1. Знайте, че сърцето на Джулай морнинг е само там, където звучи едноименното парче на "Юрая Хийп" - така че дори да шофирате в ранната петъчна утрин към офиса, ако в купето на колата ви звучи емблематичният им хит, бъдете сигурни в едно - вие посрещате Джулай морнинг много по-качествено от всички на морето, които за пореден ден се будят под звуците на Цеца, Меца и прочее изпълнители.

2. Витоша е най-близката планина до София със страхотни върхове, от които направо може да ви се завие свят, докато наблюдавате как юлските лъчи започват да галят майката Земя. Такъв, например, е връх Камен дел, който разкрива убийствена панорама над цялата столица, така че ако успеете да стигнете достатъчно рано, ще видите как първото юлско слънце преминава като лазер през цяла София - от "гьола" на Казичене та чак до полетата след "Люлин и "Обеля". Достъпът до него е направо детска игра дори за неопитни планинари - на час и нещо по полегатата пътека по Платото от хижа "Алеко", докъдето пък можете да стигнете бързо и лесно с рейс, лифт или кола. Не забравяйте да си носите термос с горещ чай и любимото метално канче, което все сте се канили да използвате някога.

3. Джулай на Мусала също не е лоша идея, ако върховете на Витоша ви се виждат ниски или са ви омръзнали - всички фенове на планината могат да посрещнат първото юлското утро на най-високия връх на Балканския полуостров, за да отпразнуват чудото на живота и раждането на слънцето на Рила. Продължителността на прехода е четири дни, като групата тръгва утре (30 юни) от Боровец. Вижте повече тук.

4. Лифтът на Ски Парк Картала (намира се в землището на с. Бистрица, Благоевград) ще работи специално на 30 юни с удължено работно време, за да могат всички цените на планинската красота да се извисят допълнително с усещането, което носят първите лъчи на юлското слънце. Вече можете да закупите и еднопосочен билет за лифта на цена от 10 лв. Вижте повече тук.

5. Ако желаете да се насладите на първия юлски изгрев на морето по един различен начин, може да го направите като гребете падъл борд. Организираната програма е за две влизания на вода, но по желание може да се присъедините само на едно от изброените места. Река Велека е изключително привлекателна за начинаещи, защото водата е спокойна, а гледките са невероятни. Вижте повече тук.

6. Ако това не ви се струва достатъчно различно, може да посрещнете изгрева на 1 юли с каяк-клуб Свищов край остров Вардим във водите на река Дунав. Предложението е само за ентусиасти, за които ранното ставане не е проблем, като чисто гребане е около два часа - от 5 до 7 сутринта. Групата се събира на лодкостоянката в село Вардим в 4:30 ч., за да посрещне изгрева в каяците на вода. Вижте повече тук.

7. Ако нещо случайно ви попречи да стигнете навреме до заветния морски/речен бряг за първите лъчи на юлското слънце, то набийте спирачките на колата и се снимайте край първите крайпътни ниви с лавандули, слънчогледи, жита, рапицата или каквато и да е друга селскостопанска култура - пътят до Черно море е осеян с разкошни пейзажи, така че влезте в ролята на Ван Гог със смартфон вместо четка в ръка и си направете фантастична фотосесия за спомен.

  • Велико Търново – котки в саксия, Царевец и 25 градуса през ноември
  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон

Ако всички тези идеи все още не са ви достатъчни, вижте къде може да посрещнете Джулай морнинг, ако не сте на морето:

А ако сте на морете, ето кои са най-добрите партита за Джулай морнинг това лято: