свързано с движение.

Кога започна цялата програма и какво включва?
На 17 април, вече почти месец. Разбира се, че програмата е свързана и със спортуване и други активности. Изготвят ми менюто, приготвят храната и аз я получавам. Което общо взето е мечтата на всяка една жена, която иска да отслабне и да се почувства по-добре. Това е споделено с приятелки, с които много пъти сме си говорили дали няма шанс някой да ти слага яденето в чинията и да ти казва „ей това изяж на обяд, това изяж за вечеря”. Това е много привлекателно и приятно като изживяване, защото не се грижиш ти, а някой просто ти подава храна. От теб се иска да си отговорен. Порциите са много малки, но е супер вкусно и няма нищо бяло в него –захар, ориз, сол, бяло брашно.

Какви са резултатите до този момент?
В момента имам резултат от около 4 и половина килограма, което е много добре за почти месец.

Освен приливът на енергия, който чувстваш, какво друго се случва с теб?
Другото нещо, което започнах да усещам е, че започвам да се уча. Да речем, че ще се стигне до един приятен момент, в който аз ще се чувствам точно така, както искам и ще трябва да поддържам, това, което съм постигнала. Точно защото става бавно, имам възможност да си изградя навик. Трябва да се науча да пия вода, което всъщност също не правех. Сега съм се стегнала и го правя. Та със здравословното хранене се случва по същия начин – ако го правиш в дълъг период от време, ти имаш възможност да си изградиш навик, което е ценното.

А колко време ще продължи цялостната програма?
Дали сме си някаква крайна точка като резултати. Аз не съм човек, който да се стреми да бъде нещо, което не е. Никога не съм била много слаба, нито пък искам да бъда. Искам да се чувствам лека и да мога да се затичам така както ми е приятно, защото съм динамичен човек, нищо че не обичам да спортувам.

Разбрах за храненето. А относно спорта, какво ще тренираш, защото още не си започнала?
Това е някакъв нов уред, движеща се платформа, върху която се правят упражнения. Уредът се казва Power plate. Програмата е кратка като времетраене – 10 минути, а ефектът е, че все едно си тренирал час и половина. Засега не съм го пробвала, но в момента се движа много пеша и с дъщеря ми ходя от време на време на зумба, защото тя е голям фен на спорта.

Исках да кажа и още нещо много важно за метаболизма. За да го задвижим, откъдето идва големият проблем с напълняването, трябва да се храним по малко и начесто. Това сме го чували много често и дори ни се струва, че е някакъв шаблон, но всъщност е истина. Първоначално си казах, че не е възможно да ям пет пъти на ден и да отслабна. Обаче това не е така - когато е малко и е съобразено като количество и калории, нещата са съвсем различни.

Какво закусва и какво обядва днес?
Сутрин закусих млечно мюсли с ябълки, а количествата общо взето са колкото една малка кутийка с гримове. Така се учиш колко трябва да ядеш – шепа и малко е напълно достатъчно. За междинна закуска си хапнах две малки шишчета, на които имаше боцнати едно зрънце грозде и едно парче сирене - буквално две хапки. Обядът беше ужасно вкусен – ядох пълнени тиквички с риба тон. За следобедна закуска ще си хапна малко парче пай, а вечерята е риба и някаква салатка.

Чувстваш ли се добре с тази храна и най-вече с малките количества?
Понякога вечерно време усещам глад, защото сега също се приучвам да вечерям по-рано. Затова съвет от мен – когато излизате сутрин, слагайте две ябълки в чантата - едната за междинна закуска, а другата за следобедна. И няма да имте проблеми. Това са неща, които можеш и сам да ги правиш, без специална програма.

Какво по принцип готвиш вкъщи за семейството?
Не мога да кажа, че се храним нездравословно в никакъв случай. Вкъщи много рядко пържа и не обичам да стоя над тигана. Иначе обичам да готвя. Покрай хранителния режим започнах да измислям интересни неща и за децата, защото те много се заглеждат по моите красиво изглеждащи кутийки с храна. Иначе общо взето правя традиционна кухня. Съпругът ми също е традиционалист.

Смяташ ли, че жените, които са успели да постигнат някакъв резултат в отслабването са по-щастливи?
Не, абсолютно не. Всичко е въпрос на това как се чувстваш ти самият. Аз познавам толкова щастливи закръглени жени, че изобщо не смятам, че килограмите са знак равенство за щастие. Ако по някакъв начин се свързват с щастието, то е ако не се чувстваш добре в тази си версия, ако това, което имаш на себе си като килограми и обем те кара да се чувстваш без тонус и унила, защото загубиш ли тонус, губиш интерес към много неща – започва да не ти се излиза, защото не се харесваш как ти стоят дрехите.

