Тя е комбинация от качества, които рядко може да бъдат открити накуп в една красива жена – талантлива, умна, чаровна и … прелестно руса! Камелия отправя поредна провокация към своите почитатели. Този път поводът е една благородна инициатива – „Да изчистим България заедно“, която за седма поредна година се организира от bTV с подкрепата на стотици хиляди доброволци в цялата страна. Началото и денят на голямото чистене е на 16 септември, а призивът си Камелия отправи първо от страниците на списание Story по един нетрадиционен начин – припознавайки се в талисмана на кампанията – Зеленко Зеленков.

Пълният текст на интервюто е предоставен на Ladyzone от списание Story.

Известна си с това, че умееш да отправяш неевтини предизвикателства към своите фенове. Защо прие каузата на „Да изчистим България“, и то по този провокативен начин?

Защото се чувствам млада и зелена (смее се). Защото, ако ние самите не изчистим България, няма кой друг да я изчисти. Защото попадам на много места, които са притеснително замърсени – когато излезеш на планина или отидеш на плаж, попадаш на тотално стресиращи гледки.

Наскоро попадала ли си на такова място?

Да. Попадам, понеже обичам лятото да съм на море. Не съм от редовите плажуващи, в смисъл, че посещавам места, на които обичам да се усамотя. А на такива места е страшно...

Ти самата какво правиш, за да е по-чиста средата около теб?

Аз имам едно правило – никога не оставям отпадъци след себе си. Винаги ги взимам отпадъците със себе си, ако наблизо няма специално посочено място за изхвърлянето им. Това ми е станало като навик – взимам и изхвърлям там, където трябва да се изхвърли.

Чела съм много за замърсяване на природата, знам колко трудно се разгражда пластмасата и колко много време й е нужно на природата да разгради определени елементи, за да няма следа. Затова ако ние не си помогнем, няма кой. Поколенията след нас ще станат жертви на този лош резултат от нашите действия днес.

В момента къде те намираме?

На морето, където съчетавам работата с удоволствието. Когато имам професионален ангажимент, гледам до остана още ден-два и открадвам по някой слънчев лъч. После се прибирам в къщи, слушам нови песни, преглеждам нови текстове. Докато съм на морето, пък се научих да си почивам, защото е хубаво човек малко да глътне въздух, иначе хард дискът дава заето.

Като говорим за нови текстове, би ли издала една строфа от текст, който още не си изпяла?

„Майка ти, баща ти с мен са запознати...“ (Смее се.)

Как почитателите приемат най-новата ти песен – „Дразни ме“ в дует с Гъмзата?

Това е най-добре приетата песен от моите фенове през последните десет години, за което им благодаря от цялото си сърце. Имах периоди, в които ми беше трудно да се намеря. Това парче просто се случи. Много труд хвърлихме като идеи и записи.

Според Уикипедия, през 1994 г. за първи път чуваш песен на „Металика“, влюбваш се в групата и ставаш неин голям почитател. Кога за последен път си пусна тяхно парче?

Боже! (Смее се.) Не, не съм фен на „Металика“. Когато бях подрастваща, на мода беше „Юръп“. Слушала съм парчета на тази група, но никога не съм била почитател на този стил музика. Докосвали са ме само определени парчета, защото аз винаги реагирам чисто първично – или ми харесва, или не.

Каква музика те прави щастлива?

Лятото обичам да слушам ремикси на готини парчета, които ми звучат така, сякаш аз самата съм на Ибиса, макар чисто физически да не съм там. Докато вечерям, обичам да слушам Хулио Иглесиас, въобще – класиката.

Това означава, че си романтик...

Да, много е романтично. Когато съм на море и вечерям на тераса с гледка към брега, обичам да си пускам Енрике Иглесиас – много романтично, много лятно и много позитивно е.

Да уточним кого обичаш – Хулио или Енрике, бащата или сина?

(Смее се.) В Енрике бях влюбена преди години и все си мислех, че ще стана снаха на Хулио. Но не се получи, макар че Енрике си пада по руси мадами. Харесвам ги и двамата, защото са различни. Музиката на Енрике ми харесва за забавление и танц, докато Хулио ми е наистина романтичен – слушам го на чаша вино, докато хапвам хубава храна.

Определят те като най-секси звезда, най-сексапилна болндинка. Чувстваш ли се такава?

Чувствам се нормално. Никога не съм се вземала насериозно като най-секси жена или блондинка, най-красиви гърди, най-дълги крака. Аз съм това, което съм. Ако някой ми е сложил подобно определение, чисто по женски ме ласкае и благодаря, но не залепвам с това и не живея с него.

Имаш ли фаворит сред най-младите си колеги, но не само в попфолка, а въобще в българската музика?

Аз се кефя на хора, които имат страст в пеенето. Ако те притежават тази страст, това се улавя дори в момента на запис на една песен. Когато има страст и енергия в едно парче, то ми харесва. Ако трябва да цитирам име от последните години, това е Гери-Никол.

Откриваш ли нещо от теб в нея?

Тя е ново поколение, което е по-освободено, по-безскрупулно. Ние бяхме по-рамкирани, имаше повече срам. Нужно ми беше време да се отпусна, да се осъзная, да се приема, за да мога да се проявя. Докато сега новите изпълнители имат свободата на изказ, свободата да слушат каквото искат, свободата да изпеят и запишат каквото искат и чувстват. А това е еволюция, развитие!