Кариерна невроза е психично разстройство, което на определен етап може да зарази всеки работещ. Но не я бъркайте с обикновения стрес, който неизменно съпровожда всяка работата. Ако не й обърнете внимание, неврозата може да прогресира. Откриете ли някой от следните 7 признака у вас, замислете се.

1. Букет от болести
Непрестанно се чувствате зле без особена причина, простудата се превръща в стомашно разстройство, а главоболието „мигрира” в зъбобол? Това са сигналите, които нервната система усилено праща. Подсъзнанието умее да маскира основните проблеми и зад главоболието, което отдавате на дългото взиране в монитора, всъщност може да се крие нещо много по-сериозно.

2. „Не знам какво искам!”
В промяната, като цяло, няма нищо лошо. Всеки човек има нужда от глътка свеж въздух през определен интервал от време. Проблематичен обаче е вариантът, когато хем ни се иска промяна, хем намираме много причини тя да не се случи сега. С времето противоречията обикновено се задълбочават. И докато се опитвате да се изясните със самата себе си, затъвате в монотонност, апатия и скука. Действието може да се опише като гонене на миражи. То изяжда много от вашето време и още повече нерви.  

3. Чудовище вкъщи
Пренасяте ли проблемите си от работата у дома? Правите ли живота на семейството си непоносим, защото крайните срокове за проектите наближават? Ставате ли по-рано от масата на вечеря, защото сте си донесли работа за вкъщи? Говорите ли си с партньора на фамилия, просто защото така сте свикнали с колегите? Ако дори на два от тези четири въпроса отговорите са „Да”, определено има върху какво да се замислите.

4. Ампутирани емоции
Когато работата стане главен приоритет в живота ви, заприличвате повече на робот, отколкото на човешко същество. Емоциите стават по-малко и по-малко, за сметка на заучените действия и механичните движения. Все по-често сте сдържани и неутрални, отколкото експанзивни и въодушевени. Чувствата са предимно негативни, свързана със стрес и напрежение.

5. Работа заради самата работа
Един от неприятните симптоми е, когато всичко, заради което сте искали да правите кариера, остане на заден план, а на преден е работата сама по себе си. Не ви интересуват материалните придобивки, нито успехите. Само работа, работа и пак работа.

6. Живот по разписание
Толкова време прекарвате в офиса, че най-близкият ви мъж не е любимият, а някой от охраната, пренесли сте голяма част от покъщнината си в кабинета, семейните романтични вечери са заместени от делови банкети.

7. Кръгла нула
Въпреки че постоянно водите преговори с различни партньори, сделките не се получават. Пропускате крайни срокове, рекламните проекти не блестят с оригиналност, финансовите прогнози не се оправдават. Може дълго да анализирате работата си и да търсите своите грешки и пак да не ги намерите. Уж правите всичко като преди, а нищо не се получава. Специлистите определят тези периоди като „мъртви моменти”. Те се случват, когато учовек натрупа много негативна енергия. Тогава тялото ни започва да прави малки лъжливи крачки. Например – гласът ни става по-неуверен, което винаги се забелязва от хората, с които работим. А личната неувереност понижава и доверието към предлагания продукт. Очите ни губят блясъка си и се сдобиваме със странен външен вид, който може бързо да накара търговеца да потърси друг дистрибутор. Мъртвите моменти не могат да бъдат контролирани, но крайният резултат е видим за всички.

Как да се справим с проблема?
- вземете си отпуск и сменете обстановката изцяло, като заминете на екскурзия. Ако мислите, че ще ви бъде скучно да сте сами, вземете хора, които не са пряко обвързани с ежедневието ви. Освен обстановката е нужно да смените и лицата, които виждате всеки ден.
- отделяйте всеки ден поне по два часа за релакс – пилатес, танци, джогинг, екстремни спортове, плуване.
- започнете някаква промяна в дома си, която изисва максимална концентрация и отделя вниманието ви от ежедневните проблеми. Може да започнете ремонт, пребоядиване, смяна на мебелите; вземете си домашен любимец, за който да се грижите, започнете кулинарен или друг вид курс, който няма нищо общо с професията ви.
- предизвикайте духа и тялото си. Заемете се с нещо креативно – бродирайте, плетете мартеници, рисувайте. Спортувайте и сами си поставяйте норми за покриване.
- отидете в командировка.
- консултирайте се със специалист.