Изборът дали да е поискате прошка е ваш, изборът дали да простите – също. Това беше обръщението от продукцията към фермерите. След писмото те можеха да поискат прошка един от друг за нещо казано или направено или да си замълчат.

Калоян:
„Прошката е едно от нещата, които ни различава от животните. Знам, че счупеното не може да се залепи, но вярвам в прошката.
Към Милена: "Искам прошка на Милена, защото съм казал неща, които са били преувеличени. Когато човек си даде сметка, разбира, че е сгрешил, но не мога да върна времето назад, затова ти искам прошка за всички тези неща.“

Милена към Калоян:
„Аз също направих и казах неща, за които съжалявам. Истината е, че те харесвам. Мисля, че си много стойностен човек. Прощавай!“

Даяна:
„В живота ми е много трудно да се извинявам. Тази дума ми е смърт! Самата дума прошка носи заряд на доброта и чистота, нещо, което изкарва най-доброто от нас. Казах си, че ще поискам прошка, защото има за какво и трябва да се извиня!

Към Данчо: "Искам ти прошка за тези объркани отношения към края. Нещо някъде се обърка, аз самата много се обърках и тебе обърках и кой ли още не. Съжалявам, че ни поставих и двамата, и основно теб, в неприятни позиции и кофти емоции.“

Мария към Милена:
"Ох, пак ще рева! С нещата, които разказа през последните няколко дни и правиш, се чувствам виновна, че съм поставила преграда между нас. Вярвам, че всеки човек е добър! Искам да ти се извиня!"

До края на вечерта всеки намера някого и нещо, за което да се извини.

Стоян целуна ръка на Мария.
Милена прегърна Петър.



Край огъня във „Фермата“ остана само един човек, който не поиска прошка от никого – Надя.

„Аз не съм безгрешна. Но не позволявам на никого да ми казва дали ще искам прошка, или не. Не очаквай неочаквани неща от мен!“

Надежда е на 41 години от Варна, но живее в село Нови хан. Казва, че е дълбоко свързана със земята, обича селския труд, градината си и най-вече пчелите. Ограничила е контактите си с хората извън семейството до минимум. Пред тях е избрала пчелите, които искрено обича и нарича „изключителни същества“. Отглежда 200 кошера.

Първият й съпруг бил алкохолик, тормозел я, дори й посягал. Малко след развода срещнала втория си мъж, а от 10 години двамата живеят в идилия. Освен него, обожава и двете си деца.

Прошката има разлини тълкования в различните религии и вярвания. 

  • Прошката заема основно място в християнската етична система. "Който е без грях, пръв да хвърли камък"- е казано в "От Иоана свето евангелие" (8:1-11). 
  • В будизма и индуизма прошката е задължителна при очистването от наслагванията на кармата.
  • В шинтоизма е мистичен акт, свързан с обредност, при който човекът, който го е извършил, се предпазва от силите на „чуждите“ зли помисли.

Честност или фалш? Инат или безгрешност? Факт е, че Надя избира да бъде различна от всички останали в тази вечер на прошката.