1-ви декември е обявен за световен ден за борба със СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност).

През 2021 г. денят преминава под мотото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“.

Според експертите светът е застрашен от разширяващ се списък от пандемии. С навлизането в третата година от пандемията от COVID-19 ние също навлизаме в петото десетилетие на пандемията от СПИН.

Много хора са се сблъскали с ХИВ вируса - някои са загубили битката с него, други продължават да живеят. 


Известни личности, живеещи със СПИН


Чарли Шийн

Звездата от сериала "Двама мъже и половина" научил, че е носител на ХИВ вируса през 2011 година, но опитал да го скрие от света. В продължение на четири години актьорът е плащал милиони в подкупи, за да не излезе информацията наяве. Шийн казва, че желае да помогне на други хора, но най-важната му отговорност в момента е към самия него и към подобряване на собственото му състояние.

Снимка: Getty Images

Били Портър

Награденото с "Еми" изпълнение на Били Портър за ролята му в сериала "Pose" може и да го е направило известен за повече хора, но Били Портър е такъв през цялата си кариера. Ето защо разкритието му от май 2021 г. в The Hollywood Reporter, че живее с ХИВ от 2007 г., е доста изненадващо за някои. 

Портър използва интервюто си, за да заяви: "Аз съм много повече от тази диагноза. И ако не искате да работите с мен заради статуса ми, не сте достойни за мен". С тези думи Портър се изправи срещу травмата си от това, че преди това е бил отхвърлен от Бродуей и музикалната индустрия заради искането си да бъде прославен като чернокож хомосексуален мъж. 

Меджик Джоунс

През 1991 година баскетболната легенда Ървин Джоунс, известен като Меджик, обяви, че се оттегля от спорта, защото е ХИВ позитивен. Постъпката му без съмнение е много смела, защото по това време се смята, че вирусът е смъртоносен и се свързва с употреба на наркотици и с хомосексуализъм.

Кончита Вурст

"Брадатата жена", която спечели "Евровизия" 2014, разкри че е носителка на вируса ХИВ в Инстаграм профила си. Под псевдонима на победителката се изявява австрийският певец Том Нойвирт, станал победител в песенния конкурс с "Rise Like a Phoenix".

Снимка: Getty Images

Известни личности, починали от СПИН >>>

Известни личности, починали от СПИН

Една от най-известните знаменитости, сблъсквали се със СПИН, е вокалистът на "Queen" Фреди Меркюри. През 1987 година става ясно, че заради бурния си живот той се е заразила с ХИВ вируса. Гениалният музикант дълго време не желаеше да потвърди пред медиите, че е болен. Едва в последните си дни Меркюри разгласява от какво е болен. 24 часа след като изпраща официално изявление за състоянието си, музикантът умива от бронхопневмония, причинена от СПИН. 

Снимка: Getty Images

Джия Каранджи

Моделът е супер известен и предпочитана за корици на модни списания през 70-те. Приживе е участвала в кампании на едни от най-големите модни къщи - "Армани", "Кристиан Диор", "Версаче" и "Ив Сен Лоран". Джия се пристрастява към хероина, а по-късно умира от усложнения, причинени от СПИН.
Тя е и първата известна жена, починала заради ХИВ вируса.

Айзък Азимов

През 1983 г. се налага да се извърши сърдечна операция на писателя и по време на процедурата му е прелята кръв, заразена с ХИВ. Азимов се разболява от СПИН и през 1992 г. умира.

Снимка: Wikipedia

Макгахо Мандела

Синът на Нелсън Мандела умира от СПИН на 54 г. През 2005 г. експрезидентът на ЮАР Нелсън Мандела споделя тази информация и призовава човечеството да се бори с ХИВ. В последната седмица от живота си Макгаго е бил в много тежко състояние. А баща му отменял голяма част от обществените си ангажименти, за да събития, за да прекарва повече време с умиращия си син.