Предстои ви кандидатстване за нова работа? Искате да изпратите автобиография, с която бързо и категорично да впечатлите новия си работодател? А запознати ли сте с изискванията за писане на CV в европейски формат? Предварителната подготовка и добрата информираност ще ви осигури няколко крачки пред останалите кандидати. 

По-образец или по-креативно?

Готовите темплейти, които са разпространени в мрежата, са подходящи, за да ви ориентират какво точно е нужно да впишете и как да оформите информацията за себе си. Използвайте ги като основа, върху която да стъпите, но задължително добавете и нещо индивидулно. Само така ще се откроите сред останалите кандидати. До каква степен може да си позволите креативност, зависи от позицията, за която кандидатствате. Ако изпращате CV за web дизайнер например, не би направило впечатление да използвате нещо готово като формат, защото не говори добре за въображението и арт възможностите ви – качества, които са важни за бъдещата ви работа в конкретния случай.

Как да структурирате CV?

- Автобиографията започва с лична информация, която задължително включва – имена, адрес, телефон за връзка, имейл, националност, дата на раждане. 

- Следва трудовият стаж – структуриран хронологично, като започвате от последната заеманата позиция. Допълнителната информация за всяка длъжност е каква е била длъжността ви, при кой работодател, какви са били основните ви отговорности и колко време сте прекарали там.
Бонус съвет: Изтрийте трудовия опит, който няма отношение към позицията, за която кандидатствате и оставете само този, който е свързана. Така постигате две неща - правите CV-то си силно насочено към длъжността, за която кандидатствате, а и си създавате периоди от време ("дупки"), за които няма информация. На едно потенциално интервю след това ще имате допълнителни теми за разговор. Ползата от тях е, че именно там може да изпъкнете, да ви запомнят като различния кандидат.  Хубаво е прварително да обмислите и отрепетирате отговорите - с какво тези периоди, в които не си се занимавала с работа, свързана с длъжността, за която кандидатстваш, е допринесла за твоето развитие, какво полезно си извлякла и т.н.

- Образование и обучение е следващата точка, с която трябва да запознаете бъдещите си работодатели. Лични умения – език (майчин и чужди), допълнителни умения (компютърни програми, сертификати, и т.н.)

- Допълнителна информация – тук трябва да включите препоръки, контакти на други лица и т.н.
Бонус съвет: Особено важно е добре да балансирате с основната нужна информация и допълнителната. Трябва да съумеете да отбележите всеки плюс, но и да не превръщате CV-то си в дълго и бъбриво четиво, което може да откаже работодателя дори да го разгледа.

Каква да е снимката?

Снимката на автобиографията трябва да бъде с едното рамо напред и лека усмивка. Приветливият вид създава значително по-големи шансове да ви се обадят за интервю. Облечете риза/блуза в пастелен цвят, който няма да доминира във фотографията. Същото се отнася и за грима.

Снимка: Thinkstock


Бонус съвет: Снимките, които не са подходящи

- от купони, туристически забележителности, селфита
- с разголени рамене и презрамки на сутиена, които се виждат
- еротични

Какъв формат да използваме за запис на документа?

Много хора изпращат CV в Word. За предпочитане е pdf форматът, който ви гарантира, че няма да стане някое объркване и случайно да бъде изтрита част от текста.