На всеки му се случва да направи някое волно или неволно пътно нарушение. Преминаване на жълто и червено, неправилно паркиране, неспиране на знак стоп и т.н. – ситуации, които дори и да сме внимателни шофьори, са ни се случвали. Предлагаме ви няколко съвета затова как да избегнете солената глоба.

1.Не излизайте със собствено становище
Никога не спорете и не изказвайте становище пред полицая. Катаджията само ще се разгневи и ядоса. А това определено няма да бъде в плюс за вас. Бъдете любезни и приятелски настроени. Това със сигурност ще помогне в подобна ситуация. Не гледайте на полицаите като на хора, които искат да ви причинят неприятности. Работата на служителите на реда е да ни посочват грешките, за да не ги допускаме повторно.

2.Не признавайте грешката си
В никакъв случай не признавайте пред полицаите своята вина в ситуацията. По този начин му давате перфектен повод набързо да ви напише акта. Опитайте се да дадете няколко логични обяснения, поради които сте нарушили пътните правила или сте предизвикали катастрофа.

Наръчник за пътуване в... Румъния >>

 

3.Поискайте да видите радара
Ако ви спрат за превишена скорост, поискайте да видите радара и да се уверите, че наистина сте се увлекли в натискането на педала на газта. Вашият скоростомер може да има проблеми с отчитането на скоростта – поговорете затова с катаджията. Радарите трябва да се регулират на определен период от време и ако този срок е изпуснат – също може да измери погрешно скоростта ви. Полицаят ще бъде респектиран от това, че си знаете правата и няма да се опита да ви напише акт, без да е сигурен в преценката си.

Срещу умората зад волана >>

4.Включете светлините в колата
Ако ви спрат вечер, включването на вътрешните светлини дава на полицаите добра видимост. Това е добър ход, защото показвате, че няма какво да криете. Важно е редовно да почиствате колата си и не дръжте боклуци в нея. Това създава добро впечатление – каквато е колата, такъв е и собственикът.

 

5.Позволете си лек флирт, ако сте жена
Жените могат да се възползват и от друго преимущество – флиртът. Леката усмивка, чаровният поглед, приятният разговор – могат да направят чудеса. Важното е да не прекалявате. Опитайте се да насочите разговора в друга насока и помнете, че начинът, по който говорите в такива ситуации, е по-важен от това какво говорите.

Наръчник за пътуване в... Сърбия >>

6.Пазете колата си чиста
Външният вид на автомобила е важен при изграждането на първото впечатление за вас. Чистата кола показва, че сте отговорен човек. Грижата за автомобила е сигнал, че се наслаждавате на шофирането и държите на реда и подредбата в живота ви.

7.Не намесвайте дискриминацията
Това е стар номер, който няма голямо влияние пред служителите на реда. Вашите възраст, пол, раса, сексуалност – не са важни в този момент. Нарушението си е нарушение и подлежите на наказание.

10 неща, които могат да изкарат една жена от душевно равновесие >>

8.Не плачете
Сълзите само ще ядосат полицаите и ще искат по-бързо да приключат с вас. Ако сте направили някое нарушение и ви спрат – не се панирайте. Сълзите само ще ви представят в лоша светлина. Съветваме ви да контролирате емоциите си на публични места. В крайна сметка нищо сериозно няма да се случи.