В Париж има много коледни базари, но един от най-пищните и популярни е този на булевард Шан-з-Елизе.Той е организиран от Марсел Кампион - известен парижки режисьор на празнични постановки и панаири.

Коледните базари се зараждат в Германия и Елзас и бързо се разпространяват в цяла Европа през 90-те години. Постепенно се превръщат в традиционно празнично събитие и незабравимо изживяване за своите посетители.

Българският дух в сърцето на Париж>>

 

 

Под светлината на настъпващите празници, най-красивият булевард в света Шан-з-Елизе, изгражда своето коледно селце (Le Village de Noël des Champs-Elysées) в средата на месец ноември и ще посреща своите посетители до 5 януари 2014 година. Разположен от площад „Конкорд” до средата на Шан-з-Елизе, където е кръговото движение (le Rond-Point des Champs-Elysées), коледният базар ви обгръща с топлина, настроение и пъстрота.

 

Около 180 дървени къщички предлагат на парижани и всички посетители на Париж, занаятчийски изделия и местни продукти от цяла Франция, и дори от Европа. Малките дървени къщички, кокетно украсени, преливат от изобилие и разнообразие за всеки вкус – коледна украса за дома и елхата, сувенири, празнични артикули, необичайни идеи за подаръци. От всяка страна се носят различни аромати – на прясно приготвени палачинки, вкусно ухаещи гофрети, различни ястия,печена сьомга на дърва, печена наденица,традиционното греяно вино, колбаси, сирена.

Накъде за коледните празници>>

 

Любителите на шоколада и сладките изкушения няма да останат разочаровани. Цели щандове изобилстват с шоколадови изделия, коледни сладки, бонбони, захаросани ябълки, захарен памук.

Място намират и закачките за по-добро настроение и много усмивки в предпразничните дни, като например сладки бисквитени прасенца с надпис:”Обичам те.” Всеки може да намери по нещо за себе си и да почувства празничната атмосфера с всички сетива.

Люксембургската градина в Париж>>
 

За добро настроение и веселие, коледният базар на Шан-з-Елизе предлага различни забавления и атракции за малки и големи. Голяма ледена пързалка, различни манежи, огромна пързалка за деца и възрастни, и, разбира се, присъствието на самия Дядо Коледа. От средата на булеварда, където може да се порадвате на празничната украса от бели дръвчета, се открива невероятна гледка към коледния базар и традиционното Виенско колело, разположено на площад „Конкорд”.

 

 

Издигащо се на повече от 65 метра височина, Виенското колело предлага една неописуема гледка на Париж и неговите празнични светлини. Една уникална панорама върху Шан-з-Елизе, градините Тюлери и Лувъра. Гледка, която очарова и деца, и възрастни.

 

И нека така, както сме усмихнати и весели, приготвяйки подаръците за нашите семейства и приятели, така с много любов, топлина и щастие в душите и сърцата си, да посрещнем този така светъл християнски празник Рождество Христово и Новата 2014 година.