Принцеса Хая Бинт ал-Хюсеин, шестата съпруга на дубайския емир, помоли британски съд за защита от принуделен брак (все още не е известно дали е за нея или за едно от двете й деца – момиче на 11 г. и син на 7 г.). Хая е жена на шейха на Дубай Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който е един от най-важните лидери в Близкия Изток.

В началото на юли принцесата избяга от Дубай и потърси убежище в Германия, но по-късно се премести в Лондон. Близки до нея източници споделят, че тя се „страхува за живота си“. По информация на The Sun, за да изпълни бягството си, е взела със себе 31 млн. паунда. Това най-вероятно е една от причините за подадената молба от нейна страна към Върховния съд на Англия, с която предявява желание да бъде защитена от съпруга си. По същото време Мохамед бин Рашид Ал Мактум написа дълъг пост в социалната си мрежа Инстаграм, където обвинява жена (си) в предателство.

Принцесата и съпругът й публикуваха изявление, че са две страни на съдебно дело, което се отнася до „благополучието на двете им деца“ и „не засяга разводни и финансови дела“. Емирът е събрал екип от адвокати със задача да спечелят решение на съда, което да върне избягалите в ОАЕ. Хая на свой ред се бори и за попечителство и защита от насилие. Но дотук се изчерпва информация по делото.

Принцеса Хая Бинт ал-Хюсеин напуска съдебната зала заедно с адвоката си Фиона Шакълтън след подаването на молбата за защита от принуден брак и насилие, както и за попечителство над двете си деца.
Снимка: Getty Images

Защо принцесата избяга с двете си деца?

Приближени до Хая източници споделят, че е разбрала важни факти за връщането на избягалата преди година дъщеря на емира. Момичето се казва Латифа и е от предишен брак на шейха (той има общо 23 деца от различни жени). Версиите, които изтекоха в медиите тогава бяха две – официалната на ОАЕ и тази на свидетели, които са били част от плана за бягство на Латифа. Близката й приятелка Таиина Яухиайнен разказва за силното нежелание на момичето да живее в Дубай. Според версията на свидетели Латифа сама е организирала бягството си и стига до бреговете на Индия, но служби на ОАЕ са я върнали принудително в Дубай. А официалната версия на ОАЕ е, че Латифа е била отвлечена. Към момента на скандала с бягството принцеса Хая защитава достойнството на Арабските емирства и подкрепя версията за отвличане на младото момиче.

Коя всъщност е принцеса Хая?

Тя е родена през май 1974 г. в Йордания и е учила в частни училища в Англия. Изучавала е политика, философия и икономика в Оксфорд. Занимавала се е професионално с конна езда. Полусестра е на краля на Йордания - Абдула II. Жени се за дубайския емир през 2004 г.

45-годишната Хая е близка приятелка с принц Чарлз и жена му Камила. За предстоящата съдебна битка тя се е спряла на адвокат Фиона Шакълтън, която е представлявала наследника на английската корона по време на развода му с принцеса Даяна. 

Засега Йордания не се намесва в създалата се ситуация, защото не може да си позволи да има неразбирателства с ОАЕ. Близо четвърт милион йорданци работят и живеят в емирствата. 

Снимка: Getty Images

Мохамед бин Рашид Ал Мактум е изключително важна политическа фигура. Той е емирът на Дубай, но и вицепрезидентът на ОАЕ. Билионерът е на 70 г. Известен като голям почитател на конете, той е основател на успешните конни надбягвания Годолфин.