Едно от най-хубавите неща в живота е приятелството. И макар да изглежда лесно, има хора, които трудно се сприятеляват, било то заради темперамента им (свенливост, избухливост и т.н.) или заради натрупани разочарования в миналото. И все пак, без приятели не се живее, и всички, в един или друг момент, осъзнаваме колко голяма нужда имаме от тях. Ето няколко приятелски съвета, които ще помогнат на всеки, който се стреми да създаде нови (или да запази стари) приятелства:

#Никога не търсете изгода в едно приятелство
Ако искате да имате нови приятели, бъдете искрени и добронамерени в чувствата и отношението си към тях. Ако интересът ви към някого е продиктуван от лична изгода или от полза, която може да извлечете от общуването си с него, рано или късно ще бъдете разобличени. Не забравяйте, че за да сте добър приятел, трябва да притежавате чисто сърце, и ако човекът насреща го заслужава, той ще оцени това. Уважавайте и ценете приятелите си не защото отчаяно имате нужда от нещо, а заради самите тях.

#Ценете времето, което прекарвате заедно
Добрият приятел уважава времето, прекарано с вас. Затова, проявявайте такт и ценете това време и вие. То е безценно. Ако човекът насреща ви е чистосърдечен и обича минутите с вас, отвърнете със същото. Ако бързате за някъде, бъдете деликатни, извинете се и отложете срещата си за друг ден, в който ще може да отделите достатъчно от времето си. Бъдете учтиви, възпитани и съобразителни. Ценете не само своето, но и времето на другите.

#Бъдете позитивни и усмихнати
Не натоварвайте хората до себе си с негативни мисли и емоции. Бъдете усмихнати и щастливи. Подхвърляйте от време на време по някой и друг забавен и остроумен виц, анекдот или притча, разказвайте интересни и красиви истории, споделяйте лични преживявания, които са ви дарили с незабравими емоции. Бъдете весела партия. Не забравяйте, че смехът е заразителен. Усмихвайте хората, усмихвайте света, наливайте щастие и вяра в сърцата на приятелите си, и те ще ви отвръщат със същото.

#Обменяйте опит и познания
Обменяйте с приятелите си опит, познания, мечти и вълнения. Ако те са отворени към света, ако проявяват интерес към всичко онова, което ви вълнува и трогва, значи сте открили своите сродни души. Отнасяйте се към тях така, че във вашата компания всички те да се чувстват значими, заредени и вдъхновени.

#Бъдете добър слушател
Изслушвайте хората до себе си. Техните вълнения, мечти и притеснения. Бъдете им опора в трудни моменти. Ако почувствате, че някой има нужда от помощ, предложете му вашата. Помагайте и откликвайте на всеки в нужда.

#Добрият приятел не се сърди
Не се мусете и не правете фасони на хората, с които общувате, за щяло и нещяло. Ако някой е закъснял за среща с вас, забравил е да ви се обади или дълго време не ви е потърсил, не демонстрирайте гняв или обида. С подобно поведение на засегнато самочувствие само може да отдалечите хората от себе си.

#Бъдете състрадателни
Добрият приятел е състрадателен. Проявявайте деликатност и внимание към чувствата на околните. Ако някой има нужда от утеха, предложете му рамото си. Попитайте го с какво бихте могли да бъдете полезен, за да върнете отново усмивката върху лицето му.

#Вдъхвайте кураж и опора
Всеки човек в даден момент има нужда от помощта на приятел – от смелост и увереност. Проявявайте загриженост и съчувствие. Ако някой потърси вашата подкрепа, протегнете му ръка. Ако някой сподели, че изпитва несигурност, вдъхнете му кураж. Ако някой се почувства отчаян, влейте му вяра. Добрият приятел никога няма да позволи човекът до него да загуби мечтите си.