Срещам EVOÉ и Сезар във Варна. Да пийнеш биричка на морето през лятото е най-нормалното нещо, но какво правеше този тъмнокос бразилец в България? Усмихнат и естествен, Сезар разговаряше приятелски с познати и непознати, дошли в църквата на крафт бирите Averi beers  по повод представянето на новата EVOÉ. Сезар е 33-годишен реализатор на рецепти за бира, родом от Витория, Бразилия. С България го свързва любовта, защото съпругата му – Красимира, която е и криейтив администратор на марката, е българка. Ами, така е, хубави жени сме българките и това изобщо не зависи от количеството изпита бира! Перфектния триъгълник довършва Георги, който отговаря за маркетинга, дизайна и всичко останало около бирата.

На 5 август отбелязваме Международния ден на бирата. Какъв по-добър повод от този да ви срещнем с няколко млади хора, с много ентусиазъм за работа, креативни идеи и аромат на хмел около тях. 

Преди 7 години Сезар Пиментел дегустира крафт бира в Лапа - бохемски квартал на Рио де Жанейро. Интересът му към това гурме занимание започва да расте след ежемесечните срещи за дегустация на местни занаятчийски бири с негов приятел готвач. В Бразилия се опитва да вари бира в дома си, но поради липса на време и заради високата стойност на продуктите, решава да запази реализацията на идеята за в бъдеще. Когато се връща в България, и след доста изследвания и тестове, създава собствени рецепти, някои от които силно свързани с бразилската култура, кухня и детските спомени от къщата на баба му - силен аромат на канела във въздуха в късния следобед. 

Моите приятели българи харесаха рецептите – определиха ги като много различни от това, което бяха опитвали до този момент. С рецептата и направата на EVOÉ Saison се опитвам да спася спомена от правенето на сладки с баба ми. Бирата е с примес на български подправки, следва белгийската школа, и е със стил, наречен Saison Farmhouse Ale.

Трудностите 

Да вариш бира в България обаче не е лесно. Оказва се, че българското законодателство не улеснява новото производство в микропивоварните да се случва в кратък срок. В подкрепа на българо-бразилската дружба и заради любовта към бирата, се намесва Георги, който намира пивоварна изпълнител. Макар че имат желание за своя собствена крафт-пивоварна, в момента EVOÉ се вари в Словения в семейната микропивоварна Vizir. Георги споделя, че по пътя от идеята до реализацията на първата бира EVOÉ им се наложило да се изправят пред много препятствия, но с любов, търпение, постоянство и дружни усилия успяват да се справят. „Огромна помощ получихме от приятели, познати, непознати и съмишленици, за което безкрайно им благодарим. Подкрепата, която срещахме и продължаваме да срещаме, е невероятна и ни дава страхотна енергия, зарежда ни с оптимизъм и ни кара да вярваме, че светът е едно много хубаво място.  

Името 

Въртя бутилка EVOÉ в ръка, разглеждайки етикета, и се чудя какво ли значи това име. Тук стигаме до смешен момент”, споделя Сезар. „Почти две години търсихме име. Направихме списък с над 200 думи, от който не избрахме нито една. Един ден слушах с жена си и дъщеря си Валентина Chico Buarque. В една от песните си – "Para todos" – Chico казва: "Evoé, млади артисти". EVOÉ означава радвайте се, усетете щастието, отдайте му се! Това беше липсващата част от нашата концепция. Значението на думата е идеално и така Chico Buarque избра името на нашата бира.

Как да изберем хубава бира

Когато избирам бира, гледам да ми хареса дизайна на етикета. Странна логика, нали? Типично женска. Проблемът е, че с плътно тяло, деликатен малцов характер, нотки на карамел, плодове и билки” ми звучи неразбираемо. Не знам какво точно трябва търси небцето ми, за да избера хубава бира. А истината е простичка - бирата най-напред трябва да носи удоволствие! Ако искаш максимален вкус, трябва да пиеш от специална чаша - има различни, в зависимост от стила на бирата. Хубавото на крафт бирата е, че има много добра култура - пиеш по-малко, но пиеш по-качествено. 

Българинът най-мрази да го цакат с топла бира... 

"По традиция бирата се пие охладена, но различните сортове и бири разгръщат най-добре своите вкусове и аромати при определена температура", споделя професионалните си познания Сезар. EVOÉ Saison се пие най-добре на 7 градуса по Целзий.

Красимира пък ни съветва с каква храна е най-добре се комбинира тази бира. Защото колкото и да е вкусна и пивка, без компания на нещо в чиния няма как да мине. Лесната хармонизацията с храна е особеност на първата EVOÉ Saison. Тя се комбинира добре с различни червени и сушени меса, сирена, салати и морски дарове. Допълва отлично вкуса на храна с повече подправки или люто. През последните седмици успешно изпитахме хармонизацията на нашия сезон с бразилска “улична храна” от MIAM (в София) и Здравка Кокалова (в Пловдив). 

Казват, че виното е поезия в бутилка. По тази логика бирата какво е? 

Георги:  Бирата е любов в шише.

Сезар: Бирата е любов, любовта е бира. 

Чудя се как ли празнуват Международния ден на бирата хората, които произвеждат бира. „Ще бъда в нашата лаборатория и ще правя експеримент с една нова рецепта, които ми се върти на главата. Сигурно след работа ще пия една EVOÉ SAISON, за да празнувам. Но всъщност всека петък е ден на бирата. Вдигам тост за всички: Saúde! Да ви е EVOÉ всеки ден!”