Той е самобитен, запомнящ се и до болка откровен – в разговор с непознат, в музиката, която пише и изпълнява, и, разбира се – на концерт. Щастието да усетим отблизо Алекс Клер ще имаме на 24 април в Sofia Live Club. Тогава британецът ще представи както новия си албум Tail of Lions, така и най-големите си хитове.

Казват, че парчетата от новия му проект са отражение на всичко, през което е преминал в последните години – преместването му в Йерусалим, приемането на юдаизма, ролята му на съпруг и баща. Най-новите видеоклипове на Алекс са черно-бели, но в тях е събрана цялата гама от емоции и послания, които може да изтръгне душата на един голям артист. И това го прави различен.  

Алекс, това интервю е за медия, която се нарича LadyZone. Можеш ли да кажеш за себе си, че разбираш света на жените?
Опитвам се, въпреки че, както при всичко ценно в живота, и в това има доста предизвикателства.

Склонен ли си да понесеш всеки женски каприз? Въобще, толерантен ли си към неща, които не разбираш?
Разбира се. Не е ли това едно от най-красивите неща, които се случват в отношенията между нас, хората.

Не е ли старомодно да проповядваш вяра, смелост и упоритост?
Не мисля, защото точно това е съхранило човечеството от хилядолетия. И в това няма нищо случайно, нали?

Името на новия ти албум идва от еврейската поговорка „По-добре да бъдеш опашка на лъв, отколкото глава на лисица“. Това свързано ли е с конкретно преживяване? Разкажи за него.
Това, по-скоро, беше едно наблюдение за нещата, които се случват в света около нас. Хората са обсебени от знаменитости, които стават популярни без реална причина. Има хора по света, които правят наистина невероятни неща, за доброто на човечеството, и които остават пренебрегнати и неоценени. Докато други се натрапват в очите на публиката без каквато и да е реална причина.

Всяка твоя песен е история, разказ. Има ли история, която никога не би разказал?
Разбира се.

Албумът е записан на лодка? Защо? По-вдъхновяващо ли е, или e по-евтино? 
Просто така се получи! Обичам да съм сред вода. Това винаги помага да се концентрирам върху нещата, които правя и да развия своята креативност! Освен това, известно време живях на лодка.

Работил си с Rudimental, Don Diablo, Diplo и Switch. С кого още би искал да работиш и защо?
Ехаа! Бих бил безумно щастлив, ако мога да работя с Джони Кеш или с друго музикално величие, но, за жалост, той вече не е сред нас. Той просто бе съпричастен към музиката, което е наистина рядко срещано качество.

Лесно ли се взима решение за това да се преместиш от Лондон в Йерусалим? Защо Йерусалим? Само религията ли е причина? Какво не му харесваш толкова на Лондон?
Това беше предизвикателство. Но Йерусалим е наистина единственият град, в който някога съм се чувствал като у дома си. Обичам Лондон, където съм роден и възпитан, но понякога се налага да се раздвижим и да продължим напред. И всичко това е за добро – за нас като хора и личности.

Казват, че хората стават по-добри, когато станат родители? И при теб ли е така? Как те промени бащинството?
Със сигурност, ставаш по-малко егоистичен. Когато някой зависи от теб във всяко едно отношение, това те пробужда и разбираш кое в живота е наистина важно.

Какъв е с една дума стилът ти, но не музикалният, а личният?
Различен.