"Ролята на родител променя живота!" 

Тя е световноизвестен професор по родителски въпроси. Също така е автор на три bestseller издания, посветени на изкуството да бъдем родители. Алисън Шейфър знае е какво да си майка и същевременно жена и не се страхува да съпътства семействата по света в отглеждането и възпитаването на децата им. 

Срещнахме се с Алисън скоро след като бе пристигнала в София. Това е нейното второ посещение в столицата и за нас бе удоволствие да се срещнем с нея, защото, в интерес на истината, имахме много, много въпроси към нея, а същевременно малко време. 

Първоначално разполагахме с 20 минути, за да осъществим интервюто - всъщност си говорихме близо час. Изумително бе колко неусетно, но същевременно приятно, мина времето. Алисън е специална дама, изключителен професионалист, любяща съпруга и не на последно място майка. 

"Животът ме е научил на много неща. Разбира се черпя знания от хората, които пресичат пътя ми, семействата, които порастват заедно с мен. Да бъдеш родител, в наши дни, е предизвикателство." 

В началото на разговора, Алисън ни разказа малко повече за нейната история...

 

...на младата майка, която е родила своето първо дете на 30 годишна възраст след близо десет години връзка с настоящия й съпруг. 

"Навремето много наши близки си отидоха от този свят и с мъжа ми си зададохме въпроса - какво чакаме? Тогава решихме да си направим дете." 

Дете, което по нейни думи, малко или много, е било красив начин да изпитат силата на тяхната двойка. 

"С раждането на едно дете, мъжът и жената преминават към следващото ниво на тяхната връзка. Момент когато разбират дали връзката им е устойчива", обяснява Алисън. 

Може би вече се питате, какво научихме от Алисън за майчинството, любовта, работата и ролята на бащата в съвременното семейство? Смеем да твърдим много неща. Заедно с това разбрахме какво мисли Шейфър за жените, които не желаят да имат деца...

 

..., за сурогатството и това да бъде една жена "самотна майка". 

За разлика от повечето професори, Алисън бе много честна и отворена. Прие и отговори на всичките ни въпрос без да ни цитира клишета тип:

"Да бъдеш майка е най-прекрасното нещо в живота" или "раждането е изключително преживяване", което придаде още повече стойност на разговора ни с нея. 

Ladyzone.bg: Как бихте определила съвременните родите?

Алисън Шейфър: "Възоснова на извършените проучвания и лични наблюдения се отличават два вида родители - тези, които контролират т.е. всичко, свързано с детето е предвидено, така че на детето не се дава особен избор на себеизява и свобода, и тези, които покровителстват и правят от детето цар или царица. И в двата случая една от страните е потърпевша - в първия е детето, във втория родителите. Необходимо е родителите да осъзнаят, че при отглеждането на едно дете не е нужно да се стига до крайности. То само по себе си е отделна личност, която с помощта на семейството се изгражда с годините."

Ladyzone.bg: Кога една жена е готова да стане майка?

Алисън Шейфър: "Няма такова нещо като - готовност. Това е част от живота на всеки един от нас. Твърдения, че е редно да се изчистим от всички (или повечето) си житейски и лични обременявания са погрешни. С появата на едно дете се постига онзи баланс, който позволява както на новороденото, така и на родителите да израснат заедно." 

Ladyzone.bg: Често жените, които не желаят да имат деца са укорявяни от другите и смятани за "болни" от обществото. Какво е вашето мнение за тези дами, различаващи се от остналите?

Алисън Шейфър: "Всяка една от нас има лукса да избира какво е най-добро за нея. Не смятам, че те са...

...по-малко жени от останалите. Не са прокажени. Единствено бих ги посъветвала да се подготвят добре за момента, когато техните приятелки станат родители и центърът им на внимание стане друг т.е. да си намерят обкръжение където няма да се чувстват сами или изоставени, защото това да бъдеш родител променя живота." 

Ladyzone.bg: Живеем във времена когато технологиите играят основна роля в ежедневието ни. Децата са все по-на ти с електронните приспособления и интерактивни процеси на развитие. Водят се дебати за това дали е редно да ги оставяме да боравят с тях. Какво е вашето мнение?

