Климакс. Защо толкова ви стряска тази дума? Това не е последната спирка, а години, пълни със свобода и много време за всяко отлагано до този момент удоволствие. Научно погледнато, от 44-ата година започва просто един преходен период, който се състои от три фази:

-         предменопауза – няколко години преди последната менструация;
-         менопауза – последна менструация (средностатистически около 49-50-ия рожден ден);
-         постменопауза – животът след последната менструация.

ОБРАТНОТО БРОЕНЕ

Всички неприятности, очакващи слабия пол на прага на менопаузата, започват някъде след 40-те и са свързани с угасващите функции на яйчниците и постепенното намаляване на женските полови хормони естроген и прогестерон. Първите предвестници на климакса са нарушения в работата на вегетативната нервна система и психоемоционалното равновесие.

Появяват се горещите вълни в горната част на тялото и лицето, нощно изпотяване, световъртеж, пристъпи на учестено сърцебиене. Дори и най-уравновесената жена става плачлива, раздразнителна, непредсказуемо агресивна. При всяка пета са възможни усложнения като тежка депресия, безсъние.

Дефицитът на естрогени изсушава и изтънява кожата, пропълзяват първите по-дълбоки бръчки. Нерядко на лицето и тялото се появяват досадни косъмчета. Стройната някога фигура се закръгля: организмът се опитва да компенсира хормоналния дисбаланс, като трупа усилено мастна тъкан, чиито клетки синтезират някакво минимално количество естроген.

Възникват и урогенитални разстройства: лигавицата на хормонозависимите органи - влагалище и пикочни канали, изтънява и се изсушава. В резултат може да се стигне до неволно изпускане на урина при кашляне или резки движения. О, не изпадайте в паника, напълно лечимо е!

Недостигът на естрогени провокира натрупването на вреден холестерол по стените на съдовете, което повишава риска от атеросклероза и образуване на тромби, а оттам и опасността от  инфаркти и инсулти.

При всяка трета жена климаксът нарушава калциевия обмен, костната маса намалява и ето ви началото на остеопорозата. В бъдеще това означава повишен риск от деформация на фигурата или счупвания.

И страшно, и тъжно, нали?! Я, по-бодро!

Повечето изменения, свързани с недостига на естроген, не се проявяват накуп и веднага, а 5-10 години след настъпването на менопаузата. Това донякъде е, за да се успокоите. Но не и да махнете с ръка, да забравите. Отсрочката е време, в което трябва да се отнасяте особено внимателно към здравето и външността си. Предстоят ви много срещи с мъже, но по-скоро в качеството им на лекари. Не ги пропускайте, защото от тях зависи как ще протекат останалите 30, 40, а защо не и повече години от живота ви. Първо, запомнете няколко общи правила на поведение:

1.     Колкото повече години зад гърба ви, толкова повече движение. Това е девизът на четвъртото десетилетие. Това е и сигурната профилактика срещу остеопороза, атеросклероза и затлъстяване. Движението храни мускулите, мускулите хранят костите. Дори и да сте от заклетите врагове на физическите усилия, сега сте длъжни да преодолеете мързела. Задължително е всеки ден да изминавате 1,5 километър пеша и два пъти седмично да правите „водно ходене” в басейн, а лятото – всеки ден в морето. Лесно е: нагазвате до кръста или до гърди във водата и ходите 20 минути успоредно на брега. Изследване на американски учени установи, че жените, които с напредването на възрастта увеличават физическата си активност, намаляват с 48% риска от сърдечносъдови заболявания и с 51% риска от ракови заболявания.

Ако се спортували редовно до навършването на 40-годишна възраст, в никакъв случай не се отказвайте от любимите си тренировки.

2. Ако сте пушачка, постарайте се да спрете цигарите.

3. Два пъти в годината пийте витамини.

4. Не обръщайте внимание на възрастта си. Колкото по-активно и интересно живеете, толкова по-лесно ще понесете годините на прехода. Ако се поддадете на усещането, че животът си отива, чакат ви тежки времена.

5. Хормоналната терапия, особено в съчетание със спорт, е надеждната алтернатива да отложите задълго последствията от чезнещия естроген като бръчки, остеопороза, запушени съдове, излишни килограми. Тя обаче трябва да бъде подбрана след прецизни изследвания и прегледи. А с тях е добре да започнете доста преди първите предвестници на менопаузата.

НАЙ-ВАЖНИТЕ ПРЕГЛЕДИ

1.     При гинеколог – веднъж на всеки шест месеца. Освен обичайния преглед и ехография изисквайте да ви правят цитонамазка и колпоскопия. Това са изследванията, с които на ранен етап могат да се хванат и предотвратят дори и злокачествени заболявания. А вие самите обръщайте внимание на продължителността, периодичността и вида на менструалния цикъл. Имате ли болки и колко често ниско долу в корема или в областта на кръста?  Това са все поводи да потърсите специалист. Добрият гинеколог няма да пропусне и да прегледа гърдите ви чрез палпиране.

2.     При мамолог – веднъж годишно жената над 40 трябва да посещава този специалист, който преглежда с палпиране и ехография. По негова преценка се назначава и мамография (рентгенова снимка на млечната жлеза).

3.     При гинеколог-ендокринолог – консултация с него е необходима веднага при появата на първите признаци на предклимактериума.

4.     При ендокринолог – в периода на предменопаузата и менопаузата щитовидната жлеза също търпи изменения. Функциите й трябва да се наблюдават чрез изследване на хормоните Т3, Т4, ТТХ. Редовните консултации с ендокринолог са наложителни и по друга причина – захарният диабет от втори тип обикновено започва да се развива в тази възраст. Не е задължително да се случи, но контролните прегледи са допълнителна застраховка.

5.     При гастроентеролог – ехография на  вътрешните органи е добре да се прави също веднъж годишно. Така ще предотвратите хроничен панкреатит, язва или жлъчнокаменна болест.

6.     Не е лошо всеки ден самостоятелно да измервате кръвното налягане. Така ще държите под контрол евентуалната поява на хипертония – предвестник на атеросклерозата и други съдови и сърдечни заболявания. Веднъж годишно правете и кардиограма.