Противоречиви резултати от тестове, леко неразположение, сериозни клинични картини - коронавирусът не пощади и едни от най-популярните личности в света. Кои актьори, певци, писатели, политици и спортисти не бяха подминати от коронавируса през 2020 година. 

Един от парадоксалните случаи, който стана известен, бе на Илон Мъск. Той се оказа с положителен и отрицателен тест за COVID-19 в един и същ ден през ноември. Заради симптоми, които можело да са както от коронавирус, така и от обикновена настинка, той се подложил на 4 теста в един и същи ден. Те били направена в една и съща лаборатория, от едно и също медицинско лице. Резултатът бил - два положителни и два отрицателни.

Към по-фрапантните слуачи отнасяме и този на Антонио Бандерас, който разкри, че се е заразил навръх рождения си ден. "Принуден съм да отпразнувам 60-ия си рожден ден след карантината, като дадох положителен тест за COVID-19, причинен от коронавируса. Бих искал да добавя, че се чувствам сравнително добре, просто малко по-уморен от обикновено и уверен, че ще се възстановя възможно най-бързо след медицинските предписания, които се надявам да ми позволят да преодолея инфекциозния процес, който засяга толкова много хора по целия свят", написа той в "Инстаграм"-а си тогава. 

Интересен е случаят и на американската актриса Алиса Милано, защото трите й теста за коронавирус били отрицателни, а след като преминава през вируса и решила, че ще умре, тестът й за антитела за COVID-19 се оказал положителен.

„Всичко ме болеше. Загубих обоняние. Все едно слон беше седнал на гърдите ми. Не можех да дишам. Не можех да задържам храна. Отслабнах с 5 килограма за 2 седмици. Бях объркана. Ниска тенпература. И главоболието беше ужасно. На практика имах всеки симптом на COVID.”, сподели тя. 

През март Том Ханкс и съпругата му Рита Уилсън бяха едни от първите двойки в света на актьорите, които се заразиха с COVID-19. 

Актьорът разказа, че се е чувствал напълно смазан физически. Всяко движение му коствало много усилия и му причинявало болка. Въпреки това се опитвал, безуспешно, да прави упражнения. Състоянието на съпругата му било дори по-тежко. Певицата Рита Уилсън, която има български корени, вдигнала висока температура и била толкова отпаднала физически, че буквално трябвало да се влачи, за да стигне до тоалетната. 

Снимка: Getty Images



Двамата бяха в Австралия, където Том Ханкс трябваше да участва в снимките на биографичен филм за Елвис Пресли. 

Положителна първа проба за коронавирус даде и филмовият продуцент Харви Уайнстийн. И то не къде да е, а в затвора. Той беше осъден на 23 години лишаване от свобода. След теста той бил преместен в изолирана част от затвора с максимална сигурност.

Много от звездите изкараха вируса изключително тежко >>>  

Певицата Пинк сподели, че коронавирусът е бил най-страшното нещо в живота й. Тя разказа, че е била много изплашена, тъй като заедно с нея се е разболял и синът ѝ Джеймисън, който е на 3 години. 

“Някъде около 18, 19 или 20 март, когато температурата му току изчезваше и пак се връщаше, се събудих една нощ и не можех да дишам.”, сподели тя. 

Снимка: Getty Images

Актьорът Ричард Шиф от сериала „Добрият доктор“ влезе в в болница заради COVID-19. Той си прави тест в деня на изборите в САЩ, който се оказва положителен. Малко по-късно му се налага да влезе в болница, заради затруднено дишане. Съпругата и синът му също били заразени, но изкарали вируса с домашно лечение. 

За съжаление вирусът отне и много животи.

Коронавирусът стана причина и за кончината на основателя на модния бранд KENZO. Той почина на 81-годишна възраст след заразяване с новия вирус.

Световноизвестният чилийски писател Луис Сепулведа също почина от COVID-19. Той прекарал шест седмици в болница в Овиедо, след като развил симптоми на заболяването.  