Алисън Шейфър: "Технологиите са като карането на колело. Те са част от всекидневието на всяко едно семейство. Погрешно би било да държите детето си далеч от тях, особено когато вие самите ви използвате редовно. Затова смея да твърдя, че няма нищо лошо и децата да имат достъп до компютър, таблет или мобилен телефон, стига употребата им да бъде премерена т.е. ако детето сбърка с нещо (поведение или др.) - играчката му, също както колелото, да му бъде отнета." 

Ladyzone.bg: Каква е ролята на бащата в съвременните семейства?

Алисън Шейфър: "Преди бащата бе оприличаван като водещата сила на едно семейство. Когато едно дете направи беля, майка е чакала съпругът й да се прибере у дома, за да даде плесница на сина или дъщеря им, защото е бил/а непослушен/на. Днес взаимоотношенията са различни. Ролите на майка и баща са еднакво важни - дори на моменти, майката е тази, която води семейния танц. Днес, бащите са много по-въодушевени от ролята си на родител. Все повече от тях си взимат отпуск по бащинство, за да дадат шанс на съпругите им да продължат работа или просто да гледат детето заедно. За съжаление...

...това е рядкост, защото поне един от главите на семейството трябва да осигурява прехраната им." 

Ladyzone.bg: Свидетели сме на нарастваща тенденция при разводите. Според последните статистически данни в България всеки втори брак завършва с развод. Какви са рисковете за детето при подобни обстоятелства?

Алисън Шейфър: "Смея да твърдя, че когато съпрузите не се разбират е по-добре да се разделят, отколкото да насилват нещата. Погрешно мислене е да сме обвързани с човек, който не ни носи радост, защото това ще се отрази на детето. За него няма значение дали има две, три или повече домове. Важно е то да бъде заобиколено от любов, дарена от тези, които се грижат за него. Дали тази обич ще е от страна на майка му, баща му или баба му, няма значени - за здравето и доброто развитие на едно дете са важни спокойствието и нежността. В противен случай детето ще бъде обременено от ранна възраст със скандали и неприятни усещания."

Ladyzone.bg: Друга тенденция е сурогатното майчинство. Имате ли мнение по върпоса?

Алисън Шейфър: "Независимо по какъв начин или поради какви причини една жена избира този метод - ако тя иска да бъде майка, всички начини са достойни за уважение." 

Ladyzone.bg: Говорейки за бременност и майчинство, как си обяснявате феноменът при онези жени, които мечтаят да станат майки, но с години не успяват. Докато тези, които не искат деца, забременяват лесно - като с магическа пръчка?

Алисън Шейфър: "Няма научно обяснение за това. От психологическа гледна точка бих казала, че това се дължи на стреса и напрежението, на които се подлага една жена в желанието си да стане майка. Често, отчаяни от провалените опити, двойки избират да осиновят. След което жената забременява. Това се дължи на постигнатия баланс вътре в нея и удовлетворението да бъде родител. Няма случайни неща в живота и често ние сме тези, които си причиняваме най-големите главоболия." 

Ladyzone.bg: Какво е вашето послание към българските родители? Какви за вашите очаквания от посещението ни у нас?

Алисън Шейфър: "Желанието ми е да се запознавам с все повече български семейства. През последните няколко години пътувам из цял свят. Интересно ми е да научавам повече за начина им на живот." 

На 26 септември вие също може да се срещнете с Алисън Шейфер...

 

...по време на двете й лекции, посветени на агресията сред децата и на окуражителната независимост, базирани на трите й книги – "Скъпи, провалих децата", "Не, това не са глезотии" и "Край на мита за добрата майка" (изд. "Колибри"). Може да научите повече за семинара тук

Алисън Шейфър е психотерапевт и експерт по родителските въпроси с международно признание. Води рубрика в едни от най-известните списания за родителство. Тя е и бестселър автора на издателска къща John Wiley and Sons със следните заглавия "Breaking the Good Mom Myth" (2007), "Honey, I Wrecked The Kids" (2009) ("Скъпи, провалих децата" от изд. Колибри) и най-новата й книга "Ain’t Misbehavin" ( 2011), която скоро очакваме и на българския пазар.