Хубаво е да започнем обяда или вечерята с пожелание – „Добър апетит!” или „Наздраве!”. Бъдете сигурни, че така на всички ще им е по-вкусно, отколкото ако просто започнете да се храните.

Едва ли има някой, който не знае, че ножът се държи с дясната ръка, а вилицата с лявата. Тъй като се приема, че дяснаат ръка е по-силна и подвижна, на нея се пада честта да работи повече с острия прибор. Освен че режете с него, той е и основен помощник на вилицата, за да вземе храната. Хапката се набожда на вилицата и се поднася към устата, като сводът й е нагоре.

Не бива да се навеждате прекалено към чинията си. За да не се притеснявате, че може да се изцапате, или хапката да падне в скута ви, просто си сложете текстилна салфетка. Дори при леко навеждане не се изгърбвайте, а променете положението на торса си с изправен гръбнак. Истинската дама запазва грациозната си стойка и докато се храни.

Ръцете трябва да се подпират само на китките. Облакатяване или тежко отпускане върху ръцете е недопустимо.

Отдясно на чинията за основно ядене има малка чинийка, в която може да е поставен нож за масло. В нея се поставя и хлябът. От него се отчупва на малки хапки. Ако се маже с масло, също се прави залък по залък, а не на цяла филия.

Когато отпивате от чашата, ножът и вилицата се поставят вътре в чинията, а не подпрени на нея. При приключване на храненето трябва да поставите приборите си от дясната страна на чинията, но този път успоредни един на друг. Дори докато правите пауза, приборите не се оставят. Правилото е, че веднъж взети, те не докосват масата, докато окончателно не приключите с храненето.

Ако ви се наложи да станете от масата, оставете салфетката на стола. В стремежа си да са внимателни и според етикета, някои хора се престарават и прецизно сгъват салфетката след употреба. Това не е правилно. Нужно е просто да я хванeтe по средата и да я оставите на масата. Това е сигнал, че е използвана и трябва след това да бъде прибрана и изпрана от персонала.

Чаят и кафето
Ако трябва да добавите захар в горещата напитка, използвайте лъжичката, поставена в захарницата. След това разбъркайте със своята собствена. Стремете се да не докосвате ръбчетата на чашата, за да не се чува досадно дрънчане. Ако към кафето има сладкиш, отхапете от него, а останалото поставете в кафеената чинийка. Употребеното пакетче чай също се оставя в нея.

Червилото, чантата и чадърът
Ако трябва да посетите изискана вечеря, със сигурност ще се погрижите добре за тоалета си. Не трябва да изпускате едно малко, но важно нещо – червилото. Изберете такова, което не оставя следи. В противен случай червените ви устни ще останата върху всяко ръбче на чаша, от която сте отпили.

В никакъв случай не поставяйте чантата си на масата. Това правило важи и за чадъра, ключовете, телефона, слънчевите очила и други аксесоари. Ако няма специално отделено място, чантата може да закачите на стола или да я оставите на пода. В България битува поверие, че това е на бедност, но ще е добре да го забравите дори само за една вечер.

Темите на разговор по време на хранене
Добрият тон изисква да похвалите готварските умения на домакина. В Япония традицията повелява, когато домакинята поднася ястието, задължително да се оплаче, че не се е получило добре, че рибата сигурно е суха, а супата безвкусна. Това се прави с цел да се провокират комплиментите от отсрещната страна. Затова фразата „Не се притеснявай” там и в този случай е изключително неподходяща.

Времето е предпочитана тема за разговор от британците. С непрестанните изненади, които ни поднася то напоследък, и у нас това е винаги актуален казус.
Подбирайте натоварващи теми, които няма да разпалят ненужни страсти.