"Този, който съзерцава в дълбочина Париж, получава световъртеж. Няма по-фантастично нещо. Няма по-трагично нещо. Няма по-сюблимно нещо."

В тези думи на Виктор Юго прозира тайната на магията на един от най-обаятелните европейски градове. Париж открай време покорява, вдъхновява и прелъстява, зашеметява дори велики артисти като Хемингуей, Дикенс, Ницше, Пикасо и още много други. Този вълшебен град обаче се разкрива най-истински само ако бъде съзерцаван в своето ежедневно очарование. Така, както го виждат всеки ден парижаните.

Трудно е да си в Париж и да пропуснеш да посетиш Айфеловата кула, Триумфалната арка, наред с Лувъра и Шанз-Елизе. Тези обекти обаче са внимателно отбягвани от парижаните. Разбира се, те трябва да се видят, но без да отнемат прекалено много от времето за наслада и романтична среща с онзи град от романите на Дюма и Бегбеде. Парижаните го правят с чаша вино в ръка, кроасан от любимата квартална пекарна и парченце сирене Конте. Току-що изпеченият хляб носи усещането за истинския Париж, а разходката край Сена ви оставя завинаги влюбени в него.

1. Всичко в Париж започва от маса в кафене

Ако искате да усетите магията на френската столица, трябва да започнете с онази ежедневна доза Париж, която събужда сетивата за новия ден – задължителната чаша еспресо. Именно от своето кафе не би могъл да се лиши истинският парижанин, който всяка сутрин го изпива на бара в бистрото до дома си. Цената на самия бар е около 1 евро, а ако седнете на маса, ще ви струва около 2 или 3 евро, в зависимост от местоположението и стандарта на заведението. А там, на масичката, която е почти на улицата, дори сам с вестник в ръка или хубава книга, човек може да изпива на малки глътки кафе усещането за пълно удовлетворение. И не само сутрин, а по всяко време на деня. Градът може да бъде вдишан в първото срещнато кафене, тъй като дори Ъруин Шоу го е написал в "Париж! Париж" – "Тръгваш от маса в кафене, защото всичко в Париж започва от там. Чакаш момичето, което обичаш."

Снимка: Василена Красимирова

2. Храната, храната и пак тя

Кулинарията като изкуство е само едно от лицата на Франция. Багетата трябва да е хрупкава отвън и пухкава отвътре и никога от вчерашния ден. Изобщо храната трябва да е поднесена с вкус и задължително да гали небцето. Няма как да се поглезите така, ако целенасочено не избягвате туристическите ресторанти и бистра каквито има в изобилие в малките улички до катедралата "Нотр Дам" или в която и да е друга от най-горещите точки на града.

Просто следвайте примера на всеки местен, чийто ден започва около 9,30 ч. и още в 12 ч., едва дочакал обедната почивка, отива на продължителен обяд с включена чаша вино. В този град храненето задължително върви с пълна наслада, а тя се сервира с финес само в истински френски ресторант. Ако искате да опитате Париж и чрез стомаха, отидете в Pottoka, в 7-ми квартал, и най-вкусното бланкет-де-во в Chez Monsieur, в 8-ми район – всяка хапка е екстаз. А за най-невероятното пен пердю с маслено-карамелен солен сос трябва да се мине през Bistrotters, в 14-ти. Изобщо Париж е много повече от красива архитектура, той е подарък за вкуса и комплимент за душата и всеки трябва да му се отдаде напълно – без компромиси, полуфабрикати и полуусмивки.

Снимка: Василена Красимирова

3. Сена и бреговете й

В неделя по някаква неофициална, но стриктно спазвана традиция, парижаните се отдават на разточителен обяд – „голямото хапване“, така да се каже. Преди това те правят продължителна разходка или тичат за тонус. Едно от най-предпочитаните места за спорт, пикник и разходка е брегът на Сена. Реката е един от символите на Париж, която го разделя на две – ляв и десен бряг. Местните обожават левия! Това е една от най-романтичните локации в града, защото ако човек се позиционира точно, може да вижда едновременно Айфеловата кула, музея "Гран Пале" и площад "Конкорд". Ако сте Instagram зависими и имате нужда от перфектния декор за идеалната снимка – мястото е Berges de Seine в района на моста "Александър III". През лятото там почти не може да се намери място от парижани на всякакви възрасти. Общината организира безплатни курсове за йога, бокс, гимнастика и т.н., за които е нужна само резервация. Ако не ви се спортува, а пирува, просто може да отидете там с бутилка розе, прясно изпечена багета и парче камембер. Все някой ще ви даде тирбушон!

