По темата "Книгите на моя живот" - представяме ви втората част от споделените пред "Жената днес" "книжни" тайни на няколко известни личности.

Мария Петрова, международен съдия по художествена гимнастика


В различни периоди различни книги са оказвали влияние върху мен. Като помалка бях много впечатлена от „НА ИЗТОК ОТ РАЯ” на Джон Стайнбек. После любима книга ми стана „ЖИВОТ НА ЗАЕМ” на Ерих-Мария Ремарк. Последната, която прочетох на един дъх, бе „ШИФЪРЪТ НА ЛЕОНАРДО”.

Ваня Щерева, актриса, певица, автор на книги

„ЕСТЕСТВЕН РОМАН” на Георги Господинов е книгата, която промени живота ми и заради която аз прописах. Бях изключително впечатлена и вдъхновена от начина, по който е написана.

Емил Кошлуков, политик

Не мога да кажа, че има книга, променила живота ми. Но много автори са ми въздействали – Пратчет, Платонов, Исак Бабел, Кафка, Камю, Сартър. Последната книга, която буквално ме грабна, е „ПЕЩЕРАТА НА ИДЕИТЕ” на Хосе Карлос Сомоса. От българските автори Димитър Динев и неговата „АНГЕЛСКИ ЕЗИЦИ” – мила и добра книга, много истинска. Приятна история, чието действие съвпада с моето детство и развитие и носи положително послание.

Мариана Попова, певица

„МАЛКИЯТ ПРИНЦ” е моят герой и любимата ми книга. Иска ми се хората да бъдат такива, защото цялата искреност на децата показва колко важни са дребните неща.

Надежда Захариева, поетеса

На млади години „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ” бе книгата, която направо бръкна в душата ми и ми показа колко бездънна може да бъде тя. Друга значима книга за мен е „ТИБЕТСКА КНИГА ЗА ЖИВОТА И СМЪРТТА” на Согиал Ринпоче, която на достъпен за европейците език интерпретира оригинала. Шумерска и акадска поезия „НА НЕБЕТО И ЗЕМЯТА” ме впечатли с еднаквостта на човешките проблеми и истината, че всъщност няма нищо ново под слънцето. Смятам, че БИБЛИЯТА е книга номер едно и всеки би трябвало да я прочете, толкова истини са казани там.

Владимир Каролев, политик

„БЕЗПЛАТЕН ОБЯД” – лесна за преглъщане икономика от английския автор Дейвид Смит, е една от най-полезните и интересни книги, които съм чел. В нея с прости думи са обяснени сложни икономически концепции. Когато ми се налага да представям финансови доклади на по-достъпен език, винаги се „допитвам” до тази книга. От художествената литература „СПАСИТЕЛЯТ В РЪЖТА” на Селинджър е четивото, което промени мирогледа ми, накара ме да порасна и да мина от пубертета в зрелостта.

Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей

Всяка книга е по своему ценна. Това е сложен въпрос, все едно да кажем кой е по-велик българин – Левски или Ботев. Много книги са формирали моя мироглед. Може би първата книга, която про четох, когато бях много малък – „РОБИНЗОН КРУЗО”, отключи интереса ми към приключенията и провокира така силно въображението ми.

Светозар Христов, певец

Едва ли има човек, променил живота си заради книга, дори и да е прочел „ИДИОТ”, „БЕСОВЕ”, „ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ”, „ВОЙНА И МИР”… Дай боже, да се замисли поне. Но нали знаете, трудно ест! Книга като „СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ” на Н. Николов например може да промени мирогледа ти. Колкото за тези, оказали влияние върху мен, това са може би „ВЛАСТЕЛИНЪТ НА ПРЪСТЕНИТЕ“. А защо не и приказката „КЛАН НЕДОКЛАН”, която не прочетох докрай. Или пък „ПОДСЪЗНАНИЕТО МОЖЕ ВСИЧКО” или „ХОЛОГРАФСКА ВСЕЛЕНА”... Възхищавам се на Илф и Петров, на Михаил Зошченко, харесвам и себе си - все пак и аз пиша... Абе, искам да съм Оруел!

Светла Иванова, певица

Много са любимите ми книги, но една от най-човешките за мен е „МЕЧО ПУХ” на Александър Милн. И макар почти всички герои да са животни, всеки от нас може да открие черти от своя характер. Те са носители на основни човешки качества, преживяват любов, глупост, мързел, приятелство... Когато се запознавам с някой човек, имам навик да го оприлича с някое животно. Така ми е по-лесно да го определя и опозная... Мисля, че “Мечо Пух” прави хората по-добри.

Анелия, поп-фолк певица

„АЛХИМИКЪТ” на Паулу Коелю е книгата, която най-силно ме е впечатлила и ми е въздействала. Колкото и комерсиална да е тя, просто ми даде криле и сила в един определен период от живота ми.

Мадлен Алгафари, психоаналитик

„БЯГАЩАТА С ВЪЛЦИ” на Клариса Пинкола Естес е най-добрата книга за женска психология, която ме научи да се възторгвам от това, че съм жена. „ДУХОВНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ” на Дана Захар и Иън Маршал е изключителна с начина, по който повишава нивото на осъзнатост.

Цонко Цонев, кмет на Каварна

„ПАРАГРАФ 22” на Джоузеф Хелър, „ЦАР ПЛЪХ” на Джеймс Клавел, „ДВАНАЙСЕТТЕ СТОЛА” и „ЗЛАТНИЯТ ТЕЛЕЦ” на Илф и Петров. Най-любимата ми, настолната ми книга обаче е „ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ДОБРИЯ ВОЙНИК ШВЕЙК ПРЕЗ СВЕТОВНАТА ВОЙНА”. И защото съм словашки възпитаник, но най-вече заради неповторимото чувство за ирония и едновременно любов, с които Ярослав Хашек е описал героите си и света в безкрайно тежките условия на война. Когато ми е най-тежко, чета Хашек и Илф и Петров и всичко си идва по местата.

Ани Владимирова, психолог

Този въпрос ме накара доста да се за мисля и ме върна в тийнейджърските ми години. Тогава бях потресена от най-късия разказ, който бях чела някога. Автор е Дино Боджати, а разказът се състои от две изречения: 1. „Мразя я. Тропа с токчетата си и ми пречи да правя любимите си записи на Бетовен, Моцарт, Шопен.” 2.„Мразя Бетовен, Моцарт и Шопен. Защото единственото, което искам да чувам на тази лента, е тропането на нейните токчета.” След този разказ осъзнах, че в един момент нещото, което ти се е струвало положително, става отрицателно – и обратно. И че емоционалността е много по-важна за оцеляването от логиката.

Мария Капон, депутат

Книгите, които промениха живота ми и ми дадоха представа за добро и зло, за любовта и смисъла на живота, дадоха ми силата и увереността да преследвам целите си, са: „МАЛКИЯТ ПРИНЦ” на Екзюпери в моето детство, „ЧУЖДЕНЕЦЪТ” на Албер Камю в младежките ми години, БИБЛИЯТА, на която се опирам в най-тежките си моменти. „СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА” на Вера Мутафчиева възвръща вярата ми всеки път, когато препрочитам редовете й за голямата сила на единството. През последните месеци най-ярък отпечатък остави книгата на Никола Саркози „ИЗПОВЕД” - с уроците, които получих за политиката, сътресенията на десницата и пътя на лидера в борбата му за националната кауза.