Жегата сякаш е неспособна да изпепели удоволствието от разходката в подножието на Етна по улици и покрай архитектурни красоти - много, от които са издялани от вулканичен камък. Къде ли? В Катания. Градът, който се е възраждал като Феникс от пепелта много пъти. Днес Катания може да бъде определена и като сицилианската инсомния, защото никога не спи.

От ранни зори местни и туристи са ентусиазирано привличани от двата мащабни и емблематични пазара, които се случват в града всяка сутрин без неделя. Единият е рибният, който се разполага на Пиаца Дуомо, а другият е за дрехи – на главната търговска улица "Виа Етнеа". Продавачите предлагат стоките си с песни и други всевъзможни артистични прояви.

Този кипеж плавно преминава в по-лежерния сицилиански следобед, когато кокетните заведения се изпълват с жадни и гладни за паста, пица, каноли и разхлаждащи напитки хора.

Истинската Катания обаче се разкрива в пълното си обаяние след залез слънце, когато всички излизат по централните улици и площади за едно масово и сякаш безспирно празненство. Приятни срещи, емоционални преживявания и различни забавления (концерти, представления и т.н.) лесно карат човек да си помисли, че е част от грандиозен фестивал.

Море, планина, италиански вкус в чинията и история на прераждането отвсякъде - не се колебайте и изберете това сицилианско приключение. Полетът до Катания продължава едва час и трийсет минути. Нискотарифните самолетни компании предлагат еднопосочни билети за отиване на цени от 40 до 150 лв. и същите, но в евро за връщане.

Пет нощувки за двама в приятни и уютни места, повечето в близост до центъра, могат да се намерят без особени усилия, като струват от над 500 лв. (в типични за града апартаменти) до над 1 000 (в шикозни хотели).

Пристигнете ли там ще забравите за всичко, което се случва далеч от вас. Очарователното сърце на града е историческият бароков център около пиаца "Дуомо", неслучайно включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Там всичко нашепва приказки за разрушение и ново начало. Катания повече от осем пъти е била буквално сривана със земята от нашествия, вулканични изригвания и земетресение.

В чест на възраждането на града от пепелта на този площад се издига "Фонтана дел' Елефанте", дело на Джовани Батиста Вакарини - човекът, който дава ново лице на Катания след разрухата на земетресението от 1693 г. Статуята фонтан представлява слон, издялан от черна лава, стъпил върху византийска колона, който носи на гърба си египетски обелиск от древния град Асуан.

"Фонтана дел' Елефанте" се намира точно срещу внушителната катедрала "Сант' Агата", посветена на мъченицата патрон на града Света Агата. Впечатляващият храм е построен по заповед на Рожер I, нормандският крал на Сицилия. Катедралата също рухва при земетресението, но Батиста Вакарини има грижата да я възстанови още по-внушителна за идните поколения. Гранитните колони на фасадата са взети от римския амфитеатър в града, а средновековните апсиди са от лава, оцелели след опустошението.

В "Сант' Агата" се намира и гробницата на родения в Катания композитор Винченцо Белини, която се пази от мраморен ангел.

На северната страна на площад "Дуомо" е разположено и кметството, наричано и Дворец на слоновете. На изток пък се издига операта "Театро Масимо Белини", която е една от най-внушителните в цяла Европа. Градът може да се похвали с повече от 20 театри.

Недалеч от същия площад ще видите входа за гръцко-римския театър, който датира от 415 г. пр. Хр. Там са се провеждали гладиаторски битки.

Едва на няколко крачки е и пиаца "Университа", където се намира първият сицилиански университет, основан през 1434 г. от Алфонсо V Арагон. Там, в четирите ъгъла на площада, се извисяват от 1957 г. любопитни лампи от бронз, около които са изваяни статуи на герои от сицилианския фолклор.

Оттам за 7-8 минути пеша може да стигнете и до градския музей, който се помещава в "Кастело Урсино". През XIII век този замък е бил седалище на Фредерик II и е единствената средновековна крепост, оцеляла след земетресението през 1693 г.

Главната улица "Виа Етнеа" ще ви отведе и до истински зелен оазис сред градската среда, познат като парк "Белини". Да, сякаш всичко в Катания носи името на гениалния композитор на „Норма“ и „Пуритани“.

Отново от пиаца "Дуомо" само с поглед може да съзрете в далечината портата "Гарибалди", която неминуемо ще ви привлече да я разгледате отблизо. Върху солидната арка ще прочетете думите: Melior de cinere surgo - "Възраждам се от пепелта по-красив от преди".

Разходките от забележителност на забележителност в парещите часове на деня със сигурност ще ви изморят, затова трябва да ги прекъсвате, като отмаряте около масата.

Катания може да се похвали със специалитети като паста ала нормана с доматен сос, пържен патлаждан, рикота и пресен босилек; оризови топки с месо и зеленчуци, пици и пицети, които задоволяват всеки вкус. Десертът, който задължително трябва да опитате, разбира се, са прочутите сицилиански каноли.

Ако се преситите от Катания, може да отскочите и до другите интересни градове като Палермо, Месина, но за нищо на света не пропускайте да посетите блестящата островна перла – Таормина.

Може да пътувате дотам с влак. От Катания за по-малко от час с еднопосочен билет за 5 евро ще пристигнете в подножието на Таормина. С автобус от спирката на гарата сте за няколко минути в градчето, кацнало на стръмен хълм, надзъртащо над красиви плажове и лазурни води, откриващо невероятни гледки пред посетителите си. Ако не искате да сменяте транспорта, може да намерите и удобен автобус директно от Катания за там.

Таормина е титулувана като най-красивото място в Сицилия. Дори Ги дьо Мопасан пише за нея: "Всичко, което сякаш е създадено на земята, за да съблазнява очите, духа и въображението". Гьоте пък я нарича "предверието на Рая".

По главната улица "Корсо Умберто" потокът от хора е неописуем, а туристите се прескачат един друг. Градските музиканти умело подхващат мелодии от филма "Кръстникът" и сякаш хипнотизират минувачите да седнат в някое от многото кафенета и ресторанти.

Най-голямата забележителност в Таормина е амфиатеатърът, изсечен в скалите на връх Тауро, който всяко лято се използва за различни фестивали. От висотата му може да се насладите на приказни гледки към морето и вулкана Етна.

На централния площад "9 април" се издигат готическата църква "Свети Августин" и часовниковата кула.

Разходката из Таормина ще ви отведе до много любопитни места без дори да се налага да питате за посока и време. Градчето сякаш се разкрива само пред гостите си с лекота като много любезен домакин.

Ако човек разполага с повече време, трябва да отиде и до селцето Савока, което омагьосва режисьора Франсис Форд Копола и той го избира за голяма част от снимките на "Кръстникът". Савока е толкова малко, че няма да отнеме повече от час да претърсите и опознаете всяко кътче в него, но чарът му е неоспорим.

И така, докато се скитате насам-натам из острова, в главата ви като нищо може да прозвучи легендарната филмова фраза на Дон Вито Корлеоне: "Ще ти направя предложение, на което не можеш да откажеш...". И съвсем спонтанно да си кажете: "Да, това е Сицилия."

Снимка: Василена Красимирова