Клюките са навсякъде около нас. Те са част от съдържанието на вестниците и списанията, от разговорите с приятели на кафе, от ритуала във фризьорския салон… Офисът също не остава зона, свободна от разпространението на слухове, защото повечето хора просто не могат да му устоят.

Не е задължително клюкарстването винаги да е злонамерено. То може да бъде забавно, да допринесе за по-лесното сближаване между колегите и да намали напрежението в работната атмосфера. Ако обект на обсъждането са известните личности, това може да внесе хумор в разговорите, но ако е насочено към някой от колегите, ситуацията вече е различна.

Въпреки, че чрез клюките можете да се сдобиете с конфиденциална информация за фирмата или хората, с които работите, в повечето случаи последиците от тях са по-скоро негативни и в крайна сметка убиват репутацията и продуктивността.

Защо се появява клюкарстването?

Клюкарстването в офиса е една от най-честите причини, поради които хората са нещастни на работното си място. Защо тогава повечето от нас продължават да го практикуват? Всъщност то е проява на универсалното човешко поведение и помага да се задоволят някои потребности и желания.

  • Потребност да се убие досадата - много често клюките се подхващат, за да се разсее рутината на работната атмосфера. Все пак те винаги са по-интересни от изпълнението на задълженията, така че чрез тях хората разнообразяват и развеселяват ежедневието си.
  • Желание за власт – има хора, които искат винаги да бъдат над другите и ако някой посмее да заплаши тази им позиция, веднага преминават границите и започват да разпространяват слухове. Дори и да нямат нужния „материал”, този тип хора ще си го измислят. Те искат да останат първи без значение от последствията. Клюките дават и власт, защото всички искат да се радват на близостта на този, който ги разпространява, за да чуят повече детайли.
  • Желание за внимание - редовните клюкари имат желание да се превърнат в личността, към която всички се обръщат, когато искат да разберат какво се случва в офиса или в живота на колегите, т.е. винаги някой да им обръща внимание.
  • Потребност да бъдеш част от групата - за някои хора единственият начин да се включат в даден кръг е като започнат да клюкарстват. Това наистина помага за установяването на по-близки връзки и контакти, но това не е идеалният начин за изграждане на имидж на работното място.

Как да го избегнете клюките?

Клюкарстването в офиса носи много негативни последствия и тъй като е трудно да се елиминира, трябва поне да се сведе до минимум.

  1. Самите вие не клюкарствайте - ако искате нещо да се промени, започнете от себе си. Налице са много причини, поради които трябва да сложите край на „преноса” на информация:
    • Клюките унищожават репутацията както на одумвания, така и на одумващия.
    • Когато клюкарствате, вие наранявате нечии чувства.
    • Ако си изградите имидж на клюкар, хората ще имат по-малко доверие във вас.
    • Може без да искате да предизвикате конфликт.
    • Ако вие клюкарствате, вероятността да станете обект на чужди клюки.

Колкото и примамливо да ви изглежда клюкарстването с колежките, по-добре е да го оставите за края на работния ден и да го правите само с хора, които са ви наистина близки. Колкото и да си мислите, че колегите ви уважават и можете да им имате доверие, не е изключено един ден да останете неприятно изненадани.

  1. Внимавайте какво казвате - дори и да нямате намерение да клюкарствате, понякога думите ви могат да бъдат изтълкувани погрешно. Някои хора са склонни да направят събитие от всеки разговор и да предадат изопачените ви изказвания по веригата.
  2. Всичко,  което кажете, че бъде „раздуто” - много малко хора могат да пазят тайна. Случва се и най-верните приятели да ви предадат, а какво остава за колегите. Преди да си отворите устата, добре помислете какво ще кажете, защото най-вероятно разговорът ви ще стигне и до чужди уши.
  3. Измъкнете се, ако някой започне да клюкарства – ако във ваше присъствие някой започне да клюкарства, намерете  начин да се отдалечите. Можете да кажете, че имате работа или сте забравили да свършите нещо важно.
  4. Научете се да не отговаряте на провокации – стойте настани от хора, които се стремят да инициират клюки. Такива личности най-често провокират определен разговор, като пускат „кукички” и след това чакат другите да поемат топката. Ако се окажете в такава ситуация, най-добре не казвайте нищо. Оставете клюкарят да свърши и се разделете без да правите коментари.
  5. Ако разберете, че сте обект на клюки, се срещнете с разпространителя – ако се окаже, че се разнасят слухове по ваш адрес, не се страхувайте да се срещнете с онзи, който ги разпространява. Ако не направите нещо, само ще им дадете свобода да продължат да клюкарстват. Най-добре е да говорите на четири очи с въпросния човек и да му дадете да разбере, че знаете за действията му и очаквате коректно отношение занапред.

Някои хора са готови на всичко, за да постигната целите си. те най-лесно могат да използват думите ви срещу вас, затова внимавайте пред кого какво казвате на работното си място. Това не пречи от време на време да се отдаваме на здравословното, незлобливо и забавно клюкарстване.