Снимка: Василена Красимирова

4. Болонският лес

Болонският лес е предпочитан от местните парк, където рядко може да се видят туристи. През уикендите почти не може да се намери място за паркиране, а самият парк, колкото и да е голям, е препълнен с тичащи, плажуващи и забавляващи се французи. На територията му е и любимото на всички езеро, където срещу 12 евро за час може да наемете лодка за четирима души и да се понесете по течението на мечтателността. От някои точки в езерото дори може да се види върха на Айфеловата кула, което осигурява допълнителна романтика за мнозина. Какво по-хубаво от това да се оставиш в едно безвремие, което не приспива, а ободрява фантазията.

5. Пазарът за стари вещи Сейнт Оуен (Marché aux Puces de Saint-Ouen)

Това е едно от най-автентичните места за антики в света. Сякаш стрелките на часовника са се върнали назад до други, енигматични времена, уловени и отразени в предмети със собствени истории. Още от 1870 г. този пазар и до днес привлича любопитните посетители с културни находки и омайна обстановка. Ако човек има повече късмет, може да открие истински богатства за символични суми. Мястото се намира в предградията на Париж, но може да се достигне лесно с метро.

6. В замък, но не във Версай

Chateau de Vincennes е замък, който определено си заслужава вниманието. Построен е през XII век и предшества Версай с няколко стотици години, но туристите често го пропускат. Ако го посети, човек задължително трябва да отдели време и за близкия парк "Вънсен", където има много културни събития и модерни инсталации.

7. Шопинг далеч от Шанз-Елизе

В Париж шопингът е задължителен. Но кое е най-подходящото място? На известния булевард Шанз-Елизе има толкова много хора, просяци и улични търговци, че няма да изпитате удоволствие. Може да си осигурите съвсем различно изживяване и спокойствие в Шести квартал, в района на "Льо Бон Марше" или направо в него за повече лукс. Този търговски център е по-малко познат от "Галери Лафайет" на булевард "Осман", но същевременно събира всички известни брандове като Диор, Луи Вюитон, Изабел Маран и т.н. За повече лежерност целият квартал прелива от разнообразни бутици, сред които най-известните са Maje, Ba&Sh, Pablo, Ines de la Fressange и Sandro. Можете да си отдъхнете в градинката пред известния хотел Lutetia. В една от съседните улички пък се намира ресторантът Le Recamier, предлагащ всякакви видове суфлета. Говори се, че бившият президент Франсоа Оланд е чест негов гост.

8. Theatre des Champs Elysees

Париж е място, където всеки може да се докосне до изпълнители от световна класа, да се отдаде изцяло на изкуството, което го дебне зад всеки ъгъл. Едно от най-иконичните места е театър "Шанз-Елизе", намиращ се на улица "Монтен" – категорично най-луксозното и скъпо авеню в града. Именно на неговата сцена в началото на юни се изяви и българската оперна певица Соня Йончева заедно с брат си Марин. Театърът е бил едно от любимите места на Коко Шанел, която е създала костюмите на балета Le Train Bleu.

9. Музеите – отвъд Лувъра и Гран Пале

Квартал Монмартър – там гуляите на Шопен, Дикенс и Жорж Санд сякаш са се случвали малко преди да отидете и вие. Отново е XIX век благодарение на чародейната сила на всички артефакти наоколо. Романтичното посещение завършва с чаша ароматен чай в обаятелната обстановка на външния салон. Това се случва само в Musee de la Vie Romantiquе. Защото не всичко в Париж започва и свършва с Лувъра и Гран Пале.

В Париж има около 173 музея, така че на човек му трябват няколко години, за да ги обиколи. Музеят Musee Cognacq-Jay в Маре например е приказното място на двойката Мари-Луис Джеи и Ернест Коняк, създатели на най-големия универсален магазин някога – La Samaritaine, който същестува и до днес. Техният дом приютява картини на Рембранд, Каналето и Рейнолдс в цели 20 стаи в стил Луи XV и XVI, както и дузина бижута и скулптури. Музеят на великия Роден също е добра идея за среща с изкуството, но колкото и да е странно, не е толкова посещаван от туристите въпреки приказната си градина.

10. Вместо качване на Айфеловата кула

Защо да се качвате на Айфеловата кула, след като оттам не можете да видите самата нея? Кулата Монпарнас е по-логичният избор за гледка към столицата на любовта, защото включва известния символ на Париж и изключва сравнително грозния небостъргач, построен през 1969 г. Върхът се достига с асансьор, който само за 38 секунди изкачва 196 метра, или 56 етажа. Гледката е възхитителна! Ако искате да се вдъхновите или да предложите брак, това е мястото. Туристите се броят на пръсти и нямат представа какво изпускат, докато се редят по опашки! Защото Париж е видение, вкус, мирис, усещане, вдъхновение и може да се скрие от погледа на човек, който не знае как да го преживее.