А как се чувстваш, когато започваш да си пазаруваш нови дрехи с 1-2 размера по-малки?
Еее, супер е приятно. Дори и да не си купиш нещо ново, кефът да си влезеш в любимите дънки е толкова приятен.

Спомняш ли си в други моменти, в които си спазвала диети, какво те е подтикнало да започнеш?
В този вариант, в който започнах програмата, не се чувствах добре и то беше в следствие на комплексни причини – напълняване, някакви чисто идейни планове, които не намериха отворена вратичка. И при другите случаи беше същото, при мен се повтарят нещата.

А за какво използваш енергията, когато я имаш?
За всичко. Аз така или иначе не спирам, но тогава ми е много приятно и някак си имам чувството, че дори нямам необходимост да спя.

Снимка: bTV

Смяташ ли, че страхът от напълняване води класацията на най-големите женски страхове?
Със сигурност това е един голям женски страх, защото е свързан със страха от това да не останеш сама. Жените много често свързват това как изглеждат с това колко са желани от половинките си. Ако не е на първо място, то поне на първите. Освен това е абсолютна тема между жените, защото е съвсем естествено да се стремиш да изглеждаш добре. На всичкото отгоре, за добро или не за добро, ни заливат реклами с красиви женски тела, които създават грешен модел за това как трябва да изглеждаме, а ние не е задължително да изглеждаме по този начин.Не искам да бъда слаба, искам да бъда ок със себе си. Когато бях малка майка ми казваше, че имам хубаво кубинско дупе и тъй като винаги съм била леко закръглена, много си го харесвах. Смятах, че е много голямо преимущество да имаш такова дупе.

Колко диети си изпробвала?
О, много. Ама, това мисля, че е валидно за всички жени. Спомням си, че тази, която имаше най-голям ефект върху мен, от всички, които съм изпробвала, беше на Рене Зелуегър. Диетата й продължава 20 и няколко дни и изключва абсолютно всички въглехидрати, дори изключва мисля и всички млечни неща, можеш да я ядеш всички зеленчуци, месо, риба, морски дарове.

Колко килограма свали тогава?
Никога не съм имала кой знае колко килограма да свалям. Винаги са били от порядъка на максимум 10 в повече, което не е малко, но не е нещо страшно. Хубавото е, че когато пълнея, успявам да напълнявам равномерно. Освен това смятам, че добре успявам да се обличам, имам усет за това, признавам си, макар и нескромно, винаги знам какво да облека, така че да не си личат два, три или пет килограма. Така че в момента съм в стремеж към любимите дънки. Когато влезна в тях ще бъда много доволна.

Имаш ли си кантар вкъщи?
Имам си, да. Мама ми го подари преди няколко години, защото иначе е нетактичен подарък, ако ти го подари половинката.

Всеки ден ли се теглиш?
Не. Обикновено сутрин по бельо, иначе е много неприятно.

Имаш ли някакви други страхове освен килограмите?
От вещици, от тъмното и от Торбалан ли (смее се)? Не. Ако се замисля сериозно по някаква тема, ще си кажа, че не бих искала това да ми се случва, но да кажа, че живея с някакви страхове, не, защото слава Богу имам спокойна среда, от която съм обкръжена. Децата ми са добре, спокойни и щастливи са. Моята половинка е също спокоен човек. Той никога не е бил от този тип мъже, които да кажат „абе, знаеш ли, че си напълняла”. Всичките мои стремежи да изглеждам добре, са свързани най-вече с това, че аз нещо не се харесвам.

Кой е човекът, който е най-искрен с теб, относно килограмите?
Майка ми си казва направо, че съм напълняла и че трябва да действам в тази посока.

Значи тя е твоят килограмомер?
Тя по принцип ми е мерът за всичко.

Към края на интервюто забелязвам, че Боги не е изпила и капка от минералната вода, която си поръча в началото. Насърчавам я с думите „хайде, искам да видя нагледно как изпиваш половин литър вода”. Боги отговаря „Досега говорих, но сега ще видиш как съм се научила да пия бързо”. Изпива я на един дъх преди да направим няколко снимки...

Снимка: LadyZone.bg