Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Те са различни от всички други, които някога са идвали в страната ни, за да ни донесат на крака своето изкуство. Сякаш не само мзуиката им, но и целият им свят е част от нещо прекрасно. Прозрачно. Истинско.

"Harlem Gospel Choir" е създаден преди повече от двадесет години на рождения ден на Мартин Лутър Кинг и е най-популярният госпъл хор отвъд Океана. За предизборната си кампания на тях се доверява самият Барак Обама, който, видно е, не е сбъркал с избора.

Девет вокалисти и двама музиканти дойдоха  в България, за да ни подарят магията на музиката, с която са израснали, за да ни кажат, че никога не е късно да повярваме в доброто.

Освен с надежда да подарят топлина и любов, те дойдоха и за да се поклонят на таланта на един от най-великите творци, които някога светът е виждал – Майкъл Джексън.

Джако е работил с музикантите от хора неведнъж и сякаш духа му още е сред тях. Запознайте се основателя на "Harlem Gospel Choir" – Алън Бейли и вокалистката на хора – изключителната Бърнийс Харли или както всички я наричат с любов – Систа Би.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Били сте на стотици места по целия свят, успя ли нещо да ви изненада в България?

Мистър Бейли: Това е първият ни път в България, но съм чувал прекрасни неща за вашата страна, например, че тук всички казват, че нямат никакви проблеми. Сега го видях с очите си. Всички са усмихнати и много гостоприемни и наистина сякаш нямате проблеми – това е чудесно.

Даже обмислям да се преместя да живея тук. Имате страхотна архитектура, не съм вярвал, че е толкова красиво. Освен това храната ви е повече от чудесна. Както и изгревите и залезите – различно е от Ню Йорк, по-натурално.

Джеръми: А аз ядох най-прекрасната пица Маргарита на света, просто великолепно!

Какво могат да очакват да видят и усетят хората, дошли на някой от концертите ви?

Систа Би: Нашите пътувания са винаги изпълнени с много музика, която повдиха духа. Искаме да дадем на хората радост, любов... ще пляскаме, ще се смеем, ще плачем. Музика ни има за цял да прави хората щастливи, да се обърнат към Господ и да се усмихнат на живота си.

Защото всеки носи у себе си сила и искаме да покажем на хората колко лесно могат да вземат съдбата си в ръце като просто се усмихват и живеят за мига, за да дадат радост и да получат същото.

Как избирате певците за хора, господин Бейли?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Мистър Бейли: Те сами идват при нас. Повечето от хората в Harlem Gospel Choir са израснали в църквата, пеели са от малки и просто това се превръша в техен живот. Често някой препоръчва някой и аз го чувам.... и така. Или други идват от съседна църква и просто пеят.

Ето, например, Систа Би е от семейстов на много вярващи и духвни хора, баща й е бил пастор и тя винаги е знаела, че това е мисията й – да прави хората добри и обичащи се чрез музиката на Бог – госпела.

Има ли някой, който да оглавява хора?

Мистър Бейли: При нас всеки е някой, всеки е важен. Нашият хор не е базиран на йерархия – всеки е еднакво важен и всички сме деца на Бога.

А колко са певците, всъщност?

Мистър Бейли: Седемдесет и пет, но можете да видите всички тях на едно място само е неделя, в нашата църква в Харлем, Ню Йорк. За съжаление много рядко пътуваме всички, по чисто технически причини:)

Последният път, когато бяхме всички заедно на голям концерт беше на участие на Yankee’s Stadium в Ню Йорк, където направихме концерт за папа Йоан Павел II. Пяли сме всички и за Нелсън Мандела.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Турнето ви беше в чест на Майкъл Джексън. Разкажете ни за него? Какъв човек беше той?

Мистър Бейли: Прекрасен човек, който никой сякаш на познаваше. Той беше нереално добър, като дете. Всъщност аз съм работил с него по много проекти, страхотен професионалист, много държащ на всичко да се случи както той го чувства със сърцето си.

Има ли известни изпълнители, американски звезди, които са тръгали от "Harlem Gospel Choir" и са стигнали до солова кариера?

Мистър Бейли: Предполагам, че има такива, но за нас всички завинаги остават част от хора, не делим хората.

Каква е мисията на "Harlem Gospel Choir"?

Систа Би: Една от първите ни цели е да помагаме на бедните деца и тези без родители. Много голяма част от парите, които идват при нас от концерти – отиват за благотвориетлност. Защото това е мисията и на цъквата, и на вярата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Какво е това, което ви различава от класическите госпъл хорове?

Систа Би: Ще видите а концертите – ние използваме много афро ритми, танци, имаме театрална програма дори – всичко е микс от много стилове – джаз, соул, блус, спиричуъл... Ние сме включили в програмата си и много модерни неща. Но нека хората сами видят за какво става дума.

Слушали ли сте някога българска музика?

Мистър Бейли: Не съм сигурен, че съм слушал нещо българско, но със сигурност знам, че в Ню Йорк има много българи, които са ужасно талантливи – постоянно чувам за тях и май наистина е време да им обърна по-сериозно внимание.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Кое е най-хубавото, което ви се е случвало на сцената?

Систа Би: Няма по-хубаво от това да видиш лицата на хората, когато си тръгват след наш концерт – всички са обнадеждени, някои плачат, други се смеят, но и сълзите са от радост. И от любов. Една жена веднъж дойде при мен и каза, че преди да чуе музиката ни е била толкова отчаяна, че е мислила за самоубийство.

Тръгна си с повече надежда, отколкото всяко друго неща в живота й дотогава й е давало. Има случаи в които хората идват при нас и казват, че ние сме променили живота им. Какво повече можем да искаме?

Това ли искахте да се случи и в България?

Мистър Бейли: Тук хората са много слънчеви, много истински. Те може би добре знаят, че всичко започва от всеки един от нас. Ние искаме да кажем, че всичко зависи от теб, от твоята нагласа.

От него, от нея, от всички нас по отделно. Ако ти повярваш и дадеш тази вяра на човека до теб, а той я даде на човека до себе си и той на друг – светът ще бъде едно прекрасно място, където всички да живеем в любов и мир.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Наистина ли вярвате в това?

Систа Би: Разбира се, няма нищо по-хубаво от това да знаеш, че всеки ден е подарък и само и единствено заради това и заради самия живот да си щастлив всеки ден. Историята показва, че това не е чудо. Наистина се случва. Но само, когато вярваш и се оставиш на Господ или с други думи - на съдбата - да те води.