В света на бизнеса е като на война - всичко е разрешено, за да стигнеш до крайната цел. А това, освен много добри познания и опит в работата, може да включва и дребни подаръци, с които да се покаже добро отношение към шефа. В различните страни те са от различно естество. Налага го културата, религията, както и някои регионални особености. 

В Япония – купуват пъпеш

Пъпешите в Япония са изключително ценен плод. Високата им стойност идва от факта, че търсенето е в пъти по-голямо от предлагането. Типично по японски, с характерния за азиатците перфекционизъм, те оценяват особено високо пъпешите с идеално кръгла форма. Тези плодове по-скоро приличат на музейни експонати, отколкото на плод, откъснат от градината. Когато японец иска да направи добро впечатление и цели повишение от шефа си, той му подарява пъпеш. В знак на уважение и добро отношение японците често оставят на бюрата на колегите си ябълка с бележка – „Приятен ден!”

В ОАЕ – подаряват компас

В страните, в които религията е силно застъпена, трябва особено много да се внимава с подаръците, върху които има символи. Възможно е да мислите, че сте избрали много добър подарък, но всъщност да се окаже, че върху него има изписани символи от Корана или друга религиозна книга, които да смутят и обидят шефа ви. В Обединените арабски емирства може да оставите много приятно впечатление у шефа си, ако му подарите компас. Така той винаги ще знае в каква посока е свещения град Мека, за да изпълни ежедневните си молитви, независимо в коя държава го е отвело поредното бизнес пътешествие.

Във Финландия – дават ножици

Финландците са известни с патриотизма си, който понякога стига дори до шовинизъм. Ето защо шефовете биха оценили подарък, който е свързан с нещо, с което родината им е известна. Такива са например ножиците. Финландската марка FISKARS е световноизвестна с производството на ножици за различни сфери от ежедневието – за офиса, градината, за шиене, арт и т.н.