Наскоро в САЩ се състоя кампания, защитаваща правата на жените и мястото им в съвременния свят. Движение, чийто иск е да бъде поставен женски образ върху банкнотата от 20 долара до 2020 г. (100-годишен юбилей, откакто жените имат право да гласуват). В тази връзка се замислихме, кои са гранд дами, които по своему са успели или съумяват да направят света по-добър.

Мишел Обама – първа дама на Съединените Американски Щати, модна икона и застъпник на личните интереси, Лейди Обама е един достоен представител на съвременната женска общност. "И в моя собствен живот съм се опитвала да върна на тази страна (САЩ) това, което ми е дала. Ето защо напуснах работа в адвокатската кантора и започнах кариера в обществените услуги, давайки възможност на младите хора да работят като доброволци в техните общности. Защото вярвам, че всеки един от нас, без значение от възраст, или сфери на живот - всеки от нас има нещо, с което да допринесе за живота на тази нация".

Бейонсе – въпреки, че не член да определена политическа или социална общност, Queen B. е олицетворение на модерната успешна жена. Още като дете тя осъзнава стойността на парите и работи усърдно, за да успява в живота. Днес, тя е една от най-влиятелните и заможни музикални икони.

 

Анджелина Джоли е актриса, майка, съпруга и не на последно място невероятна жена. През 2014 г. 39-годишната актриса и специален пратеник на ООН получи титлата почетна дама – женският еквивалент на рицарското звание. Чест заради активната й борба срещу сексуалното насилие в конфликтните зони, както и заради времето и усилията, които посвещава за благотворителност, като по този начин вдъхновява милиони хора по целия свят да вършат добри дела.

Опра Уинфри е една от най-влиятелните жени на XXI-ви век. Невероятна жена, вдъхновение за всяка една от нас. Както казва тя: “Няма значение какво сте преживяли, откъде сте, кои са родителите ви – нито социалното или икономическото ви положение. Тези неща са без значение. Значение има само как избирате да обичате, как избирате да изразявате любовта си, чрез своята работа, чрез семейството си, чрез това, което сте избрали да дадете на света.” Опра заслужава да бъде не на 20 доларова банкнота, а на тази от 100.

Ема Уотсън – колкото и млада да е британската актриса, прочула се с ролята си на Хермиона в поредицата филми "Хари Потър", тя е отлична студентка и активист за човешките права и посланик на различни каузи. През юли 2014 г. Ема бе избрана за посланик на UN Women (Организацията на Обединените нации за равноправие и еманципация на жените), а след това бе един от главните спикъри на новата им кампания, HeForShe, в седалището им в Ню Йорк. Тогава тя каза следното: "Как можем да направим промяна в света, ако само половината от него е поканена или се чувства добре дошла да участва в разговора? Мъже, ще се възползвам от тази възможност да ви отправя официална покана. Равенство между половете е и ваш проблем."

Габриел Шанел освободи жените със стил и красота, изящество, смелост и свобода. Коко е тази, която разчупи стереотипите и вижданията за жената като личност във времена, когато патриархата е бил на почит. “Дадох на жените чувството за свобода, върнах им техните тела... Тела, които бяха потънали под слоеве от дантели, корсети и подплънки, заради приумиците на някои дизайнери.” Габриел е вдъхновяващ образ, който и до ден днешен въодушевява повечето от нас.

Мадона – не можем да не включим поп-кралицата в тази класация. Тя отстоява позицията си на съвременна жена, бидейки вярна на себе си и своите принципи и виждания. Няма да забравим нейния изказ: "Аз съм твърда, амбициозна и знам точно какво искам. Ако това ме прави кучка, ок." Тази увереност и сила могат само да ни карат да се чувстваме непобедими. Кралици.

Кристин Лагард е една от най-известните жени политици на Франция. Тя е първата жена, станала директор на Международния валутен фонд (МВФ). Кристин Лагард е от този тип жени, които не се предават лесно. Това, че е представител на нежния пол не й пречи да отстоява позицията и да бъде уважавана от своите равносилни колеги мъже.

Мерилин Монро - колкото и невероятно да звучи, но тази класация няма да бъде това, което е ако Мерилин не участва в нея. Защото, както казва тя: "Жените, които се стремят да бъдат равни с мъжете, не са достатъчно амбициозни." А, тя е била много амбициозна, живяла е живота си пълноценно. Може би твърде бързо, но качествено.

Принцеса Даяна - Покойната принцеса на Уелс, известна и като “кралицата на сърцата” е все още актуална фигурна в женската съвременна общност. Лейди Дияна казваше: "Направете нещо добро, без да очаквате някакви благодарности или отплата, знаейки, че някой ден някой може да направи същото за вас."