Филмовите легенди – режисьорът Хю Хъдсън и актьорът Рупърт Евърет – идват специално за тазгодишното издание на София Филм Фест, за да представят лично най-новия си съвместен филм.

"Алтамира" е историческа драма, в която отново оживяват едни от най-древните рисунки в човешката цивилизация. Кино продукцията разказва за първото в света откритие на праисторическо изкуство, намерено в пещерата Алтамира през 1879-а.

Антонио Бандерас е в ролята на Марселино Санс де Саутуола, любител археолог, собственик на земята в Испания, където се намира пещерата. С течение на времето, откритията завинаги променят разбирането на човечеството за праисторическите му предци.

Сценарист на "Алтамира" е Оливия Хетрийд, позната на фестивалната публика от "Момичето с перлената обица" на  Питър Уебър. Важна част от екипа, който допринася за качествата на филма, е останалата част от актьорския състав, освен Рупърт Еверет и Антонио Бандерас – Голшифте Фарахани, Пиер Нини,  Мериам д’Або и други.

Хю Хъдсън се спира на талантливия Марк Нопфлър от "Dire Straits" за филмовата музика в "Алтамира", подобно отличния избор с Вангелис за "Огнените колесници".