След като вече сте избрали какво да облечете за интервю за работа, имате и предварително начертан план какви въпроси да зададете, може да си отделите 5 минутки, за да обмислите дребните детайли. Както знаете, именно в малките неща понякога се крият големите изводи, които хората си правят за нас. Едно такова дребно нещо е ръкостискането. Жест, който е част от почти всеки наш контакт и на който не отдаваме голямо значение. Но всъщност именно той дава много и важна информация за нас на човека отсреща.

Здравото и крепко ръкостискане говори за лична увереност. След стабилно ръкостискане човекът отсреща е предразположен по-лесно да говори с вас. Това е един от първите сигнали, които индиректно ще изпратим към бъдещия си работодател. То казва – „Аз съм тук и присъствам на тази среща на 100%”. Човекът, който ви преценява дали ставате за тази работа, търси такъв, който ще помогне за справянето с даден проблем, да помогне за компенсирането на настоящи слабости. Затова е добре да покажете своята силна позиция още в началото.

Ако ръката ви е отпусната – това говори за притеснение и коелабание.

Ако ръката е мокра и лепкава – това гори за притеснение, което се изразява в потене или пък не добра хигиена.

Слабо, вяло ръкостискане говори за липса на темперамент. Възможно е чрез такъв жест да подадете (грешен) сигнал на бъдещия си работодател за липса на енергия и амбиция на работното ви място. Много жени не стискат ръката на човека отсреща, когато се ръкуват, защото се притесняват да покажат физическа сила. Считат, че трябва да градят и поддържат образ на елагантна, нежна, фина жена, който е в опозиция на проявата дори на малко сила в захвата.

Бързо и кратко ръкостискане. Другата погрешна женска асоциация, свързана с ръкостискането, е с интимния акт държане на ръка с мъж от миналото им. Затова те бързо изтеглят ръката си, объркани и смутени от докосването кожа до кожа.

Бонус съвет: Не забравяйте да се съобразите с културните и етнически различния, ако има такива между вас и хората, които присъстват на интервюто ви за работа.

Когато поздравяват жена, австрийците често придружават ръкостискането с целуване на ръката.

Ако бъдещият ви работодател е от Тайланд – съберете ръце в молитвена поза и покланете главата си така, че да докоснете върховете на пръстите си.

Шефът кореец ще оцени, ако го поздравите с поклон, а след това подадете ръка за поздрав. При ръкостискането е признак на добро възпитание със свободната си дясна ръка да докоснете предмишницата на другия човек.

В САЩ също уважават доброто старо ръкостискане. Президентът Обама обаче не веднъж е споделял, че предпочита лекия удар юмрук в юмрук, защото така се пренасят по-малко микроби.