През 1835 г. Халеевата комета, най-известната комета, която се наблюдава от Земята, минава покрай планетата ни. Две седмици след най-близкото ѝ приближаване се ражда Самюъл Лангхорн Клемънс, който по-късно ще стане известен по целия свят с името Марк Твен. 75 години по-късно кометата се появява отново. Година по-рано писателят е предсказал, че както е дошъл с кометата, така и ще си отиде. И наистина, само ден след най-голямото приближаване на комета, Марк Твен умира - точно преди 110 години на днешната дата.

Халеевата комета през 1986 г.
Снимка: Getty Images

След себе си писателят оставя богато творчество - художествена литература и публицистика. Както и два романа, обявени за едни от най-великите в американската литература.

Снимка: Getty Images

Марк Твен, който сам прокарва пътя си към успеха

Самюъл трябва да напусне училище, за да започне работа, когато е само на 11 години. И макар да няма възможност да ходи на училище, той знае, че най-доброто образование, което може да получи човек, е от самия живот.

Той започва работа в печатницата на вестник в Мисури, а вечерите си прекарва в библиотеката, където чете и се учи сам. Пет години след като стартира работа във вестника, 16-годишният Самюъл започва да пише статии и да рисува хумористични илюстрации за изданието.

Като по-възрастен Самюъл се влюбва в корабчетата за речно плаване и самият той започва да управлява подобно търговско корабче, което пътувало по Мисисипи. Именно в този период бъдещият писател избира псевдонима си Марк Твен, което всъщност е израз, означаващ, че реката е достатъчно дълбока за плаване.

Снимка: Getty Images

Той започва да използва псевдонима след гражданската война в САЩ, когато речната търговия е силно засегната и му се налага да се върне към журналистиката. Подписва статиите си като Марк Твен и постига невероятни успехи в журналистическата си кариера.

През 1869 г. Марк Твен публикува първата си книга, наречена “Наивници в чужбина” - пътепис, който разказва за пътешествието на самия Твен, заедно с група американци из Европа и Светите земи. Това остава най-продаваната книга на Твен до края на живота му, но в историята на литературата писателят остава с друго произведение, което всички ние сме чували.

Снимка: Getty Images

На следващата страница може да прочетете защо приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин са останали сред най-великите произведения на американската литература, както и защо на Марк Твен му се е наложило да опровергава слуховете за собствената си смърт.

Том Сойер и Хъкълбери Фин

През 1876 г. Твен публикува книга, която е вдъхновена от забавни случки от собствения му живот, когато е бил дете - “Приключенията на Том Сойер”. И макар романът да е писан за деца, книгата съдържа хумор, сатира и критика на социалната обстановка в Америка след края на гражданската война. Романът се счита за класика и задължително четиво както в Америка, така и в много други страни по света.

Снимка: Getty Images

Един от по-второстепенните персонажи в историята е момче на име Хъкълбери Фин и няколко години след публикуването на "Приключенията на Том Сойер”, Марк Твен решава да напише продължение, което да е от гледната точка на другото момче.

Снимка: Getty Images

Днес “Приключенията на Хъкълбери Фин” се счита за една от първите велики американски книги. В нея Твен споделя много от спомените и преживяванията си докато е плавал по Мисисипи. Книгата обаче е особено ценена, заради темата за расизма. Макар гражданската война да е минала преди години и робството да е забранено, расовата дискриминация в Америка продължава повече от 100 години след това.

“Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени”

Една от най-известните истории за живота на Марк Твен е свързана с времето, когато писателят е във Великобритания. Тогава се появява сух, че Твен е тежко болен и скоро прераства в слух, че писателят е мъртъв.

Снимка: Getty Images

Един американски вестник дори публикува некролог на уж покойния писател и се налага Твен да изпрати писмо, в което да уточни, че е жив и здрав. Именно от това писмо е и превърналата се в знаменита фраза “Слуховете за смъртта ми са силно преувеличени”.

Всъщност Марк Твен умира 13 години по-късно и сам предрича кога точно ще се случи това. През 1909 г. казва: “Дойдох с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя идва отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всевишният без съмнение е казал: „Ето две необясними явления; дойдоха заедно, трябва и да си отидат заедно“.

Снимка: Getty Images

И наистина, само ден след като кометата е най-близо до земята, на 21 април през 1910 г., Марк Твен получава сърдечен удар и умира, оставяйки след себе си близо 30 тома с художествена литература и публицистика.