Юлия Тимошенко пък стана първият високопоставен украински политик, заразен с COVID-19. Тя също бе от тежките случаи. Тимошенко била с висока температура - 39 градуса, но не се съобщава дали е настанена в болница. Заразени били също нейната дъщеря Евгения и съпругът й Артур Чечьоткин.  

Към тежките случаи се отнася и този на Мел Гибсън. Актьорът прекарал седмица в болница след положиелен тест. Холивудският актьор обаче държеше в тайна състоянието си. 

Една от последиците, която мнозина забелязаха след тежко изкаран вирус, беше косопадът. Актрисата от „Чародейки“ Алиса Милано сподели, че е имала много тежки симптоми. Лечението е вървяло бавно, а някои от проблемите й продължили и след отрицателен тест. Във видео тя сподели, че косата ѝ пада, което, според нея, се дължи именно на болестта. 

И макар специалистите да твърдяха, че вирусът почти не засяга деца, имаше и такива, които пострадаха от него. Боливудската звезда Айшвария Рай и дъщеря й бяха приети в болница с COVID-19. Момиченцето е на 8 години и попаднало в клиниката дни, след като и баща й бил приет там. По това време Индия заемаше трето място в света по заразени от новия коронавирус.

И докато някои бяха на кислород в болници, други прекараха коронавируса сравнително леко >>> 

През март оперният певец Пласидо Доминго сподели във Фейсбука си, че се е заразил с коронавирус. "Смятам за свое морално задължение да ви уведомя, че съм дал положителен резултат за COVID-19.", обяви той. Заедно със семейството си, тенорът се самоизолира. 

Друг певец пък критикува ограничителните мерки в страната си, след като изкара леко вируса. Андреа Бочели сподели, че и той и семейството му са били заразени, но смятал мерките в Италия за прекомерни. Той сподели, че около него нямало никой познат, който да е хоспитализиран и дори призова хората да не спазват правилата, а да се разхождат, да четат и да говорят помежду си.  

79-годишният тенор Пласидо Доминго беше хоспитализиран в Мексико, след като съобщи във Фейсбук профила си на 22 март, че е тестван положително за COVID-19. Макар състоянието му да не е било тежко, той е бил под лекарско наблюдение от първия ден със симптоми заради възрастта си. 

Сръбската певица Цеца Величкович сподели в своя Фейсбук профил, че тя и синът ѝ Велко са с положителен тест за COVID-19. И двамата нямали болестни симптоми, но се изолирали.

Джоан Роулинг сподели, че през април е имала всички симптоми на COVID-19, но не се е тествала. Писателката не е отишла да се изследва, а се е доверила на съветите и грижите на съпруга си, който е лекар. 

Снимка: Getty Images

Коронавирусът не пощади и хората с корони. 

Принцът на Монако Албер II стана втората кралска особа с положителен тест за коронавирус. Карл фон Хабсбург, ерцхерцог на Австрия, също беше диагностициран с коронавирус преди него. Принц Албер е бил под наблюдение на лекуващия си лекар и специалисти в болничен център Princess Grace.

Принц Чарлз прекара в самоизолация общо 7 дни след положителен тест за COVID-19. Съпругата му - херцогинята на Корнуол се самоизолира според указанията на правителството.  

Оставайки в света на кралските особи, и шведското кралско семейство принц Карл Филип и принцеса София останаха под карантина с „леки симптоми“, както бе съобщено от шведския кралски двор. 

Към щастливците изкаралите вируса почти без симптоми се числят и актьорите Антъни Брайън, Робърт Патисън, Дуейн "Скалата" Джонсън. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кристиано Роналдо също влезе в редиците на заразените през октомври. От португалската футболна федерация съобщиха тогава, че той се чувства добре, няма симптоми и е в изолация. 

Списъкът със заразените, за съжаление, не свършва до тук. Всички случаи обаче идват да покажат, че нито славата, нито финансовите възможности са гаранция или застраховка срещу COVID-19. Остава ни обаче вярата - че 2021 ще една по-добра година!