Ако обичате кучетата и не искате да виждате как страдат из улиците на страната, можете да помогнете на четириногите приятели да намерят любов и дом. Една неправителствена организация се грижи за спасяването на "уличните ангели" от мизерията и жестокостта, като намира на бездомните животни стопани, които да се грижат за тях по-добре от предишните. Запознайте се със Искра Георгиева от "Бездомните Ангели", които дават втори шанс на бездомни кучета у нас, като приемат ранени кучета и изоставени кученца от улиците на България, осигуряват им необходимото медицинско лечение и се опитват да им намерят осиновители.

Представи накратко "Бездомните Ангели".

Ние сме организация, която се занимава със спасяване на бездомни улични кучета и котки, които са в беда. Фокусът е насочен главно върху животни, които са претърпели някаква злополука - били са блъснати от кола, простреляни или пострадали от друго човешко насилие. Също и бебета на животните, които са толкова малки, че не могат да оцелеят без грижи. Това е основният проблем, особено в началото на годината, когато всеки втори сигнал е за изхвърлени и изоставени бебета. Това е един от най-съществените проблеми, с които се борим и смятаме, че животните трябва да се кастрират и да се гледат от отговорни стопани, които като граждани да поемат ангажимента си към тях. Това е лична отговорност, което е много важна.

Снимка: Евгений Милов

Лесно ли се организирахте като доброволческа група, за да работите за каузата? Как се случи всичко в началото, за да стартира организацията?

Всичко тръгна естествено от любовта към животните и заради това, че в центъра на София и най-оживените места могат да се видят животни в беда или агонизиращи животни на улицата  - например до някой мол, който е пълен с хора, които обаче са непукисти спрямо случващото се. Това не е нормално и някак си те мотивира да направиш нещо. Не искаме да живеем в такъв свят, не искаме да виждаме страданието по улицата, но не само това, но искаме да направим нещо. Много хора казват: "Не мога да го гледам, защото ме натъжава". Да, натъжава ни, но ние сами си го правим, така че самите ние трябва да сме по-отговорни.

Любовта към животните, която споделяте, ви кара да поемате грижи преди всичко за тези, които са с риск за живота. Какви грижи полагате първоначално за тях, след като ги приемете и какво се случва с тях при вас?

Зависи от случая, тъй като има много различни, но генерално първото нещо е да премине прегледи, за да разберем какво третираме. Така в зависимост от случая или се настаняват на стационар, ако е нещо по-сериозно - отиват в клиниката, където веднага започват да ги лекуват. Всяко едно животно, което приемаме, независимо какъв е случаят му, преминава през стандартните прегледи и тестове за вирусни и инфекциозни заболявания. 

Каква е най-честата причина животните да попадат при вас?

За съжаление, в много от случаите травматологичните наранявания вече са заради човешка жестокост. Това е основният проблем, повечето от нашите животни са травмирани по този начин, но се радваме на добри резултати, защото не се отказваме от тях, а имаме добър екип и за всеки случай имаме готов шаблон на действие в зависимост от травмата. Ако са просто бебета, които имат нужда от топлина, внимание и да бъдат нахранени, отиват на друго място. Имаме винаги варианти за отделните случаи, които попадат при нас. 

Снимка: Евгений Милов

Как процедирате, след като животът на животните вече е извън опасност?

Най-лошото е, че нямаме варианти за след това, когато вече са излекувани. Първата стъпка е лесна, но след като животните вече са излекувани и е време да си намерят домове, ние нямаме почти никакви варианти в България и много от тях чакат с месеци, за да бъдат осиновени, а са здрави и прави животни. Това ни затруднява много и не ни позволява да поемаме нови случаи. И не става дума за чисто физическото пространство и затова дали имаме приют - те ни струват пари, защото след като го излекуваме животното, ние няма да го пуснем обратно на улицата, а отива в кучешки хотел, в който ползваме преференции, но въпреки това плащаме по 10 лева дневно за едно куче. Представете си за повече кучета колко нараства сумата на ден - и това е без храната. 

Как могат да ви помогнат хората?

Наистина имаме нужда от подкрепа и от хора, които знаят какво значи да се спаси животно, да предложат приемна грижа, да предложат вариант за осиновяване, да бъдат отговорни, да кастрират животните и да споделят нашите идеи и каузата. Това е единственият начин да се спре страданието на животните по улиците на България. 

Как финансирате целия този процес, за да покривате възникващите разходи за грижите по животните, за които разказахте дотук?

Изключително и само от дарения. Хората реагират много емоционално на нашите случаи, защото те наистина са тежки, за което им благодарим. Но в момента, в който животното е извън риск и раните са зараснали, вече не се интересуват за него и само получаваме харесвания във Фейсбук, но нищо практично, с което да можем да им помогнем. Понеже даренията не стигат, организираме събития, като планираме това да бъде един от основните фокуси на работата ни оттук-насетне, където да се срещаме с хората по различни поводи - големи фестивали, концерти и прочее, за да имаме достъп до хората и те да виждат какво правим, да се запознават с животните ни, да окуражават даренията и да се чувстват спокойно с това, че сме наистина работеща организация и правим много за животните.

Търсите ли непрекъснато нови доброволци и съмишленици, с които да работите и да развивате организацията, за да става по-голяма и по-силна?

Никога няма да спрем да приемаме помощ от всеки, който желае да даде, но търсим хора, които са наистина готови да ни окажат реална помощ. Има много хора, които са вдъхновени от идеята и ни подкрепят емоционално, но същевременно, когато започнем да уговаряме срещи за изпълнение на различни задачи, тяхното битие естествено става по-важно. Те могат да помогнат днес, но не може да се разчита на тях. Търсим хора, които наистина са готови да инвестират времето си. Често ни питат: "Давате ли кученца за гушкане? Искам много да помогна!" или "Мога ли да ги гушкам?". В момента трябва да направим така, че да няма толкова много кучета по улиците. Хората ги изоставят, защото им става трудно да ги гледат поради някакви причини, не са готови да поемат тази отговорност да гледат животно и смятат, че кучето е куче, а човекът е човек, и не смятат, че е престъпление да си изхвърлят на улицата животното, което са гледали независимо колко време вкъщи. За тях това е ОК.

Това е проблем в мирогледа, очевидно ги третират като "играчки", които изхвърлят навън, щом вече им омръзнат.

Това е жестоко, това е вид жестокост. В западния свят това е престъпление, хората влизат в затвора за подобни неща. 90 процента от кучетата, които се изоставят, особено около Нова година, коледните празници или през лятото, когато някой няма какво да го прави, ги пускат на улицата. Намирали сме изхвърлени кучета с новородените им бебета в подлези на София.  

Снимка: Евгений Милов

Кастрацията ли е най-добрият начин да се предотврати това страдание?

Първо е отговорността на човек. След това кастрацията, разбира се. Но ако човек е достатъчно отговорен, това никога няма да се случи, защото кастрацията е просто една превантивна мярка. Не е проблем да си опазиш иначе кучето от това да не забременее като веднъж в годината е разгонено. Хората трябва да разберат, че животните са живи същества, те не са по-различни от нас, хората. А ние им причиняваме невероятно страдание, като действаме емоционално и решаваме да вземем поредната "играчка" на нашето дете или пък изхвърляме животното, защото се е изпишкало на дивана, защото вече не ни трябва или защото вече е старо. Просто изведнъж вече кученцето не е пухкаво и не ни трябва - и трябва да е на улицата.

Кои са популярните начини хората да станат по-съпричастни към каузата ви и да помагат на изоставените животни на улицата в нужда?

Опитваме се да влезем в контакт с хората чрез различните събития, които се организират от Столична община. Те трябва да повярват в това, което правим. Хората са скептични, защото много от тях са наплашени от думата дарения, защото не знаят къде отиват и ще стигне ли нещо за кучетата. Много е важен контактът с животните, за да могат да виждат резултатите. Събитията са възможност да чуят и видят любовта, която влагаме към тези животни и в тази инициатива. Вторият начин е чрез нашата Фейсбук страница, която е най-популярния ни канал в интернет. Там постоянно качваме нови и нови снимки и видеа от прогреса на животните. По този начин всеки един човек може да проследи каквито е развитието и дали си струва да се ангажира.

Тази неделя (29 април) се организира Благотворителен базар в подкрепа на "Бездомните Ангели", вижте повече за събитието тук.